Advies van mijn tandarts (brug)

Author:
Larsje1
Posted:
vr, 07/06/2007 - 09:59
Beste,

Ik heb een super top tandarts. Hij heeft me enorm geholpen met het herstellen van mijn tandvlees. Mijn gebit is daardoor in zeer goede conditie. Maar nu het volgende: in mijn onderkaak mis ik een kies. Als kind ben ik deze kies kwijtgeraakt. Mijn tandarts adviseert mij daar een prothese te laten zetten. Alleen vindt de kaakchirurg mijn kaakbod te smal. Toch zijn er volgens hem mogelijkheden.

Zelf zou ik liever een enkelvoudige brug laten zetten. Dit is goedkoper en het resultaat lijkt mij ook oke. Deze vervangt dan de missende kies en het brugdeel wordt over mijn achterste kies geplaatst. In deze kies zit al een amalgaanvulling. Mijn tandarts is het niet met mij eens. Is er iemand die ook een enkele brug in de onderkaak heeft, of die mij een advies kan geven?
Irfan

Beste Lars,

U mist dus een kies in de onderkaak en ik neem aan dat uw tandarts daar een implantaat wilt plaatsen en geen prothese, maar u heeft eerst een botopbouw nodig omdat uw kaakbot te smal is.

Zelf wilt u een cantileverbrug over uw achterste kies. De resultaten voor een cantilever brug liggen niet heel hoog (5-jaars overleving 60%) en daarnaast worden deze meer naar voren in de mond geplaatst, waar de kauwkrachten minder zijn. Ik ben het met uw tandarts en Robinson eens dat een enkelvoudige brug geen lang leven beschoren is. Als u een brug wilt, dan zou een conventionele brug het meest verstandig zijn, dus beslijpen van de kiezen aan beide kanten van de hiaat (gat) en het plaatsen van een 3-delige brug. Deze hebben een vijfjaarsoverleving van meer dan 85%. Het plaatsen van een implantaat, mits onder goede condities, ligt nog iets hoger.

Groet Irfan
vr, 07/06/2007 - 11:43 Permalink
de digitale tandarts

U bedoelt dat de brug 1 pijler heeft in plaats van een pijler aan de voor- en achterkant van het te vervangen gebitselement.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt wel dat deze zogenaamde zwevende bruggen of ook wel cantileverbruggen een mindere prognose hebben dan drie delige bruggen of implantaten. Het maakt hierbij wel verschil of het zwevende deel zich aan de achterkant of voorkant bevindt, met name naar achteren, waar de kauwkrachten groter zijn, kan dit sneller tot problemen leiden.

Ook maakt het uit welke kies als pijler wordt genomen, een grote sterke kies (molaar) zonder wortelkanaalbehandeling, zal het een stuk beter doen dan een kleinere kies (premolaar) met wortelkanaalbehandeling en dikke stift (kans op breuk!).

Als ik u begrijp is de te vervangen kies wel een grote kies (molaar) en wilt u daarvoor de achterliggende molaar als pijler voor gebruiken, dit is zover ik in de praktijk gezien heb, niet gebruikelijk. Meestal worden op deze wijzen kleinere kiezen/premolaren vervangen.

Overleg goed met uw tandarts, maar het is tenslotte ook uw eigen mond dus u heeft absoluut een stem in de behandeling, maar de tandarts hoeft ook geen behandelingen uit te voeren waarvan hij de kans van slagen laag inschat.

Met vriendelijke groet.

(spelfouten bewerkt)
vr, 07/06/2007 - 13:21 Permalink
Irfan

Maar wel heel erg techniekgevoelig, eerst een tandarts vinden die er ervaring mee heeft. Wordt het nog veel gedaan de uda's?
vr, 07/06/2007 - 19:30 Permalink