Implantaat met pocket van 5 mm

Author:
Piep
Posted:
wo, 11/27/2013 - 12:25
Vorig jaar is na een fietsongeluk mijn rechtervoortand (element 11) vervangen door een implantaat. Ik viel op mijn gezicht met een gebroken wortel als resultaat, dus het was meteen duidelijk dat de tand verloren was. Ik heb nog een paar weken met een gespalkt front gelopen omdat ook de buurtanden waren beschadigd en verschoven, daarna is de tand getrokken en direct vervangen door een implantaat. Extra zuur was dat dit voor mij de tweede keer was; een paar jaar geleden heb ik mijn linkervoortand (21) moeten inruilen voor een implantaat met kroon, omdat ook van deze tand de wortel was gebroken na een val van de fiets - ik rij inmiddels met zijwieltjes. :oops: :smt002

Nu maak ik me een beetje zorgen om het implantaat dat het laatst geplaatst is, de 11 dus. De schroef lijkt goed vast te zitten, maar het tandvlees aan mij lipzijde gedraagt zich niet zoals gehoopt. Er zit regelmatig een bloeding aan de voorkant die ik niet krijg weggepoetst of weggespoeld. Het bloed stroomt er dan niet uit, maar lijkt in de tandvleesboog onder een soort vliesje te zitten. Soms komt er een botkorrel mee. En hoewel het tandvlees niet rood of gezwollen is, is het wel dikker dan het tandvlees van mijn andere implantaat. Ik ben hiervoor al meerdere keren bij de implantoloog geweest. Hij laat me steeds poetsen met verschillende tandpasta's, o.a. Bluem (deed niks). Nu gebruik ik Corsodyl tandgel en dat maakt de bloedinkjes wel wat minder. Verder zegt hij weinig, behalve dat hij in het duister tast wat betreft de oorzaak. Over een paar weken moet ik weer terugkomen.

Nu was ik gisteren voor controle bij de tandarts en hij constateerde bij dat implantaat een pocket van 5 mm (buccaal). Geen goed nieuws volgens hem, want dat verlies aan kaakbot is een serieus probleem. Hij vindt een pocket van 3 mm al veel. Het verklaart wel waarom het tandvlees daar dikker is en regelmatig bloedt, want de bacteriën hebben blijkbaar vrij spel. Ik poets, stoker en flos me een ongeluk om alles zo schoon mogelijk te houden, dus ik schrok nogal van die 5 mm - dat getal had ik ondanks mijn bezoekjes aan de implantoloog nog niet eerder gehoord. De tandarts vertelde me dat de oplossing nogal complex zou zijn, maar dat ik daar bij mijn volgende afspraak met de implantoloog zeker naar moest vragen. Een leven lang met Corsodyl blijven poetsen behoorde niet tot de opties.

Ik moet er niet aan denken om dat implantaat kwijt te raken, dus ik vroeg me af of pockets van 5 mm vaker voorkomen bij implantaten en wat er in zo'n geval gedaan wordt. Ik heb op jonge leeftijd (24) al duizenden euro's uitgegeven aan restauraties, omdat de zorgverzekering - ongeluk of niet - niks dekt. Een aanvullende tandartsverzekering had ik destijds niet, aangezien ik verder nooit problemen heb met mijn gebit. Ik zit dus niet echt te wachten op nog meer dure ingrepen en hoop dat jullie me meer kunnen vertellen over verdiepte pockets bij implantaten.

Alvast bedankt!
Lieneke

Of een pocket van 5 iets is om je ongerust te maken bij een implantaat, is maar de vraag. Als het vanaf het begin af aan 5 mm is, dan is er minder reden tot zorgen. Dat het bloedt duidt op onsteking en dat hoort niet, zeker bij een implantaat niet. Mocht er echt sprake zijn van botverlies dan is de oplossing inderdaad niet zo makkelijk. We weten eigenlijk niet zo goed wat we daar aan moeten doen nog. Daar is te weinig onderzoek naar gedaan. Ik stuur dan vaak door naar diegene die geimplanteerd heeft, naar de parodontoloog of kaakchirurg, Soms doen ze dan een operatietje. En soms sturen ze de patient weer terug en moet ik het elke week schoonmaken.
wo, 11/27/2013 - 13:25 Permalink
vV

er zijn diverse manieren om met zoiets om te gaan, en dat is erg individueel bepaald en kan ook nog eens verschillen tussen behandelaars afhankelijk van goede ervaringen of minder goede ervaringen met mogelijke technieken. Dit is er dus typisch 1 om aan de behandelaar over te laten.
do, 11/28/2013 - 10:26 Permalink