dode voortand verwijderen?

Author:
grietje76
Posted:
wo, 03/13/2013 - 13:12
Mijn dochter van ruim 3,5 is ongeveer vier weken geleden gevallen en heeft daarbij haar voortanden beschadigd. Van één tand is een stukje afgebroken en de tand ernaast is sinds anderhalve week grijsbruin gekleurd, maar zit niet los. Ook lijkt de tand nog wat gevoelig te zijn als ze eet (ze bijt al braaf zo min mogelijk met haar voortanden). Vandaag zei de tandarts dat de grijze tand eruit moet om infecties te voorkomen. Dit moet dan onder narcose in het ziekenhuis gebeuren. Mijn twijfel komt door het aantal verhalen van grijze tandjes die gewoon mochten blijven zitten en in de methode. Moet zoiets onder narcose gebeuren? Is het te doen om een tand te trekken bij een (wellicht angstige) peuter van drie? Anderzijds: onze tandarts gaat al heel wat jaren mee en je zou dus op zijn ervaring en deskundigheid moeten vertrouwen. Mijn man was bij het gesprek, ik was er niet zelf bij om vragen te stellen. Vandaar mijn bericht hier.

Alvast bedankt voor het lezen en de evt. reactie!
Newtan

Poeh!
Het vermijden van infecties bij een kind is onmogelijk.
De vraag is: wat bereik je met het verwijderen van de grijze tand?
Een schone plek, waar de nieuwe tand doorheen kan groeien wanneer de tijd daarvoor is, meestal zes jaar.
Dat is nuttig.
Maar ik zie nogal eens dat het dan tot 7½ jaar duurt voordat de tand dan eindelijk doorbreekt, als de melktand nu, met 3½ jaar verwijderd is.
Ik laat ze vrijwel altijd zitten.
Dat heeft ook een nadeel: zo'n tand wisselt moeilijker.
En dan duurt het ook langer voordat hij eruit is.
Maar dan haal ik 'm met zes jaar er uit, met een gewone verdoving.
Tenminste, als het kind en de ouders dat willen.

Maar nou de vraag: heeft zo'n blijvende tand last van de infectie rond een verkleurde melktand?
Zeker weten doe je nooit iets in het leven.
Maar wat ik zie is dat de klap van de val een verkleuring in de voorkant van de 'opvolger' heeft veroorzaakt.
En het maakt dan niet meer uit of de melktand wel of niet verwijderd wordt, de klap veroorzaakt de 'schade'.
In ongeveer de helft van de gevallen blijkt er een fistel of een soort pukkeltje in het tandvlees boven de verkleurde tand te zitten.
Dat proces is 99 van de 100 gevallen pijnloos.
Het pukkeltje zit er maanden lang en verdwijnt geheel na het loslaten van de melktand.
Of na het trekken van de melktand.
Dat pukkeltje zit ter hoogte van de wortel van de blijvende opvolger.
Daar zie ik nooit een verkleuring van de opvolgende grote mensentand ontstaan.
Daarom bestaat het vermoeden dat dit geen kwaad kan.

Graag zie ik een reactie van iemand die op de hoogte is van onderzoek op dit gebied.
Dit is een weergave van mijn 28 jaar ervaring.
do, 03/14/2013 - 09:21 Permalink
Newtan

Ik heb het op mijn online cursus er op nageslagen:
De infectie heeft al plaats gevonden bij het trauma.

Er is geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, en richtlijnen zijn gebaseerd op de ervaring van tandartsen en de Hartstichting:
--------------------------------------------------
Aanbevelingen
Na intrusie van een melkelement kan worden besloten tot extractie, maar kan ook een afwachtende houding worden aangenomen. In het laatste geval, dient wel regelmatige röntgencontrole te volgen (de werkgroep adviseert na drie maanden, na zes maanden en dan tijdens de daaropvolgende periodieke controles gedurende de eerste twee jaar na het trauma).
Endocarditisprofylaxe toepassen, indien dat is geïndiceerd.
--------------------------------------------------

Sterkte met de beslissing
do, 03/14/2013 - 22:59 Permalink
grietje76

Een korte up-date: de tandarts die we maandag geconsulteerd hebben was van mening dat het tandje het best kan blijven zitten. Op dit moment is er geen ontsteking en de tand zit goed vast. En hij had ervaring met kinderen van 10-12 jaar waarbij de blijvende tand heel lang op zich liet wachten doordat de melktand op jonge leeftijd getrokken was. We hebben besloten voorlopig geen actie te ondernemen en hebben de afspraak met de kaakchirurg (waarna we verwezen waren) afgezegd.
wo, 03/20/2013 - 14:42 Permalink
BJN

Mooi einde!
Gewoon in de gaten houden. Dit is inderdaad waarschijnlijk de beste benadering. Tand er uit kan altijd nog. En grote problemen ontstaan niet ineens. Hou het in de gaten voordat je op zomervakantie gaat. Dat is een onhandige periode voor problemen.

Bij de meeste kinderen wisselen die voortanden op 6-7 jaar EN symmetrisch. Dus als links los gaat staan, moet rechts ook losser worden. Als dat niet zo is dan even een foto maken om te kijken hoe het gaat.
wo, 03/20/2013 - 15:49 Permalink
zeynep

Ik heb een soortgelijk probleem... dochter (bijna 4) zo'n 2 maanden geleden uit bedgevallen, 2 voortanden verkleurd... 1tje bijgetrokken en 1tje beetje grijs blauw... vandaag bij een speciale kindertandarts geweest en er zit een ontsteking in... over 3 maanden terug om weer foto's te maken als de ontsteking niet weg is dan willen ze trekken, na het lezen van bovenstaand ben ik daar geen voorstander van. Is er een (andere) manier om van die onsteking af te komen? Of om uberhaubt haar tand te "besparen"...

Hoor graag wat de mogelijkheden zijn!

Mvg,
Zeynep
do, 09/26/2013 - 14:19 Permalink