Weet iemand of het scheelt in de kosten voor het plaatsen van implantaten als je dit in Belgie laat doen? Ik heb er 2 nodig namelijk (er zijn 2 grote kiezen getrokken). Is ook bekend of er verschil zit wat betreft de kwaliteit van de implantaten, want daar heb ik iets over gehoord (in Belgie zou ander materiaal worden gebruikt). Ik begreep namelijk dat je deze kosten helemaal niet vergoed krijgt van de verzekering, ook niets van de aanvullende verzekering.
Re: kosten implantaat in Belgie
Even afgezien van medisch noodzakelijke implantaten bij een kunstgebit (dit valt bij wijze van uitzondering onder de basiszorgverzekering) hangt het van de polisvoorwaarden van de aanvullende verzekering af of implantaten worden vergoed. Verzekeringen maken meestal geen uitzondering voor implantaten maar veel verzekeringen kennen maxima in het te vergoeden bedrag per jaar, bijvoorbeeld 500, 1000 of 1500 euro. Op enkele uitzonderingen na zijn deze maxima lager als de kosten van één implantaat, laat staan twee. Voor zover ik weet is er geen enkele aanvullende tandartsverzekering die geen limiet heeft op het te vergoeden bedrag maar ik hou ook niet alles bij.
Als u aangeeft welke verzekering u heeft kan ik proberen via de polisvoorwaarden te achterhalen wat de maximale vergoeding is (voor zover u dat zelf niet mocht weten).
Re: kosten implantaat in Belgie
Ik heb van de kaakchirurg trouwens vandaag een offerte binnengekregen; 2 implantaten (plaatsing tegelijkertijd) voor ± 1.600,- Daar komen dan de kronen nog bij. Lijkt me wel een probleem met kauwen dan (het is zowel links als rechts).
Ik twijfel trouwens nog wel erg of ik wel 2 implantaten moet laten zetten. Van 1 weet ik het wel zeker, want de kiezen voor en achter het gat zijn nog helemaal gaaf, zodat het plaatsen van kronen erg jammer zou zijn. Bij het andere gat zitten zowel voor als achter kiezen die zwaar gevuld zijn. Misschien toch beter om hier een brug te plaatsen. Dan is wel het dilemma dat ik erg gevoelig ben voor ontstekingen en op de laatste twee geplaatste kronen steeds ontstekingen kreeg, wortelkanaalbehandelingen, apex-behandelingen en tenslotte verwijdering van het element in beide gevallen. Wat zou het beste zijn?
Re: kosten implantaat in Belgie
Wat betreft de keuze tussen brug of implantaat: u heeft de voor- en nadelen waarschijnlijk al redelijk goed op het vizier. Een brug is aan de slechte kant voor u zeker een goed alternatief en vaak nog iets goedkoper ook. Of het in uw geval ook zo is weet ik natuurlijk niet, maar zwaar gevulde kiezen komen vroeg of laat vaak toch wel in aanmerking voor een kroon.
De tandarts kan voor dat de beslissing wordt genomen de kiezen en wortels goed onderzoeken (foto's, testjes) zodat de kans kleiner is dat sprake is van een sluimerende ontsteking die later problemen gaat geven. Helemaal uit te sluiten is dat niet. Volgens mij is het niet zo dat plaatsing van een kroon of brug de kans op een ontsteking duidelijk verhoogd. Vaker zat er al eerder een probleem. Het is natuurlijk extra zuur als er dan net een mooie brug is geplaatst. Behandeling blijft ook dan nog steeds mogelijk.
Uw tandarts kan de voor- en nadelen voor u nog eens op een rijtje zetten waarna u zelf de knoop kunt doorhakken.
Re: kosten implantaat in Belgie