beoordeling klanten / kwaliteit

Author:
deboor
Posted:
za, 01/14/2006 - 14:23
Ik vraag mij af of er een manier is om er achter te komen hoe een bepaalde tandarts beoordeeld wordt, of hoe de kwaliteit is.
Ik zit zelf op dit moment bij een tandarts waar ik geen vertrouwen meer in heb. Ik wil naar een andere tandarts overstappen, maar wil niet weer bij zo'n slechte tandarst terecht komen. Is er ergens een klantenbeoordeling of kwaliteitswaardering te vinden op internet of iets dergelijks?
Lieneke

Nee dat is er niet.

Wat je eventueel kan doen is vragen of de tandarts cursussen/congressen volgt.

Volgens onze beroepscode mogen wij geen uitspraken doen over collega's.

Je kan eventueel wel een second opinion aanvragen.
za, 01/14/2006 - 14:26 Permalink
deboor

Okee bedankt voor deze uitleg. Dan zal ik maar "op goed geluk" overstappen naar een andere tandarts. Ik kan begrijpen dat tandartsen niet over elkaar mogen oordelen i.v.m. evt. concurentie, maar ik vind het wel raar dat er nergens iets over de beoordeling van klanten te vinden is.
za, 01/14/2006 - 14:33 Permalink
Lieneke

Misschien kan je het opzetten? Dat je een soort van enquete ontwikkelt online?
Maarrrr het grote nadeel is natuurlijk dat klanten helemaal niet goed kunnen beoordelen of de tandarts daadwerkelijk een goede is. Ze kunnen hooguit nagaan of de tandarts communicatief goed is.
za, 01/14/2006 - 14:36 Permalink
deboor

Nou, ik denk dat klanten heel goed kunnen oordelen! Bijv. over het resultaat. Natuurlijk niet zo goed over de technische manier waarop de behandeling is gedaan, maar uiteindelijk gaat het om het resultaat en hoe de behandeling ervaren wordt (voor mij dan tenminste).
Een klantenopninie-peiling is inderdaad een goed idee!
za, 01/14/2006 - 14:42 Permalink
Lieneke

Ik denk echt dat je heir veel te makkelijk over nadenkt. Je kan als leek echt niet beoordelen of een vulling nou goed of niet goed gemaakt is. Misschien denk jezelf dat pijn een goede raadgever is. Maar dit heeft er vrij weinig mee te maken.

Iedereen zal een behandeling anders ervaren. Iedereen heeft een ander 'kader'. Een vulling die mij geplaatst wordt kan voor mij vreselijk gevonden worden terwijl het door een andere patient, waarbij de behandeling door exact dezelfde tandarts wordt gedaan, bij dezelfde kies, in het zelfde tijdsbestek en met het zelfde materiaal, prima bevonden kan worden.

Zo krijg ik regelmatig mensen in de stoel die van een tandarts vandaan komen die onlangs ziek is geworden. Die mensen zijn erg te spreken over die man want hij is zo vriendelijk etc etc.
Helaas zijn deze mensen toch tandheelkundig gezien op een bepaald gebied behoorlijk verwaarloosd.
za, 01/14/2006 - 14:49 Permalink
femm

het lijkt mij als leek idd moeilijk om iets te zeggen over de technische kant. Maar ik denk dat wij als patienten bij het overstappen juist meer geinteresseerd zijn in de 'menselijke' kant van de tandarts en ik denk dat dit goed te plaatsen is op internet.
za, 01/14/2006 - 17:52 Permalink
femm

Eigenlijk gek dat zoiets nog niet al bestaat..

en man o man wat een tandarts..bellen na een pijnlijke behandeling??? wou dat ze allemaal zo betrokken waren en geinteresseerd
za, 01/14/2006 - 18:17 Permalink
dj

Je kunt denk ik als leek deels technische kwesties beoordelen, bv of iemand goed kan injecteren, of iemand rubberdam gebruikt bij een wkb, gebruik van handschoenen/mondkapjes op kritieke momenten, of en op welke momenten er x-foto's gemaakt worden of juist niet. Er zijn wel meer kleine dingen die wat zeggen over technische begaafdheid van een tandarts.
Maar de informatie die je hieruit kunt halen is beperkt en ook niet iedereen kan dit denk ik, hoe meer je weet hoe meer je kunt beoordelen. Sommige mensen kunnen dit soort dingen helemaal niet, ook al weten ze een en ander over tandheelkunde.

Natuurlijk kan door professionals wel een bepaalde handelswijze (met actuele gevolgen) op een gegeven moment worden beoordeeld, hiermee doe je niet direct een uitspraak over de kwaliteit van een collega. Het is immers ook onprofessioneel en onethisch een patient met een half gedane wkb oid te laten lopen.

Het beste is in de buurt rondvragen naar ervaringen over tandartsen. Technische goede tandartsen komen na verloop van tijd vanzelf als zodanig bekend te staan, de slechte ook.
za, 01/14/2006 - 18:29 Permalink
vV

Een kwaliteitskeurmerk is er nog niet, er wordt vanuit de NMT wel aan gewerkt. Zo zal op ?? termijn te zein zijn wat een tandarts doet aan na/bijscholing en zo. Nu zegt dat ook helaas niet alles, maar het zegt wel iets.
za, 01/14/2006 - 19:17 Permalink
deboor

Ik hoor iedereen maar zeggen dat klanten bijna alleen kunnen oordelen over de klantvriendelijkheid, maar ik blijf volhouden dat wij ook kunnen oordelen over resultaten. Om een voorbeeld te geven: ik heb bij mijn tandarts 2 kiezen laten vullen en er is hierna een ruwe laag op de achterkant van mijn kiezen achtergebleven, die heel storend is in mijn mond; dat heb ik nooit gehad bij mijn vorige tandarts bij het vullen van gaatjes. En nog zoiets; zat er een ruw "haakje" aan mijn vulling na het vullen, dus ik vraag of hij dat glad kan maken; slijpt hij niet alleen iets van mijn vulling af, maar ook een stuk van mijn kies!
En het is best een vriendelijke man, die mij telkens het gevoel geeft dat alles na een tijdje weer goed komt en naar mij luistert; maar het resultaat is er niet naar! Hoe of met wat voor techniek of instrument hij het doet, daar heb ik geen kaas van gegeten, maar het resultaat wel.
Dat oordeel van klanten vind ik belangrijk.
ma, 01/16/2006 - 16:09 Permalink
joek

De Boor, (grappige naam overigens), tot op zekere hoogte wil ik je gelijk geven.
Ik ben ooit eens naar een invalta geweest. Heel aardige man, die me goed gerust wist te stellen. Het is dan ook een angstta.
De vulling en verdoving ging allemaal keurig.
Echter, toen ik daarna wilde stokeren, lukte dat niet meer!
Hij had de ruimte tussen twee kiezen zo "vol" gestopt, dat ik er niet meer tussen kwam.
Bij mijn eigen ta kom ik al 20 jaar en heb ik nog nooit zoiets gehad.
Maar ja, hij is dan ook niet zo vriendelijk!
Ik hoef bijna nooit vullingen te laten vervangen en volgens mij gaat alles wat hij doet goed. Behalve verscheidene wkb's, maar die gingen zelfs bij de endodontoloog niet goed. :roll:
Groetjes,
Joke
ma, 01/16/2006 - 17:52 Permalink
BJN

De vragenlijsten zijn er al. Zo ook de methodiek:
voor orthodontisten: http://www.lachenuwpatienten.nl/
voor tandartsen: http://www.ant-online.nl/2547/Default.aspx

Nu nog de openheid van de individuele deelnemers. En misschien een bonus van het college tarieven ( http://www.ctg-zaio.nl )....? Onze praktijk scoort een 8,2. En bijna op alle aspecten bovengemiddeld. Gelukkig maar want dat kost veel energie!
zo, 01/22/2006 - 23:07 Permalink
Traveller

Gefeliciteerd BJN! Da's een serieus mooie score! Ik vind het heel goed dat er van die lijsten zijn, het lijkt me voor tandartsen en orthodondisten ook prettig om te zien hoe je bij je klanten scoort. Die zijn toch de eindgebruiker van je diensten. @Joek: als ik uw reactie lees bekruipt mij het gevoel dat de vakbekwaamheid van een onvriendelijke tandarts zijn onvriendelijkheid rechtvaardigt. Vriendelijkheid en vakbekwaamheid zijn volgens mij nooit wederzijds uitsluitend, ze kunnen toch ook samen gaan? Dat bewijst de mijne al jaren en daar ben ik hem buitengewoon dankbaar voor.

Traveller
wo, 01/25/2006 - 09:16 Permalink
vV

zolang gebruik van dit soort vragenlijsten niet verplicht is, zullen alleen de goedwillende zorgverleners ze gebruiken om (nog) beter te worden op dit vlak. Je gebruikt hem tenslotte omdat je er iets mee wilt doen.

Enige jaren geleden heb ik ook meegewerkt aan een tevredenheidsonderzoek , goede score, en tips waar iets verbeterd kon worden aan de hand van door de patienten geplaatste opmerkingen. Helaas waren deze verbeteringen niet praktisch, voor mij zelfs niet uitvoerbaar. Dus enige relativiteit hierbij is ook nog aan de orde.

(zo moest ik mijn bereikbaarheid verbeteren, ook `s avonds en in het weekend werken etc. Nou ja ik heb nog steeds maar 2 handen , 1 hart en zelf ook een priveleven).
wo, 01/25/2006 - 10:20 Permalink
Traveller

Daar zegt u zo wat: nu ik er over nadenk ligt in die vrijwilligheid misschien ook wel de grootste kracht van dergelijke vragenlijsten. Had ik nooit zo bij stil gestaan. Bij verplichting valt het onderscheidend vermogen weg en ook misschien het plezier dat jullie als professionals hebben om met de zaken waar je iets mee kunt iets kunt doen.

Enne...flauw hoor, dat 24-uur bereikbaarheid en dienstbaarheid niet te realiseren is :wink: Ik probeer mijn klanten dat ook nog steeds uit te leggen. Een zei laatst oprecht verbaasd: goh, ik wist niet dat jij ook nog een relatie had, heb je natuurlijk ook tijd voor nodig, vandaar dat je nu even niet kunt werken (dit was een zondagavond)! Toen het hem ontschoot moest hij er zelf ook erg mee lachen: al zou ik geen relatie hebben, dan heb ik ook nog tijd voor mezelf nodig. :smt015

Waar ik wel benieuwd naar ben: wat is nou uit zo'n vragenlijst de grootste verrassing voor jullie iets mee kunnen? En hoe kom je er nou op om zo'n vragenlijst in je praktijk te gebruiken? Gewoon uit nieuwsgierigheid hoor, ik weet niet of u zin/tijd/gelegenheid heeft om dit te beantwoorden!

Groet
Traveller :smt006
wo, 01/25/2006 - 15:18 Permalink
vV

reden om hem te gebruiken was voor mij heel simpel: je vindt zelf dat je je best doet om een bepaalde visie en werkinstelling uit te dragen, maar eigenlijk weet je niet of dit ook overkomt. Tevens zou het dus kunnen zijn dat als dit niet overkomt, het op een heel simpele manier wel te realiseren is.
Tevens is het een goede manier om te peilen of je er nu echt ook bent, of dat er zaken over het hoofd gezien worden.

In essentie wil je er beter van worden, het einddoel is een betere verstandhouding met de patientenpopulatie.

Het zou ook kunnen zijn dat bepaalde zaken niet te veranderen zijn, maar dan moet er misschien beter gecommuniceerd worden over het hoe en waarom, als er blijkbaar een grote groep is die dit niet wil/kan inzien.

Tja en echt een verrassing kwam bij mij er destijds niet uit. Ik heb de vragenlijst van de ANT niet gezien, kan daar dus nioet over oordelen.

Wat mij wel opviel is dat hoewel je je best doet mensen te informeren, veel van de informatie gewoon niet gelezen wordt... Dit geldt al voor zoiets simpels als een praktijkinfo folder... echt geen boekwerk, het past in tekst op 1 A4 met ruimte over...
wo, 01/25/2006 - 15:42 Permalink
Traveller

Dank voor het snelle antwoord. Leuk om te lezen. Wat het lezen van informatie betreft: dat is zeer herkenbaar. Mensen lezen niet en van wat ze lezen blijft maar zo'n 20% hangen. :roll: Ik ben daar zelf volstrekt geen uitzondering op. En de opgelopen angst doet mijn normaal aardige absorptievermogen geen goed (zacht gezegd). Overigens word ik wel heel blij van informatie op een papiertje naast de mondelinge uitleg. Kan ik het in de veiligheid van mijn eigen huis bestuderen en dan blijft het wel goed hangen. Wat wij in een aantal van mijn projecten aan het doen zijn (ik werk in een volstrekt andere sector hoor) is het voortdurend herhalen van hele simpele informatie op allerlei manieren. En dat lijkt nu toch wat vruchten af te werpen. Ook beeldtaal werkt nog wel eens. Dit alles onder het motto: de aanhouder wint en geduld is een schone zaak. :smt109 En bij alles is de basis: de (beoogde) ontvanger moet ook wel de interesse hebben. Communicatie is immers twee-richting verkeer. En daar zal het wellicht voor jullie ook wel eens spaak lopen: als jij de enige bent die wilt communiceren en de klant wil of kan niet ontvangen, da's lastig.

In ieder geval bedankt voor het doorkijkje! :P

Groet
Traveller
wo, 01/25/2006 - 16:27 Permalink