antibiotica bij tandsteenverwijderen?

Author:
Tamar
Posted:
vr, 01/12/2007 - 16:08
Mijn tandarts schrijft mij bij vrijwel iedere behandeling preventieve antibiotica voor. Ik heb meermaals uitgelegd dat mijn darmen antibiotica niet goed verdragen, ik er ziek van word en dat ook mijn huisarts daarom voorzichtig is met het voorschrijven ervan. Nu kwam ik voor controle en tandsteenverwijderen, en zelfs nu moest ik antibiotica nemen van de tandarts. Toen ik aangaf dit niet te willen, kreeg ik te horen dat het het protocol was. En omdat ik geen antibiotica wilde is er geen tandsteen verwijderd. Ik moet volgende keer een briefje van mijn huisarts meenemen dat hij de verantwoordelijkheid neemt dat ik geen antibiotica neem. Bij bepaalde behandelingen begrijp ik het nut van preventieve antibiotica wel en dan neem ik het ook. Maar bij tandsteenverwijderen?
Ik vind het echt onzin en zeer ongezond!
Ik moet wegens een slecht gebit vaak behandelingen ondergaan en het protocol van mijn tandarts zou dan betekenen dat ik 6 keer per jaar aan de antibiotica zit.

Ik zou graag ervaringen en meningen van anderen hierover horen.
Mag een tandarts wel zo 'dwingend' antibiotica voorschrijven zonder mijn verdere gezondsheidstoestand te kennen (hij is tenslotte niet mijn huisarts?) en terwijl ik aangeef daar ziek van te worden?
En heeft het wel zin om ook voor de kleine behandelingen als tandsteenverwijderen antibiotica te krijgen?
Heeft iedere tandarts zo'n protocol?

Ik hoop op reacties die mij wat wijzer kunnen maken!
Alvast bedankt.
Groet, Tamar
Spiegeltje

Het lijkt mij heel ongebruikelijk dat bij tandsteenverwijdering preventief antibiotica wordt gebruikt. Bij de meeste overige behandelingen ook trouwens.

Ik weet wel dat bij behandeling van parodontitis (ernstige tandvleesontsteking) soms een kuur wordt gegeven. Maar dat gebeurt alleen als het nodig is, bijvoorbeeld als professionele gebitsreiniging onvoldoende resultaat geeft en dan doorgaans pas na een kweek zodat bekend is om welke bacterien het gaat.
vr, 01/12/2007 - 17:12 Permalink
mecánico para …

Heb je zelf iets onder de leden, hartklep gebrek ofzo? want dit is zeker niet standaard en in doorsnee gevallen gewoon overbodig medicijngebruik.
vr, 01/12/2007 - 18:41 Permalink
Tamar

Hallo Spiegeltje en Mecánico,

Dank voor jullie reacties.

@Mecánico:
Ik heb geen hartkwalen of zo. Wel een pin langs mijn ruggengraat.
Zou dat betekenen dat iedereen met een schroefje, plaatje, prothese of ander 'lichaamsvreemd' voorwerp in het lichaam preventieve AB moet?
Bij operaties, extracties, 'bloederige ingrepen' waarbij sprake van een een open verbinding kan zijn tussen bloedbaan en 'buitenwereld' (bacterien), kan ik me daar iets bij voorstellen.
Maar bij tandsteenverwijderen????? :o
vr, 01/12/2007 - 19:59 Permalink
Lieneke

Tandsteen verwijderen gaat gepaard met bloed. Als er van de specialist a.b. wordt aanbevolen voor bloederige ingrepen, weiger ik ook om tandsteen te verwijderen als de patient geen a.b. heeft ingenomen.
Hoelang geleden heb je die pin gekregen?
vr, 01/12/2007 - 20:18 Permalink
mecánico para …

precies Lien. Doordat het tandvlees ontstoken is is er een open verbinding met de bloedbaan. Het verwijderen van tandsteen is een bloedige ingreep en de bacterien uit de randjes rond je tanden kunnen een potentieel gevaar zijn. Dat betekent zich via de bloedbaan nestelen op de oppervlakken van het ingebrachtte pinnetje.
Als de orthopaed het verstandig vind een ab profylaxe te geven, datis wat anders dan een 7daagse kuur gelukkig, dan zou ik dat zeker doen.

Overigens is het zo dat elke behandelaar iemand aan wie je je algemene gezondheid te kennen oet geven. tis geen bak met tanden waar aan gewerkt wordt, maar een mens met mogelijk beperkingen.....bij deze dus.
vr, 01/12/2007 - 20:46 Permalink
Tamar

@Lieneke,

Die pin zit er al 22 jaar. De betreffende chirurgen en specialisten hebben destijds nooit iets gezegd over preventieve AB of de noodzaak daarvoor, er staat ook niets over in mijn dossier. Ook later is dit nooit aan de orde geweest. Ik heb in de tussentijd menig kleiner en groter ingreep ondergaan waarbij die pin bekend was maar geen sprake was van preventieve AB. Ook niet bij vorige tandartsen of kaakchirurg.
Heb ook nooit last gehad van infectie of problemen bij die pin.
Bij deze tandarts is vorig jaar nog gewoon tandsteen verwijderd zonder dat er sprake was van preventieve of andere AB. Kreeg alleen wel altijd nabehandeling AB-kuur bij WKB e.d.

Ik kwam nu gewoon voor controle en tandsteen en er werd gevraagd of ik AB had genomen. Als dat zo belangrijk is en protocol, dan zou daarover toch met mij gesproken moeten zijn? Dan had dat ook v.t.v. voorgeschreven moeten worden, want ik heb dat spul toch niet zelf in huis?


@mecánico
Zoals ik hierboven zei: orthopeed heeft dit nooit aanbevolen of gemeld.
En precies: ik ben geen bak met tanden, ik heb nog meer lichaamsdelen en organen; juist vanwege 'de rest van mijn gezondheid' (darmproblemen) lijkt mij dat er dan overlegd wordt wat beter/slechter voor me is.

Hopelijk begrijpen jullie waarom ik hier niets van begrijp.
Ik begin de indruk te krijgen dat het grootste probleem hier de communicatie tussen de tandarts en mij is...?

Ik ga met mijn huisarts overleggen hierover en desnoods specialisten raadplegen.
Bedankt voor het meedenken!
vr, 01/12/2007 - 21:18 Permalink
vV

heel simpel, laat de huisarts even bellen met de tandarts. Ben je van de discussie af. Is het niet nodig is het niet nodig. Maar is het wel nodig en wordt het niet gedaan is straks de tandarts de kwaaie pier omdat ie het niet volgens het profylaxe protocol gedaan heeft...
za, 01/13/2007 - 17:22 Permalink
Moon

Ik heb bijna 2 jaar geleden mijn enkel gebroken met gevolg de nodige schroeven, platen en weet ik het wat voor een ellende. Ik was nauwelijks uit het gips of moest naar de kaakchirurg vanwege een apex behandeling.

Ik weet wel dat alle verhalen op zichzelf staan en dat we niet appels met peren moeten vergelijken en ik je situatie niet ken.
Maar ondanks mijn schroeven en platen heb ik nooit preventieve antibiotica gehad.

Ook niet bij tandsteen verwijderen of bezoek aan de mondhygiëniste. De enige keer dat ik preventieve antibiotica heb gehad is voor het plaatsen van de schroef van mijn implantaat.

Succes en hou ons op de hoogte
za, 01/13/2007 - 17:46 Permalink
Tamar

Bedankt voor jullie reactie.

@vV: Ik ga inderdaad naar de huisarts hiermee, om deze kwestie te laten regelen. Het is al 22 jaar niet nodig, dus ik mag ervan uitgaan dat dit niet nu ineens wél het geval is.

@Moon: Ik heb intussen ook geinformeerd bij anderen met 'mijn rugmetaal' op een forum; ook bij hen was dat preventieve AB-advies nooit gegeven. Bij jou na je enkeloperatie ook niet, schrijf je.
Dus in geval van metalen in het lichaam is dat protocol niet zo vanzelfsprekend of gebruikelijk als mijn tandarts doet voorkomen.
Tandarts heeft ineens eenzijdig tot dit protocol besloten en nooit met mij overlegd of erover uitgelegd waarom/hoe/wat, (ook niet als ik weer in discussie ging over in mijn ogen onnodige AB) dus ik concludeer dat dit voornamelijk een communicatieprobleem is.
Als dat niet te verhelpen blijkt; andere tandarts!
Dat overweeg ik eigenlijk al, want deze situatie sleept al een jaar en het zit me niet lekker dat de tandarts hier nooit eens gewoon een gesprek met me over is aangegaan en alleen maar 'protocol' blijft roepen. Terwijl ik blijf vertellen dat ik dit nergens anders ooit heb meegemaakt.

Maar goed, genoeg geklaagd. Ik ben blij met de diverse reacties, ik snap er nu een stuk meer van!
Mijn dank.
zo, 01/14/2007 - 10:55 Permalink