Lotgenoten mislukte kaakoperatie

Author:
Lillytje
Posted:
wo, 07/11/2012 - 15:25
Hoi,

Vier jaar geleden onderging ik een onderkaakoperatie waarbij mijn onderkaak naar voor werd geplaatst.

Tijdens of vlak na de operatie zijn mijn discussen verschoven en als gevolg hiervan is er artrose (ook wel condylaire resorptie) opgetreden.

Nu, vier jaar na de operatie kan ik nog altijd niet geeuwen zonder pijn en ook het eten van hard en/of taai voedsel is onmogelijk.

Heb alle klassieke behandelingen al geprobeerd, 2 maal een opbeetplaat gehad, kiné , enz.

Volgens de artsen stopt het slijtageproces op een bepaald moment en gaan dan ook de klachten verdwijnen. Mijn geloof in deze theorie neemt echter af naarmate er meer en meer tijd verstrijkt.

Zijn er mensen die dit ook hebben meegemaakt?

Groetjes
ikzelf01

Wat vervelend zeg, dat geeft echt helse pijn! Ik lees dat je al allerlei manieren hebt geprobeerd, maar nog geen oplossing hebt gevonden... heb je ook acupunctuur geprobeerd? Ik heb gelezen dat dit kan helpen tegen de pijn, maar heb er geen ervaring mee.

Ik heb geen kaakoperatie ondergaan, maar moet wel een beugel en de orthodontisten bij wie ik een consult heb gehad raden massaal osteotomie aan, wat mijn kaakchirurg met klem afraadt vanwege mijn artrose.

Wel heb ik artrose aan mijn kaakgewrichten en ik herken jouw verhaal. Gelukkig heb ik nu nog maar minimaal last, zeker in vergelijking met hoe het eerst was...

Ik heb er erg veel pijn aan gehad en het heeft bij mij 1,5/2 jaar geduurd voor de ergste pijn weg was. Alles wat harder was dan sla mocht ik niet meer eten en ik heb heel wat pijnstillers geslikt. Ook heb ik een tijd lang al mijn eten gepureerd, om maar niet meer te hoeven kauwen.

Nu is de boel zo versleten dat de pijn meestal weg is, maar ik heb nog regelmatig last. In stressvolle periodes heb ik sowieso altijd pijn aan mijn kaakgewrichten.

Ik moet oppassen met het opendoen van mijn mond: ik mag niet voluit gapen of mijn mond ver opendoen. Bij tandartsbehandelingen moet ik regelmatig een kleine pauze nemen om even mijn mond dicht te doen, om te voorkomen dat mijn kaak op slot raakt en om pijn te verminderen. Het bewegen van mijn kaken, als daar geen reden voor is, is uit den boze :smt018

Ik haal harde korstjes van mijn brood en de schil van appels en ik kauw nooit kauwgom. Alles wat ik eet snij ik in kleine stukjes, zodat het zo gemakkelijk mogelijk te eten is. Ook kan ik geen taai vlees eten, op harde dingen kauwen of bijv. in een appel bijten.

Zodra ik tijdens het eten druk voel in mijn kaakgewricht stop ik met kauwen en eet ik iets zachters of stop ik met eten, want het is me de pijn die ik ervan krijg niet waard.
Zo lang ik op die manier denk is het zeker uit te houden. Op slechte dagen heb ik tegenwoordig genoeg aan Paracetamol!

Ik hoop dat het met jou ook snel beter zal gaan!
ma, 07/16/2012 - 21:46 Permalink
Irene1986

Scheef gezicht

Beste lotgenoot, helaas heb ik 5 jaar geleden ook een kaakoperatie gedaan.
Uiteindelijk zit ik met een scheve onderkaak, progressieve condulaire resorptie het oplossen van het kaakbotje.
Het kan nog erger worden als het nu al is.

Als jij al tot een oplossing bent gekomen, hopelijk is er iemand die mij kan helpen met dit probleem.
Wil je nog contact met een lotgenoot?

Groeten Irene
vr, 01/10/2014 - 21:18 Permalink
Ortholimburg

Chondylaire resorptie is een probleem dat meestal moeilijk te behandelen is, en gelukkig vaak spontaan uitdooft.
Meestal zijn patiënten met kleine, fragiele kaakkopjes er het gevoeligst voor, en dan nog meestal vrouwen.
Kaakoperaties hebben vaak een verergering van de klachten tot gevolg, en dit is dan ook nog vaak afhankelijk van de gebruikte operatietechniek.
Behandeling is moeilijk en vaak onvoorspelbaar. Sommige scholen behandelen dit met vrij agressieve medicatiecocktails ( o.a Arnett uit Californië heeft een behandelingsprotocol met oa sterke ontstekingsremmers dat volgens hem vrij goede resultaten geeft) maar dit is in Europa tamelijk ongebruikelijk. Blijkbaar is het langdurig geven van bepaalde antibiotica een beloftevolle piste, waarbij niet het antibiotisch effect wordt beoogd, maar wel bepaalde neveneffecten van de medicatie de resorptie gunstig zou beïnvloeden. Ik zou denken dat de kaakchirurgen hierover wel wat meer kunnen vertellen
vr, 01/10/2014 - 23:44 Permalink
Irene1986

Als reactie op uw bericht wil ik u aangeven dat ik nog meer informatie over mijn probleem heb genoteerd.
Mijn kaakchirurg wil me helpen door een kin correctie te doen om de scheefheid te corrigeren, dat wil ik niet maar ik wil terug naar de stand voor de kaakoperatie. Ik wilde die operatie niet eens en ik zit met de gevolgen, zij niet. Volgens mij is dit ook de enige manier om het probleem op te lossen, de scheefheid zit namelijk niet alleen in mijn kin maar in mijn hele onderkaak.
vr, 01/17/2014 - 22:09 Permalink
Ortholimburg

Ik denk niet dat dit correct is. Als je terug naar af wil betekent dit per definitie een nieuwe operatie. En zoals ik in een vorige post al zei verergert dit het risico op gewrichtsporblemen,ik denk dat geen enkele chirurg dit risico neemt. Je zegt dat je de operatie niet wilde ,maar ik kan me moeilijk voorstellen dat de operatie tegen je wil in gebeurde. Je was er toch zelf bij. Hoe zit dat dan?
za, 01/18/2014 - 01:20 Permalink
Irene1986

Ik heb het gedaan omdat mijn orthodontist zei dat anders mijn tanden weer in de oude staat zouden terugkeren.
Zelf sta ik helemaal niet achter kaakoperaties. Maar ik heb het toch gedaan om die reden.
Terwijl mijn onderbeet mij nooit gestoord heeft, het scheve gezicht stoort mij wel.
Daarbij blijkt dat ik nu na een operatie alsnog een bitje moet dragen om mijn tanden in de juiste stand te houden.
De operatie was dus achteraf niet nodig geweest.
zo, 01/19/2014 - 12:19 Permalink
Ortholimburg

U ziet dit wat te simplistisch ,vrees ik. Tijdens een operatie heeft de chirurg geen visuele controle op de positie van de kaakkopjes.Als je kaak dus terug in de oude positie wordt gezet betekent dit nog lang niet dat ook de kaakkopjes terug in de oude positie komen, integendeel, de Kans is groot dat die opnieuw extra belast worden met nog meer resorptie tot gevolg.
Misschien heb je initieel niet de juiste uitleg gekregen, maar los daarvan is de chondylaire resorptie waarvan je nu last hebt, niet voorspelbaar, tenminste niet als je vooraf geen gewrichtsklachten had. Als die er initieel wel waren ,dan denk ik dat er met je operatie een risico is genomen dat vermijdbaar was.
zo, 01/19/2014 - 18:31 Permalink
Irene1986

Hallo, bedankt voor uw reactie, volgens mij zijn de schroeven tijdens de operatie aan de ene kant van mijn kaak hoger vastgezet als aan de andere kant, {of de onderkaak is aan de ene kant hoger vastgezet. Na de operatie was er al enige scheefheid maar ik kon niet thuis brengen waar dat door kwam. Voor de operatie was mijn kaakkopje nog in tact. Nu vijf jaar later is het weggesleten, volgens mij doordat er verkeerde en ongelijke druk op is vanwege de scheefheid van de kaak. Ik snap nog steeds niet dat wanneer mijn kaak in de originele stand wordt teruggeplaatst er nog meer slijtage zal komen, naar mijn idee kan dit de ongelijke druk alleen verlichten. Ik snap dat er geen zicht is op de kaakkopjes tijdens de operatie, want het is een operatie van de onderkaak. Maar wanneer die over dezelfde breuklijn wordt gebroken en teruggezet, kan dat naar mijn idee alleen positief zijn. Daarbij snap ik het ook niet nee, dat men wel je kaaklijn kan ontsieren om het zacht uit te drukken en het daarna niet meer kan herstellen.
ma, 01/20/2014 - 09:09 Permalink
Ortholimburg

Ik denk niet dat ik u hiermee verder kan helpen. Ik geef u een professioneel advies, maar u bent ervan overtuigd dat uw mening als leek de juiste is. Ik stel voor dat U dit verder met uw kaakchirurg overlegt, en u dan heel goed de voor en de nadelen van een nieuwe ingreep laat uitleggen.
di, 01/21/2014 - 20:26 Permalink