Ik was vanochtend voor het eerst bij een nieuwe tandarts (vanwege verhuizing). Ik moest even wachten in de stoel en ik zag de instrumenten (spiegeltje en haakje) al klaarliggen op een dienblaadje. Ik was de eerste die dag, dus waarschijnlijk lagen die daar al het hele weekend. Nu schrok ik, omdat ik de handvaten van het spiegeltje en de het haakje onder de roestvlekken zaten. Kan dit kwaad?
Re: roestige instrumenten
Re: roestige instrumenten
Re: roestige instrumenten
Re: roestige instrumenten
Overigens...de intrumenten van American Eagle XP (je weet wel..de 'gouden' die je niet zou hoeven te slijpen..) vertonen (vertoonden???) helaas wel corrosie nadat ze in de Miele zijn geweest. Deze gaan dus eerst in de trilbak en dan meteen in de autoclaaf (Lisa).
Re: roestige instrumenten
Ik denk toch dat de coating dusdanig hard is dat het op de snijranden afsplintert en dat voor de coating het onderliggende metaal extreem gehard moet worden om de coating zo goed mogelijk op zn plek te laten zitten (en extreem gehard staal is minder flexibel en krijgt sneller vermoeiingsverschijnselen bij continue spanningsbelasting), maar het wreekt zich kennelijk toch op de langere termijn.
Hetzelfde zie je bij pvd coatings op horloges (die mooie zwarte ;)) ziet er geweldig uit, maar op den duur springt het er af omdat de coating harder is dan het onderliggend metaal daardoor treedt er een soort hardheidsfrictie tussen de lagen op waardoor de harde laag gaat splinteren. Maar goed dat is alleen mijn gedachtengang :smt002
Re: roestige instrumenten
Deze maand kwam ik echter een artikeltje tegen in het Nederlands Tijdschrift voor de Tandheelkunde (uitgave 7/8-2011). Hierin staat productnieuws over een product met de naam Innosoft B570 wat vliegroest kan verwijderen van RVS. Het mooie is dat het organisch is, dus het kan zonder gevaar gebruikt worden op instrumentarium. Direct een testkitje besteld, de volgende dag in huis ontvangen, en wat denk je... de vliegroest op al mijn instrumenten verdwijnt als sneeuw voor de zon! Voor mij is er dus een einde gekomen aan een veel voorkomend probleem!
Re: roestige instrumenten
Gevoelige plekken zijn de lasplaatsen op een pincet, de scharnieren van de extractietang en plekken waar de 18-8 coating is los geraakt.
Trouwens ook instrumente met kunststofhandvaten geven na veelvuldig steriliseren ook schoonheidsproblemen.
Trouwens betekent roest voor vele metalen een versteviging en versterking.
Dat de instrumenten daar al een weekend lang lagen mag je wel in twijfel trekken. Het is niet de eerste maal dat een haakje een tandarts bij verwonding infekteerd en je mag verwachten dat een tandarts voldoende aan zelfbescherming doet, ten voordele van de patient tevens.
Om even voor sommigen irritant te doen. Op de markt zijn een aantal tafelmodel sterilisatielasers te krijgen die een los instrument of een hoekstuk in een halve minuut kunnen steriliseren.
Deze werden door ons op de universiteit getest op accuraatheid en zijn een aanrader, vooral voor hand en hoekstukken.