Bij kaakoperatie altijd kaken op elkaar?

Author:
Dutchesss
Posted:
vr, 01/31/2014 - 10:36
Ik ben heel benieuwd of er deskundigen zijn die mij kunnen helpen. Wanneer je bovenkaak wordt gekanteld en je onderkaak naar voren wordt gehaald? Heb je dan na de operatie altijd je kaken op elkaar staan (vastgezet)?

Na mijn operatie was dit niet het geval en stond mijn mond dus constant open. Maar alles is bij mij scheef gaan staan. Weer een operatie is geen optie, want als bijgevolg zijn ook mijn kaakkopjes bijna volledig weggesleten (terwijl de operatie juist was bedoeld om vroegtijdige slijtage aan kaakkopjes te voorkomen).

Nu vraag ik mij af of het wel goed is dat mijn mond de hele tijd open stond en alles dus niet is vastgezet? Wat ik heb begrepen van de arts (achteraf pas) was dat hij een nieuwe methode had toegepast. Maar nu met al deze ellende vraag ik mij af of deze nieuwe methode ermee te maken heeft gehad dat het allemaal is gaan slijten. En bovendien wil ik voorafgaand toestemming geven op dit soort beslissingen (er is mij niets gevraagd).

Is het inderdaad te bewijzen dat dit een alternatieve methode is geweest? Hadden mijn kaken niet beter wel vastgezet kunnen worden?
Ortholimburg

Dat je kaakkopjes zijn aangetast heeft vooral te maken met aanleg, en dit kan door een kaakoperatie wel zijn verergerd, omdat bij zo'n operatie de kaakkopjes vaak onder druk komen te staan. Maar dat heeft niks te maken met het feit dat de kaken niet op elkaar werden vastgezet. Zoals BJN al vertelde gebeurt dit al lang niet meer , behalve soms nog bij complexe kaakbeenfracturen ten gevolge van een ongeval. Het vastzetten van de kaken ,of IMF, is trouwens nog slechter voor de gewrichten omdat die dan pakweg 6 weken geïmmobiliseerd worden, en er vaak nog meer klachten ontstaan. Ik denk wel dat de arts je vooraf goed had moeten inlichten over de risico's van zo'n ingreep, maar dat je als patiënt mee gaat beslissen over de operatietechniek lijkt me niet gebruikelijk. De manier waarop een ingreep technisch wordt uitgevoerd is uiteindelijk het prerogatief van de arts, en daar kan een leek m.i. Niet goed over oordelen,zeker als het gaat over de keuze tussen een courante behandeling en een techniek die in heel de wereld al enkele decennia niet meer gebruikt wordt. Aderlatingen werden enkele eeuwen geleden ook courant gedaan om bijvoorbeeld hoofdpijn en nog van alles te behandelen, maar ik denk dat geen weldenkende arts dit nog gaat doen, enkel omdat de patiënt hierom vraagt. Beetje extreme vergelijking, maar je weet ongetwijfeld wat ik bedoel.
za, 02/01/2014 - 14:49 Permalink