Een aantal maanden geleden is mijn zoontje op zijn voortanden gevallen.2 tandjes waren teruggeslagen en zaten los.Ik ben naar de tandarts geweest voor beoordeling.Omdat inmiddels zijn tandjes weer recht stonden vond hij verder actie niet nodig.
Nu zat er gisteren een klein pukkeltje op zijn tandvlees wat vandaag toegenomen is tot een flinke puspukkel.Ik begrijp uit voorgaande reacties dat nu wrs zijn tanden getrokken moeten worden omdat deze dode tandjes wrs deze infectie veroorzaken.
Mijn vraag is nu;heeft dit haast of kan dit tot maandag wachten.Mijn tandarts is vandaag vrij en heb ik dit vandaag dus niet kunnen vragen.
Vr groet,Liesbeth
Nu zat er gisteren een klein pukkeltje op zijn tandvlees wat vandaag toegenomen is tot een flinke puspukkel.Ik begrijp uit voorgaande reacties dat nu wrs zijn tanden getrokken moeten worden omdat deze dode tandjes wrs deze infectie veroorzaken.
Mijn vraag is nu;heeft dit haast of kan dit tot maandag wachten.Mijn tandarts is vandaag vrij en heb ik dit vandaag dus niet kunnen vragen.
Vr groet,Liesbeth
Heeft je zoontje geen pijn aan zijn tandjes?
Als het een ontsteking is, moet het toch ook zeer doen.
En dan kan er ook altijd een wortelkanaalbehandeling gedaan worden.
Hoe oud is je zoontje?
Joke
- direct
- een week
- een maand
- na twee maanden
- na vier maanden
- dan weer normaal halfjaarlijks
Over de preciese tijdstippen, dat weet ik niet precies en het zal vast van vanalles afhangen, maar dit is wel het idee. Is er niet een afspraak voor dit soort dingen dan denk ik dat dat dus beter had gekund. Alleen op die manier is goed te beoordelen of en hoe het trauma behandeld hoort te worden.
Wat het pukkeltje is en waardoor het komt valt niet te zeggen vanaf het forum. De conclusie dat extractie al aan de orde is lijkt me vroeg..
Laat nog maar even weten hoe het af is gelopen, sterkte ermee.
:smt006 Geke
wat antwoorden
Mijn zoontje is 4 jaar en het gaat dus om melktandjes.
Hij heeft er geen pijn aan.
Het liefst ga ik maandag naar zijn eigen tandarts omdat dat vertrouwd is voor hem,maar als zijn blijvende voortanden gevaar lopen door de ontsteking ga ik liever gelijk morgen.
Vr groet,Liesbeth
- direct
- na 1 week
- na 3 weken
- na 6 weken
- na 3 maanden
- na 6 maanden
Er worden op die tijdstippen gevoeligheidstestjes gedaan en röntgenfoto's genomen.
Dit geldt voor blijvende tanden, weet eigenlijk niet of dat ook zo is voor melktanden.
Liesbeth, anders bel je vandaag even met de dienstdoende tandarts om te vragen of dit tot maandag kan wachten of niet! In ieder geval sterkte ermee!!!
:smt006 Monique
De ontsteking laten zitten is alleen ongezond te noemen voor het kind, slecht voor de algehele condititie van het kind en het tandvlees,
De opvolgers lopen geen schde op van deze ontsteking
Rontgenfoto's maak je slechts om de 3 maanden na een trauma op basis van standaard protocollen, en eventueel aanvullend als er een evidente verkleuring aanwezig is in de tand.
Beste advies bij pusbulten is:
consult + foto: welke tand/tanden zijn betrokken in de ontsteking
vervolg consult/afspraak: tandjes met verdoving eruit halen.
Klinkt niet echt leuk, maar een chronische ontsteking is nu eenmaal geen optie om die te laten zitten. Gebeurd dat wel, en dat is best vaak omdat eenfistel geenpijnklacht geeft, dan is dat vaak eerder een keus van de ouders, ingegeven door irrationele voorstellingen van wat het kind meemaakt bij het eruit halen van die kies. Of de tandarts vindt het eruit halen erg spannend. Maar dat zijn allemaal drogredenen om het niet te doen.
Ontsteking is ontsteking, en de oorzaak wordt als hetelders in je lijf zou zitten ook aangepakt door deze weg te nemen. Geen medicijn is is staat de oorzaak blijvend kwijt te raken, dus blijft in een geval als dit weinig anders over.
Sorry, maar het zij zo
NB, weekend dienst bellen bij afwezigheid van pijn is niet zinvol gebruik maken van weekenddienst gezien het chronische karakter van het probleem, wachten tot maandag en huistandarts bellen. Die weet van de hoed en de rand. En moet de behandeling toch ook zelf uitvoeren. Liever een dagje wachten, er zijn nu geen klachten, en in weekend diensten worden veel antibiotica voor geschreven in dit soor gevallen, en daar zit niemand zonder koorts en met een dood melktandje op te wachten.
Peter
Dus het protocol is het afgelopen jaar veranderd???
:smt006 Monique
Een foto direct na trauma, een maand erna (in dit geval 6 weken) en drie maanden erna is al aan de ruime kant. Maar omdat zonder uiterlijke veranderingen de structuur aan de binnenzijde weldegelijk kan veranderen is dat zinvol. Maar die veranderingen zijn maar heel traag als het om resorpties gaat, botverlies idem, dus is die foto na 6 weken niet zo zinvol. Tenzij de buitenkant een doorschemeren van roze laat zien want danmoet je van een overactieve en waarschijnlijk ernstige zieke zenuw spreken.
Ook blauw en grijs is foute boel, maar dat zie je vaak wat sneller zelf.
De foto na 3 weken is dus weggelaten, evenals de sensibiliteits test. Die laatste zou ik overigens wel uitvoeren omdat je bij melktanden de verkleuring juist op korte termijn snel ziet vormen door de dunne schil dentine/glazuur.
Er wordt vaak gekozen voor de afwachtende houding bij traumata, uit oogpunt van protocol is die 3 weken vervallen, uit oogpunt van nazorg blijf ik het een goede keus vinden. Maar het hangt misschien wel smane met het preciese type breuk, verplaatsing of combinatie van beide fenomenen.
Dit doe ik effe uit me blote hoofd maar het protocol in van voorjaar 2004
Peter
Dus ik vroeg me ineens af hoe het nou zat/zit.
:smt006 Monique
update
Ik ben vanmorgen bij de tandarts geweest.Inmiddels was de pukkel doorgebroken.De tandarts vond het er nu rustig uit zien.Hij wil nog geen actie ondernemen maar het vervolgen.Bij de eerst volgende controle maakt hij foto's.Als de infectie terug blijft keren wil hij de tandjes laten verwijderen door de kaakchirurg onder een roesje.
Groetjes,Liesbeth
Indien een melktand een fistel heeft, direct naar de tandarts gaan, want waarschijnlijk moet de melktand geextraheerd worden!
Enerzijds omdat een ontsteking uitgaande van het wortelkanaal bij een melkelement niet goed te behandelen is en anderzijds om schade aan de kiem van de blijvende tand/kies eronder te beperken/voorkomen.
Blijkbaar is hier wat anders aan de hand anders had de tandarts extractie voorgesteld. In ieder geval verstandig dat u het heeft laten controleren.
De tandarts had het nl wel over een ontsteking uitgaand van het dode melktandje,dus toch een fistel lijkt me.
Hij vond het traumatisch voor mijn zoon om de tandjes te laten trekken en koos er daarom voor om het te vervolgen om eventueel tijdig in te grijpen.Ook omdat de pusbult vanzelf open gebroken was vond hij ingrijpen niet noodzakelijk.
Groetjes,Liesbeth
Wanneer de oorzaak niet deze dode zenuw is dan heeft het dus geen zin om de melktand te verwijderen maar moet de juiste behandeling voor deze oorzaak uitgevoerd worden.
Dus eerst de oorzaak achterhalen en deze oorzaak dus wegnemen indien mogelijk.
Gr. Maurice
Re: update
melktand onder narcose verwijderen.......... moet niet veel gekker worden zeg.
ennuh, bij een fistel is er niet "mischien "een terug kerende ontsteking maar een 100% zekerheid op terugkeren van ontsteking.
Daarnaast: Roesjes zitten aan BLOESJES, in het ziekenhuis extractie is of gewoon met verdoven of gewoon een narcose (alsof je blinde darm eruit gaat). Dus ik ben bang dat je tandarts eerder bang is voor de behandleing dan dat je kindje dat zou worden.
Peter
ja, hete brei heendraaierij. Is heel eng hoor kinderen behandelen.
Peter
Historie, nu 4 jarig mannetje gevallen enkel jaren terug.
Trauma: luxatie
Nu: Pusbult
ik denk dat we het allebei wel kunnen inschatten bij een 4 jarige. De foto geeft alleen aan of het de linker, de rechter of allebei de tanden zijn die klieren. Maar verder dan dat gaat mijn fantasie niet echt.
Al heb je gelijk, eerst kijken, dan doen. Alleen dat DOEN wordt nu gewoon uitgesteld. En dan denk ik, waarom dan wel? Was het een hysterische toestand de afgelopen controles, ik lees daarover eigenlijk niets. dus ik denk. tandarts'-angst ( heb oog voor de genitieve vorm)
Peter, die met de seconde meer cynisch dreigt te worden
Ik kan wel stijf volhouden "jamaar we weten niet of het een fistel is" maar die kans is toch fors lijkt me. En dan moet er waarschijnlijk extractie plaatsvinden, daar zijn jullie ta's het over eens. Dusss.
Ach je kan niet alles weten toch? Ik ben meer van het dik hout planken zagen tiepe. Komt waarschijnlijk door 6 jaar CBT narcose werk waardoor je een snellere beslissing voor langere termijn moet maken en niet altijd kan "proberen" want een volgende narcose is geen optie dus wil je wat voorspelbaarheid inbouwen.
Overigens loopt dat parallel met nog een veelvoud aan jaren in een gewone kindertanheelkunde praktijk.
Daarom reageer ik zo met opstaande nekhaartjes als je die fistel als tandarts gewoon laat doorrommelen en daarmee de algehele gezondheid van zo'n kind vermindert.
Peter
Re: update
Niet helemaal waar.. er is wel degelijk iets als een roesje.. een licht slaapmiddel waardoor je niet helemaal van narcose kan spreken. Deze roesjes worden vaak toegepast bij niet algehele narcose. Dus bij een ruggeprik of andere plaatselijke verdoving bij een vervelende ingreep. Zo slaap je toch zodat je niet alles om je heen hoort, maar het is minder zwaar dan een narcose, je bent ook minder ver weg.
ik ben geen kaakchirurg natuurlijk (en ook geen tandarts) maar ik denk dat het dan een combi zou zijn van narcose bij de tand en roesje zodat het kind rustig is en het niet bewust ervaart.
- narcose, een vorm van meer of minder diepe bewusteloosheid
- sedatie, het gebruik van rustgevende middelen ("pammetjes" en lachgas bv, dit is waarschijnlijk de groep met de meeste in aanmerking komende stoffen vooral ook omdat vele zonder recept verkijgbaar zijn, nb het gebruik op eigen initaitief hoeft dus echt niet verstandig te zijn)
- anaesthesie, het minder gevoelig of gevoelloos maken
Sedatie en narcose zullen vast wel in elkaar over kunnen aan met bepaalde middelen, afhankelijk van de dosis.
Het effect is buiten de gebruikte stof(fen!), natuurlijk afhandelijk van de dosis maar ook van hoe de individuele persoon daarop reageert. Dus, een techniek die bedoeld is als sedatie, narcose of anaesthesie hoeft niet zo uit te werken. Eigenlijk zou je als je die woorden gebruikt dat steeds weer opnieuw moeten beoordelen, en, het kan ook door elkaar.
Kijk een risico is bijvoorbeeld als de term voor zowel sedatie als narcose gebruikt wordt. Iemand die bekend is met sedatie en die ervan uitgaat dat narcose hetzelfde is, omdat het allebei roesje wordt genoemd, is bepaald onjuist geinformeerd. Narcose brengt over het algemeen meer risico's met zich mee.
De term roesje is, ook voor sedatie, toch op het eufemistische af. Het blijft medicatie met kalmerende middelen, ook hier kunnen risico's aan verbonden zijn die je iig niet af mag doen door er onschuldig klinkend woord voor te gebruiken.
Verdoving en kalmerende/rustgevende middelen zijn prima en duidelijke vertalingen die iedereen begrijpt voor anaesthesie en sedatie, narcose is een begrip dat meestal geen vertaling behoeft. Ik begrijp dus de criticasters van de term roesje wel, er zijn duidelijker woorden. Al met al wel een beetje een theoretische discussie, geef ik toe.
Wat je zegt klopt waarschijnlijk wel. Het wordt als "woord" gebruikt, en heeft een lieve klank. Maar in het spaans zeggen ze:
"para endulcar el cafe"
da's suiker gebruik om de bittere smaak van de koffie te verdoezelen.
Ik ben meer van eerlijk en toch duidelijk, maar dat is soms een manier die niet leuk is om aan te horen.
Peter