lloszittende kiezen kaakprobleem

Author:
joketam
Posted:
do, 05/14/2009 - 17:42
Paradontoloog constateerde vele pockets en 2 loszittende kiezen. Ondanks 1/2 jaarl.cont. bij tandarts.
Kiezen kunnen volgens de P. niet behouden blijven, omdat het bot dan verder aangetast gaat worden. Is er een oplossing dat mijn kiezen behouden kunnen blijven? Opvullen van bot of iets dergelijks?leeftijd 59.
Illuminus

Als de parodontoloog heeft geconstateerd dat behoud van deze loszittende kiezen niet meer mogelijk is, dan kunt u gevoeglijk aannemen dat er geen reele opties voor behoud meer zijn.....helaas.......

Was botregeneratie in uw geval een optie geweest, dan had de parodontoloog dit zeker met u besproken. Botregeneratie kan is soms mogelijk bij kleinere defecten waarbij de situatie (lees: na volledige behandeling) stabiel is en er nog sprake is van 'rest' problemen. Deze botdefectjes kunnen dan tijdens een flapoperatie gecorrigeerd worden of opgevuld met als doel regeneratie van bot. Maar een heel element weer in het bot zetten gaat niet lukken met de technieken die ons ter beschikking staan.

Met vriendelijke groet
vr, 05/15/2009 - 12:10 Permalink
joketam

Dank u voor uw reactie. Ik was er al bang voor. Vanochtend heeft nieuwe tandarts (vorige heeft mijn vertrouwen niet meer) hetzelfde bevestigd. Nog een vraag: is mijn vorige tandarts, waar ik elk half jaar kwam en waarbij regelmatig foto's zijn gemaakt niet in grote gebreke gebleven? Wat er nu aan de hand is, is niet van een paar maanden maar van van een paar jaar.
Is er iemand die mij juridisch bij kan staan.
vr, 05/15/2009 - 14:21 Permalink
Illuminus

Als uw tandarts u in alle jaren dat u daar onder behandeling bent geweest, niet gewezen heeft op aanwezige
tandvleesontsteking(en) of u hiervoor niet behandeld heeft kan dit het geval zijn.

Belangrijk is dat u de staat van uw gebit op laat nemen, liefst door een onafhankelijke tandarts die u verder niet
behandeld (second opinion). Hoewel de diagnose van de parodontoloog natuurlijk ook een goede duit in het zakje doet, heeft hij in juridische zin een "belang" (hij behandelt u voor deze aandoening). Daarnaast vraagt u de gegevens van de oude tandarts op om te kunnen zien welke aantekeningen er in de periode gemaakt zijn omtrent uw gebit.

Op grond van deze gegevens kunt u weloverwogen een beslissing nemen om een klacht in te dienen tegen uw tandarts bij de klachtenregeling waarbij hij aangesloten is (ANT of NMT). De klachtencommissie kan vervolgens een uitspraak doen. Voordeel hiervan is dat deze route eenvoudig is en relatief snel een duidelijk oordeel geeft. Nadeel is dat ze niet helemaal bindend is.

Andere route (eventueel na een oordeel van een klachtencommissie) is een civiele procedure waarin u schadevergoeding kunt vragen (bijv. via onrechtmatige daad)

Principieel kunt u nog een klacht indienen bij het medisch tuchtcollege, deze oordelen alleen over het handelen van de tandarts en kennen geen schadevergoedingen toe (alleen waarschuwing, berisping en schorsing van een tandarts).

Maar het begint bij het verzamelen van de nodige gegevens, als bijv. uw tandarts u wel gewaarschuwd heeft en u wilde zelf geen behandeling dan staat u bijzonder zwak, als uw tandarts u nooit iets verteld heeft staat u sterk en daartussen zit natuurlijk nog een grijs gebied.

Met vriendelijke groet
vr, 05/15/2009 - 16:03 Permalink
joketam

Nu inmiddels: Vrijdag 3 kiezen links boven i.v.m. paradontitus verwijderd en heb nu een plaatje, dat mij totaal niet bevalt: reden:het bedekt nl. ook de andere kant van mijn kiezen rechtsboven volledig en bedekt ook 2/3 de binnenkant van mijn voortanden. Ik voel dus niet meer mijn goede kiezen en tanden. Voor mijn geveol is het gewoon te laag of te breed. Verder zitten er ook lelijke haakjes zichtbaar aan. Dit kan toch niet de bedoeling zijn. Graag reactie van goede tandtechniker.
za, 07/04/2009 - 11:15 Permalink