zuigflescaries

Author:
natnas
Posted:
zo, 11/07/2004 - 19:49
Hallo,
Het gebit van mijn jongste dochter is zo erg aangetast door zuigflescaries. Haar tandjes brokkelen af en worden bruin. Ze is pas 2 en een half jaar oud. Vorig jaar had ik haar meegenomen naar mijn tandarts en die wil haar behandelen als ze drie is.
Op dit moment zijn haar tandjes zo slecht dat aan de onderkant en bovenkant helemaal aan het afbrokkelen zijn.
Er zijn twee redenen die dit probleem heeft veroorzaakt:
Mijn dochter heeft problemen met haar ontlasting. Doordat er een te grote druk in haar darmpjes ontstaat perst de maag zijn inhoud naar boven waardoor zij heel vaak moet overgeven tijdens haar ontlasting. Het maagzuur heeft haar tandjes aangetast.

En het gebruik van multivruchtensap. Ik dacht atijd goed te doen door haar veel sap te geven. Ze drinkt heel erg veel en ook s'nacht heeft ze veel dorst. Ik heb al een aantal proberen het drinken s'nachts te stoppen maar dat lukt niet.
Graag zou ik in contact willen komen met een tandarts die haar wel nu wil behandelen.
Roxanne

He wat vervelend allemaal...

Ik ben blij dat je wat aan het gebitje wil laten doen, maar waarom wil jouw eigen tandarts haar behandelen als ze 3 is???

en hier komen niet veel tandartsen langs, dus ik denk dat je het beste een keer het telefoonboek van Rotterdam kan pakken + een kopje thee/koffie en dan bellen, en precies vertellen wat je hier hebt verteld, en dan hoor je meteen hoe de assistente reageert, en kan je langs komen voor een consult...

Groetjes Roxanne,
en veel succes!
ma, 11/08/2004 - 00:59 Permalink
natnas

Ik ben vandaag geweest bij mijn tandarts en die zijn ook erg geschrokken hoe het gebitje zo hard achteruit is gegaan binnen een half jaar. Ik heb nu een verwijskaart gekregen voor de kaakchirurg. de onderste tandjes en de vier boventanden moeten eruit. Ik moet nu zelf nog op zoek naar een kaakchirurg die de tanden eruit trekt en tegelijkertijd de andere tandjes/kiesjes kan behandelen. Volgens mijn tandarts doet niet ieder kaakchirug de andere tandjes herstellen en zal ik na de extractie terug moeten bij de tandarts wat een traumatische ervaring voor het kind kan worden.
Wie weet zo'kaakchirurg"' te vinden?
ma, 11/08/2004 - 19:32 Permalink
prondel

Ik ben vandaag geweest bij mijn tandarts en die zijn ook erg geschrokken hoe het gebitje zo hard achteruit is gegaan binnen een half jaar. Ik heb nu een verwijskaart gekregen voor de kaakchirurg. de onderste tandjes en de vier boventanden moeten eruit. Ik moet nu zelf nog op zoek naar een kaakchirurg die de tanden eruit trekt en tegelijkertijd de andere tandjes/kiesjes kan behandelen. Volgens mijn tandarts doet niet ieder kaakchirug de andere tandjes herstellen en zal ik na de extractie terug moeten bij de tandarts wat een traumatische ervaring voor het kind kan worden.
Wie weet zo'kaakchirurg"' te vinden?


Ik zou mijn licht eens opsteken bij Stichting Bijter dan wel een gerenomeerde kinderpraktijk op Avenue Concordia, misschien komen jullie er dan samen wel uit wat de beste route is. Succes
wo, 11/10/2004 - 14:10 Permalink
didi1969

SBT in amsterdam, doet alles in een onder een narcose, moet bij mijn dochtertje dus ook gebeuren 21 dec,...ook zuigflescaries.
wel lange wachttijden,
vr, 11/26/2004 - 19:09 Permalink
MFo

mijn zoontje heeft ook zuigfles caries, de oorzaak is hier naar mijn mening perfect beschreven:

http://www.borstvoeding.com/martienvandenberg/tandbederf.html

Nou zou mijn zoon dus ook een gehele anesthesie krijgen, hij is geloof ik 2 uur buiten westen, ik moet een luier meenemen omdat hij alles zal laten lopen enzo..

dit is dus een algehele narcose, geen kleinigheidje en aan complete narcoses zijn altijd risico's verbonden, ik ken een anasthesist wie een kennis is van een kennis dus die geeft onbevooroordeeld advies (ik heb altijd in m'n achterhoofd dat tandartsen ook moeten verdien nietwaar) en die zegt dat je kinderen en ouderen beter geen onnodige volledige anasthesie moet geven.. er zitten altijd risico's aan verbonden.. je moet een papier ondertekenen dat je de praktijk niet verantwoordelijk houdt voor als het mis gaat, je moet naar het ziekenhuis voor een onderzoek of een narcose niet gevaarlijk is voor je kind etc (gezondheids conditie, medicijnen gebruik, allergieen enz)

En dan vraag ik me eigenlijk af.. wat is nou de rede dat een melkgebit getrokken moet worden? want de tandarts gaf mij meer de indruk dat het geen mooi uiterlijk was die zwarte stompies (ben even vergeten hoe je het uiterlijk voorkomen zegt met een net woord) en dat hij er wel last van zou krijgen.. nou ja een heel enkele keer is het iets gevoelig bij hem, maar goed poetsen met een zachte borstel meerdere malen per dag, op het eet en drink patroon letten doet een hoop goed.. in feite het tandvlees goed verzorgen aan de voorkant.

En verder zei de tandarts nog dat als hij een kaakonsteking zou krijgen dan kan het 't nieuwe gebit aantasten.. maar wat als ik dat nou voorkom? moet ik dan de risico's van een algehele narcose nemen? als je het gebit en tandvlees goed verzorgd en spoelt met fluor en dergelijke kan je dat toch voorkomen?

In elk geval de zuigflescaries zijn gestopt bij mijn zoon, en de link die ik bovenaan geef komt ook met een nadeel aan bod wanneer het melkgebit getrokken is:


Vroegtijdig verlies van een aantal melktanden kan ertoe leiden dat de opvolgende tanden onder een andere hoek doorbreken. Dit leidt op zichzelf niet tot directe malocclusie (onjuiste relatie van het onder- en bovengebit ten opzichte van elkaar). Er kan wel zich een ander patroon van spreken en slikken ontwikkelen. Vooralsnog lijkt het te adviseren het melkgebit te behouden waar mogelijk is.


Dus ik overweeg om mijn zoon z'n tanden helemaal niet te laten trekken, maar extra goed verzorgen zodat hij geen onstekingen krijgt, hij wordt volgende maand 5 jaar en heeft nog nooit een onsteking gehad in z'n mond dus dat jaartje meer red ik ook nog wel.. alleen ben ik niet helemaal zeker of ik de juiste keus neem natuurlijk, misschien dat iemand een geloofwaardig artikel/ervaring kan vertellen dat ik toch beter wel het risico van de narcose kan nemen?
ma, 03/28/2005 - 12:48 Permalink
Ricky

Uw tandarts heeft gelijk dat er een zeer grote kans op ontsteking in de kaak bestaat en daarmee er kans bestaat op schade aan de blijvende tanden. En inderdaad zijn er veel redenen te bedenken om een melkgebit te behouden...WAAR MOGELIJK!!
In dit geval is het dus niet meer mogelijk het melkgebit te behouden zonder risico voor het blijvende gebit.

Narcose brengt idd nogal wat risico's met zich mee. Maar wat is eigenlijk de exacte reden om het trekken onder narcose te doen?
Met geduld, kunde en kennis is het trekken vaak onder plaatselijke verdoving te doen. Als dit met het nodige beleid gedaan wordt, hoeft dit absoluut geen traumatische ervaring voor uw kind te zijn.
En als uw eigen tandarts het niet aandurft, er zijn veel kindertandartsen waar naar toe verwezen kan worden.

Ik wil niet beweren dat narcose ALTIJD is te voorkomen, maar vaak wordt door de tandarts gekozen voor de "gemakkelijkste" weg. En dit geldt ook voor NIET behandelen.

Succes,

Rick :)
ma, 03/28/2005 - 13:03 Permalink
Basset

beter is het nog om, ongesuikerde ,thee te laten drinken en vooral na het eten of snoepen. Thee is lichtjes basisch en neutraliseert zuur uit de voeding. Let wel dit is geen ice-thea
zo, 05/15/2005 - 06:45 Permalink
warie

Geldt dat voor alle theesoorten, ook rooibos- en groene thee. Ik las ergens dat groene thee goed voor je gebit zou zijn, maar is dat alleen door het te drinken (wat je dan dus binnenkrijgt) of inderdaad ook bij het drinken ervan na het gebruik van snoep en/of zuur...... :-?
zo, 05/15/2005 - 23:11 Permalink
Basset

alleen de lokale werking van thee - en natuurlijk ook geen thee met fruitextrakten want die is niet zo basisch tot zelfs ook zuur - de thee heeft geen effekt via de bloedbaan
wo, 05/18/2005 - 21:55 Permalink
Basset

alleen de lokale werking van thee - en natuurlijk ook geen thee met fruitextrakten want die is niet zo basisch tot zelfs ook zuur - de thee heeft geen effekt via de bloedbaan. Je zou er dus ook mee kunnen spoelen en het nadien uitspuwen om effekt te krijgen - de thee heeft enkel effekt gedurende de tijd dat hij in de mond is. De gedaalde zuurtegraad blijft tot opnieuw zuren in de mond gebracht worden.
wo, 05/18/2005 - 21:57 Permalink
MFo

want de tandarts gaf mij meer de indruk dat het geen mooi uiterlijk was die zwarte stompies (ben even vergeten hoe je het uiterlijk voorkomen zegt met een net woord)

De tandarts had toendertijd gezegd trekken voor kosmetishe redenen

En verder zei de tandarts nog dat als hij een kaakonsteking zou krijgen dan kan het 't nieuwe gebit aantasten

Om even te nuanceren, de nieuwe kiezen zouden vervormd kunnen worden.

Ik wilde toch even zeggen dat mijn zoontje inmiddels twee prachtige nieuwe voortanden heeft en dat het vanzelf allemaal goed komt. Gewoon zorgen dat je met tandpasta poetst die fluor bevat, 's ochtends en 's avonds (de laatste is het belangrijkst) poetsen en niet meer dan 5 momenten per dag wat eten of zoet drinken

Er zit een een jongetje in de klas bij mijn zoon en die heeft bij dezelfde kindertandarts een kroon op zijn melkkies gekregen! nou vraag ik je! over munt uitslaan gesproken.. nee ik heb het niet zo op die rigoreuze ingrepen.
za, 03/10/2007 - 07:59 Permalink
Irfan

Beste MFo,

Ontstekingen van het gebit kan zowel gevaarlijk zijn voor het kind, bijv. fikse zwellingen in het gelaat en infecties, tot het vervormen van de onderliggende kiezen (Turnertanden). Dus deze onstekingen dienen behandeld te worden.

Daarnaast is het belangrijkste dat men idd 2x per dag wordt gepoetst (door de ouder als ze jonger dan 8 zijn) en de zoetmomenten minder worden gehouden.

Bij erg carieuze melkkiezen of melkkiezen met grote vullingen die de kauwkrachten niet meer kunnen weerstaan, zet de tandarts op deze melkkiezen een metalen kroontje, zodat ze nog behouden kunnen blijven tot de blijvende kiezen doorkomen. Hiermee wordt ruimtegebrek en een toekomstige orthodontische behandeling voorkomen. Dat zou ik geen zakkenvullerij willen noemen, maar zorg verlenen.

Succes met uw zoon, groet Irfan
za, 03/10/2007 - 13:34 Permalink