Verstandskiezen behandelen

Author:
Erwin
Posted:
zo, 07/29/2007 - 15:49
Ik heb een beetje algemene vraag aan alle tandartsen. I heb mooie verstandkiezen die mooi recht staan en alle ruimte hebben. Helaas vertonnen ze aan de zijkant wat caries. Mijn oude tandarts zij hier niets over, en toen ik het zelfg aankaartte, zij die "Oh, maar ik wil ze er wel uit halen hoor".

Sindsdien ben ik jaren niet meer geweest, en zit ik in de stres dat ze eruit moeten. Ik loop dan sinds twee jaar weer bij een tandarts, maar ook daar heb ik het gevoel dat hij m'n verstandskiezen een beetje links laat liggen. In ieder geval moet ik zeuren dat er iets aan gebeurt. Nu voel ik weer een gaatje tussen m'n kiezen (floss blijft haken), en terwijl een jaar geleden nog een foto is gemaakt, heeft hij er niks van gezegd.

Mijn idee is dus dat tandartsen iets hebben van "laat maar lekker wegrotten totdat'ie eruit moet. Daar heb ik dus geen zin in; waarom moet ik de kand lopen op een aangezichtsverlamming (zenuwkneuzing) als hij gewoon gevuld kan worden? Ik loop dus nu nog steeds met stres en angst rond; alke keer verwacht ik het bericht "Hij moet eruit" of "niet meer te redden".

Dus, waarom zijn tandartsen zo onverschillig tov verstandskiezen? Mijn vertrouwen in de tandheelkunde heeft wel een ernstige knauw opgeleverd.
Anoya

"Waarom worden verstandskiezen verwijderd?
Hieronder een samenvatting van veel voorkomende indicaties waarom verstandskiezen verwijderd worden:

- Ontsteking van het tandvlees wat vaak gedeeltelijk over de verstandkies heen ligt (pericoronitis),
- Niet geheel doorbreken of scheef doorbreken, waardoor ze niet goed schoongehouden kunnen worden en/of op niet meer goed dicht gebeten kan worden/ op wang bijten.
- Tandbederf, welke door de moeilijkheidsgraad of ligging of functie van de verstandskies niet zinvol/ mogelijk is om te vullen.
- Tandvlees ontsteking (parodontitis) met botverlies rondom de verstandskies.
- Voorkomen van (verdere) beschadiging van de kies ervoor, doordat de verstandskies er tegenaan duwt (resorptie), of door bijv. de aanwezigheid van tandbederf en/of tandvleesontsteking.
- Voorkomen van het ontstaan van een cyste of zelfs tumor, hoewel de kans hierop gelukkig klein is.Vaak wordt ook gezegd dat het noodzakelijk is om de verstandskiezen te verwijderen omdat anders de ondertanden scheef kunnen gaan staan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dit niet te kloppen; het scheef gaan staan van de ondertanden komt inderdaad veel voor bij (jong) volwassenen, maar de verstandskiezen zijn niet de oorzaak."


Dat is wat ik er over kon vinden.

Het kan vast zijn dat er mensen zijn die het inderdaad goed schoon kunnen houden, maar het is volgens mij ook lastig vullen. Aangezien de kans, denk ik, groot is op gaatjes is de kans op vullen dus ook groter en aangezien ze vaak toch in de weg zitten, neem ik aan dat tandartsen ze liever gewoon preventief verwijderen. Just my 2 cents.

Bij mij zijn ze er trouwens alle vier uit, geen verlamming, geen kneuzingen. Allemaal prima gegaan :)
zo, 07/29/2007 - 16:26 Permalink
mecánico para …


Mijn idee is dus dat tandartsen iets hebben van "laat maar lekker wegrotten totdat'ie eruit moet. Daar heb ik dus geen zin in; waarom moet ik de kand lopen op een aangezichtsverlamming (zenuwkneuzing) als hij gewoon gevuld kan worden? Ik loop dus nu nog steeds met stres en angst rond; alke keer verwacht ik het bericht "Hij moet eruit" of "niet meer te redden".

Dus, waarom zijn tandartsen zo onverschillig tov verstandskiezen? Mijn vertrouwen in de tandheelkunde heeft wel een ernstige knauw opgeleverd.


wat een ongelovelijke berg wantrouwen en opgeklopt risico. Het verhaal klopt niet en de problemen die je schetst zijn niet realistisch. je verteld dat ze zijn doorgebroken, in dat geval is zenuwschade door kneuzing eigenlijk zo goed als uitgesloten. De enige kans daarop is als de wortels de zenuw zouden omsluiten............maar dat is bij normaal doorgebroken elementen eigenlijk niet voorkomend.
tis niet anders.
zo, 07/29/2007 - 17:47 Permalink
Spiegeltje

Als er helemaal niets aan de hand is met de verstandkiezen is er eigenlijk inderdaad geen goede reden om deze te trekken. Zuiver preventief trekken is niet nodig. Maar.... als je daar caries ontwikkeld is dat toch een teken aan de wand voor toekomstige (andere) problemen omdat je kennelijk je gebit daar niet goed schoon kunt houden. Dat is ook niet zo vreemd, zo achter in je mond. Zelfs de mondhygieniste heeft er nog de nodige moeite mee om daar goed te reinigen.

Zeker voor de verstandskiezen in de onderkaak geldt bovendien dat ze - bij één of meer problemen zoals in de lijst van Anoya - bij voorkeur tussen 15 en 25 jaar worden getrokken.

Omdat bij de meeste mensen ze er toch uitgaan zal de tandarts niet zo snel de boor ter hand nemen. Maar als er verder geen problemen zijn om er bij te komen én de patient wil het dan snap ik niet waarom een tandarts daar een probleem mee zou moeten hebben.

Ik heb wel eens paar overszichtsartikeltjes gelezen over complicaties bij extracties van verstandkiezen en daaruit komt niet naar voren dat je ongerust moet zijn over het soort risico's die je noemt.
zo, 07/29/2007 - 19:17 Permalink