advies en meedenkers gevraagd

Author:
Laetitiavv
Posted:
di, 11/23/2010 - 14:02
Dag mensen,
Zelf had ik nooit last van angst voor de tandarts, gelukkig maar want ben ook veel bij de orthodontist geweest. Toen ik kinderen kreeg ging ik er zo goed mogelijk voor zorgen dat zij het ook niet erg zouden vinden. Helaas is dat anders gegaan want mijn jongste, nu bijna 6, had 2 keer een gaatje dat zo groot was dat de kies- plotseling, zullen we maar trekken dan?!- getrokken werd. Dat deed zeer want de wortel was nogal lang. Ik vind dat vervelend voor mijn kind en ook voel ik me slecht omdat ik te slecht gepoetst heb? Nu blijkt het puntje dat ik bij het trekken de vorige keer ( nee, hoor, maak je niet ongerust, dat kan geen gaatje worden) zag zitten een heus gat is geworden. We kunnen 6 weken later terecht in de fabriek. Vrees natuurlijk dat die kies er OOk uit moet!!! ik moet er niet aan denken, wat een bekkie, en dan natuurlijk wel de flinke moeder zijn..
De tand van het volwassen gebit die mijn oudste niet zou hebben- a-genetische aandoening- komt nu door.
Zo kan ik nog verder gaan, het komt erop neer dat ik daar weg wil, voel me inmiddels zelf ook niet prettig meer.
Maar.
De nieuwe tandarts zet geen sealings, de oude wil dat doen op de kiezen van de oudste die al door zijn.
Wordt het glazuur beschadigd om vat te krijgen?
Hoe ziet de kies er uit als de seal er af gaat?
Wat als er troep ONDER de seal komt?
Wie ziet het gat op tijd?

Ik hoop dat jullie mij een verstandige beslissing helpen nemen.
Laetitia
Stokertje

Hoi Laetitia,

Oef, geen leuke ervaringen voor je kinderen. Kijk eens rond op het forum hoe je gaatjes bij je kinderen kunt voorkomen. Denk hierbij aan het voedingspatroon (minder eetmomenten, minder zoetigheid tussendoor). Daarnaast 2x per dag poetsen, en neem de tijd voor het napoetsen. Eventueel kun je je tandarts vragen of het mogelijk is een afspraak te maken bij een mondhygienist. Die kan je helpen je kind effectief na te poetsen.

Een seal is een klein laagje in de groefjes van een kies en (wanneer goed geplaatst) biedt enige bescherming tegen gaatjes, gezien er geen vuil meer in het groefje kan komen. Echter blijft poetsen wel belangrijk, evenzo het voedingspatroon. Seals worden meestal niet geplaatst in melkkiezen, wel in blijvende kiezen. Een lekkende seal wordt als het goed is opgemerkt door je tandarts bij controles.

Ik merk aan je bericht dat je wellicht ook wat minder vertrouwen hebt in je tandarts dan dat je zou willen, klopt dat?
zo, 01/23/2011 - 20:18 Permalink
Laetitiavv

dank voor je reactie.
We zijn inmiddels gaan kijken bij een andere tandarts en mijn dochters zien het wel zitten naar hem te verhuizen; zo zullen we weer 1 man hebben ( af en toe zijn zoon misschien) en niet - even zien wie vandaag in onze mond komt kijken-. Niet meer in kamer 1, 2, 3, 4, 5 of 6 maar gewoon in de enige kamer die er is, andere kamers woont hij in.
Ouderwets knus zou ik haast zeggen.
Ik zal zeker steken hebben laten vallen, maar denk niet dat mijn kinderen te veel eetmomenten hebben, de een zeker niet meer dan de ander, en meen ook dat we goed poetsen. Je zegt goed napoetsen maar ik zie het meer als, zij poetsen vast en dan doe ik de echte poetsbeurt.
De kerstman heeft ons een electrische borstel gegeven en dat voorkomt verder misschien- wij doen ons best.
Eerlijk gezegd poetsen we meestal 1x/dag, dat deed ik vroeger zelf ook. Daar zou ik tijd voor kunnen maken 's morgens ( wel moeilijke opdracht), we zorgen wel altijd dat het laatste dat we door de mond laten gaan voor vertrek, het drinken is- thee zonder suiker of melk.
Wat ik me laatst bedacht- je blijft toch zoeken naar een reden- is de vitamine C tabletjes: die eten ze vaak onderweg naar school, doen ze grapjes mee. Zou dat in het glazuur bijten?
Bedankt nogmaals voor je reactie.
Laetitia en kids :smt006
di, 01/25/2011 - 11:09 Permalink