vervangen kaakbot

Author:
Cockheyt
Posted:
ma, 06/04/2007 - 18:44
Mijn papa, 72 jaar, heeft volgend probleem :
Zijn onderste kaakbeen is afgesleten (?) waardoor het bovenliggende tandvlees verschrompeld en vals gebit loskomt.
De tandarts dringt erop aan over te gaan tot het operatief plaatsen van heupbeen op dit kaakbeen (minimum 6 maand revalidatie) teneinde te voorkomen dat de zenuw van het kaakbeen bloot zou komen te liggen en nadien de vasthechtpunten voor valse tanden te herplaatsen.
Ikzelf heb van dergelijke oplossingen nog nooit gehoord en hoop toch, gezien de leeftijd, een alternatieve/andere oplossing te vinden of, een bevestiging te krijgen dat dit echt de enige manier is.
Heeft iemand raad ?
luckramer

Ik kan me wel vinden in de denkwijze van je tandarts. Van belang is natuurlijk hoe ver het bot geslonken is en hoeveel last je vader van het loszittend gebit heeft of zal gaan hebben.
De 6 maanden die je aangeeft is het genezingstermijn. Het wil niet zeggen dat je vader er 6 maanden last van gaat hebben, meestal hebben mensen het meeste last van de heup gedurende enkele weken. Veel mensen hebben overigens ook totaal geen last .

Verder is er geen leeftijdsgrens voor deze operatie, het is een beetje afhankelijk van de fitheid van je vader of deze operatie voor hem een optie is. Als hij er daarna nog 25 jaar plezier van een vast kunsgebit kan hebben dan is deze operatie toch zeker de moeite waard.
ma, 06/04/2007 - 19:35 Permalink
robinson

Tegenwoordig worden nog maar heel weinig absolute kaakverhogingen toegepast.
Na het verlies van (de laatste) tanden en kiezen beginnen de kaken te slinken, waarbij met name de onderkaak achteruit gaat. Hierdoor ontstaan problemen met de gebitsprothese omdat stabiliteit en houvast afnemen. Dit kan klachten veroorzaken zoals pijn bij afbijten en kauwen, problemen met spreken en een ingevallen gezicht. Een aanzienlijk deel van de bijna twee miljoen Nederlanders die zijn eigen tanden niet meer heeft, kampt hiermee. Om het probleem op te lossen, krijgen patiënten tegenwoordig twee tandheelkundige implantaten waarop een uitneembare gebitsprothese kan worden geplaatst. Maar soms is de onderkaak te ernstig geslonken en is er onvoldoende botvolume om deze behandeling uit te voeren. Kees Stellingsma, maxillo-faciaal prothetist, stelt in een vergelijkend onderzoek( zijn promotie-onderzoek) vast welke methode dan geboden is. Hij ontdekte dat de beste resultaten worden bereikt met vier korte implantaten en een overkappingsprothese. Dit blijkt beter dan uitgebreide reconstructieve operaties van de onderkaak.
ma, 06/04/2007 - 20:40 Permalink