droevig

Author:
pien108
Posted:
do, 01/14/2010 - 14:37
Er moesten 2 gouden inlays bij mij verwijderd worden wegens goudallergie (schijnt zeldzaam te zijn). Alles uitvoerig besproken met de tandarts en de vervangende materialen laten testen. Uitgekomen op Zirkoniumporcelein kronen. Hij zou het goud er met een kronentikker afhalen. Dat lukte niet zo 1, 2, 3 maar hij ging net zolang door tot ze eraf waren. Bij de eerste kroon die hij er aftrok ging ik helemaal door de grond van de pijn. Toen ik hem vroeg waarom het zoveel pijn deed zei hij dat er een stukje kies was meegekomen.
Ik kreeg toen verdoving omdat er anders niks meer gedaan kon worden en de kiezen zijn voor porceleinen kronen bijgeslepen en vervolgens 2 noodvullingen geplaatst.

De tweede afspraak was dus om de nieuwe kronen te plaatsen. Ik begon met te zeggen dat het nog steeds pijn deed (er zat maar liefst 3 weken tussen) en dat ik daarom verdoving wilde en ik vroeg of er soms een zenuw was geraakt. Hij zei toen dat er een flink stuk kies was afgebroken, maar dat er geen zenuw was geraakt. Hij zei ook dat hij het eerst met de kronentikker had geprobeerd en toen dat niet ging een gleuf onder de goudrand had geslepen om greep te krijgen bij het eraf trekken. Ik vroeg me af 'waarom dan niet de hele kroon eraf geslepen toen het weer niet makkelijk ging?' Ik heb echter niks gezegd want zo vlak voor de behandeling is dat niet het juiste moment. Goed, noodvulling eraf en alles schoongemaakt en toen zei hij opeens 'misschien moet er toch een wortelkanaalbehandeling komen'. Ik lig natuurlijk al met mijn mond open in die stoel en zeg niks, maar ik denk wel 'hoezo geen zenuw geraakt?' Ik heb tot op de dag van vandaag spijt dat ik toen niet uit die stoel ben opgestaan en weggelopen.

Vervolgens worden de kronen geplaatst (is dat niet raar als er eventueel een wortelknaaalbehandeling moet komen???). De nieuwe siuatie past niet helemaal bij de kiezen in de bovenkaak en de tandarts gaat de kronen bijslijpen (ik vond dat nogal vreemd, maar misschien is dat heel normaal om kronen bij te slijpen - ik bedoel die zijn toch zoveel mogelijk op maat gemaakt??). In ieder geval krijgt hij het daarmee niet passend op het bovengebit. Vervolgens gaat hij dus aan het bovengebit bijslijpen en doet dat in eerste instantie keurig met steeds zo'n papiertje (of wat is het) ertussen en dan weer een beetje bijslijpen en nog een keer etc. Maar blijkbaar krijgt hij het op gegeven moment op zijn heupen en gaat heel lang door met slijpen en ik voel gewoon dat het te fanatiek is en ik wil stop roepen, maar dat gaat niet met een slijptol in je mond. Hij vraagt of het nu goed zit. Ik ben nog vedwaasd en verdoofd en zeg dat ik het niet weet. Oke, dan kan ik terugkomen als er toch nog wat af moet. Ik ga naar huis en naar bed, ben volledig uitgeput. De volgende dag word ik wakker met pijn (de zenuw heeft natuurlijk weer een klap gekregen) en ik voel duidelijk dat er veel te veel ruimte zit tussen boven en ondergebit. De kauwvlakken kunnen helemaal niet meer op elkaar. Als ik er een zonnebloempitje tussendoe krijg ik die niet geplet zoveel ruimte zit er tussen.

Dat alles is inmiddels een week geleden en ik ben een beetje bij van de shock. Maar het is nog niet afgelopen hoor, dit droevige verhaal. Ik zie in de spiegel dat mijn mond wat scheef is en als ik lach gaat slecht 1 mondhoek omhoog. Ik voel ook nog de plek waar hij de verdoving heeft ingespoten terwijl dat al meer dan een week geleden is. Vandaag bij de huisarts geweest. Blijkt dat die tandarts ook bij het zetten van de verdoving een zenuw heeft geraakt. Volgens mijn huisarts geneest dat wel en moet het binnen 3 maanden weer in orde zijn.

Ik heb me uiteraard tot een nieuwe tandarts gewend en daar kan ik binnenkort terecht. Kunnen we zien wat de schade is en of er nog wat te herstellen valt. Als ik zeg dat ik dit hele gebeuren droevig vind is dat nogal een understatement, met een beetje pech moet ik nu ook kronen op mijn bovengebit (ik vrees het) en als ik pech heb moet ik een wortelkanaal. Let wel: afgezien van die 2 gouden kronen had ik een goed gebit, geen enkele ontsteking (ik heb een opg foto van een paar maanden terug waarop alles nog picobello in orde is), nooit tandsteen, zelden of nooit gaatjes, geen enkele wortelkanaal.

Ik heb de praktijk van mijn oude tandarts gebeld en gezegd dat ik de praktijk ga verlaten en dat ik nog een gesprek wil en mijn dossier. Ik ben heel benieuwd of hij uit zichzelf verantwoordelijkheid gaat nemen voor wat hij gedaan heeft.

Ik vind het onbegrijpelijk dat een tandarts teveel van een gebit wegslijpt en ook heb ik ernstige vraagtekens bij het blijven proberen die kroon eraf te trekken. Dat had toch ook geslepen kunnen worden?? Ik had al een cofferdam voor het geval er goud vrij zou komen. En ook vraag ik me e.e.a. af over de zenuw die met de verdoving geraakt is. Dat weet je toch als tandarts waar de zenuwbanen lopen???
vV

waarom kronen op het bovengebit? ik niet snap...zou dat gewoon met composiet eerst herstellen. ZOu overigens ook de gebitsmoedellen opvragen als die er nog zijn, en de neiuwe tandarts zeker ook gebitsmodellen en een beetregistratie vooraf laten maken.
wie had de goudallergie vastgesteld? is inderdaad zeer zeldzaam.

De zaak moet gewoon passen. probleem aanpakken waar het ligt, niet elders in de mond van alles gaan doen zeker niet voordat dit rustig is.
Stom dat ie zo grof is gaan slijpen op een plek waar het probleem niet ligt.
do, 01/14/2010 - 14:58 Permalink
pien108

waarom kronen op het bovengebit? ik niet snap...zou dat gewoon met composiet eerst herstellen. ZOu overigens ook de gebitsmoedellen opvragen als die er nog zijn, en de neiuwe tandarts zeker ook gebitsmodellen en een beetregistratie vooraf laten maken.
wie had de goudallergie vastgesteld? is inderdaad zeer zeldzaam.

De zaak moet gewoon passen. probleem aanpakken waar het ligt, niet elders in de mond van alles gaan doen zeker niet voordat dit rustig is.
Stom dat ie zo grof is gaan slijpen op een plek waar het probleem niet ligt.


Bedankt voor het antwoord zover. Ben ook benieuwd wat u vindt van mijn andere vragen.
do, 01/14/2010 - 16:06 Permalink
vV

om met de zenuw te beginnen: wij weten globaal waar ie loopt (hoort te lopen) maar het is geen electriciteitskabeltje met voorgeschreven locatie... ieder mens zit anatomisch anders in elkaar, het kan dus gebeuren dat een zenuw door de naals geschampt of aangeprikt wordt. En dat si heel vervelend maar helaas een wel eens voorkomende begrijpelijke complicatie. heeft ook niets met niet kunnen verdoven te maken of zo. Er moet wel netjes vervolg gegeven worden aan het feit dat het gebeurt is, dus in de tijd blijven controleren. Zenuwweefsel heeft erg veel tijd nodig om te herstellen, de 3 mnd van de huisarts is wellicht wat optimistisch.

een kroon kan je inderdaad gewoon doormidden slijpen om hem eraf te halen, Tikken is ook een goede manier, maar dan moet het vrij snel effect hebben, anders teveel risico op beschadiging... maar dat weet u al.
do, 01/14/2010 - 16:20 Permalink
pien108

Oke, bedankt.
Ben net terug van een intake bij een nieuwe tandarts.
Om mijn boven en ondergebit weer passend te maken zullen er wel degelijk kronen nodig zijn.
Ik vreesde het al omdat er veel van de zijkant van de kies is afgeslepen en ik niet voor me kan zien hoe composiet daar los tegenaan geplakt kan blijven.
Verder heb ik dus ook pockets varierend van 3 tot 7 mm, terwijl mijn vorige tandarts daar nooit iets van gezegd heeft. In tegendeel hij zei altijd dat ik mijn gebit zo goed verzorgde. Nou ja, dat laat ik maar lopen en dat van die verdoving is dan ook oke wat mij betreft. Voor het herstel van mijn gebit ga ik hem wel verantwoordelijk houden en mocht die kies waar de kroon van af getrokken is overlijden en een wortelkanaal nodig hebben dan zal ik hem daar ook verantwoordelijk voor stellen.
De immateriele schade zal ik maar voor eigen rekening nemen want ik heb er wel vet veel van geleerd al is de prijs erg hoog.
Ik hoop dat hij zelf zijn verantwoordelijkheid wil nemen (hij weet immers dat ik een passend boven- en ondergebit had), zo niet dan zal het wel een klachtenprocedure worden.

Ik ben trouwens erg blij met deze site, hoef ik voor een heleboel dingen niet zelf het wiel uit te vinden.

Hoe ik dat weet van die goudallergie? Daar ben ik achter gekomen met een zgn. EtaScan. Ik ben daarvoor in Duitsland geweest en goud en platina zaten door de darmen en ook op de aorta. Vreemd genoeg niet het palladium wat ook in de legering zat. Ik heb het later in Nederland nog een keer laten testen, de naam van het systeem ben ik kwijt (ik dacht L.I.F.E.), maar het is een state-of-the-art programma voor frequentie meting, ontworpen door NASA om astronauten in staat te stellen zichzelf te diagnosticeren door middel van frequentie meting. Ter verduidelijking: waar stroomt de energie in het lichaam niet door en welke frequentie is daarvoor verantwoordelijk? Het programma bevat meer dan 10.000 frequenties van virussen, bacterieen, schimmels, kankercellen etc tot en met dingen als metalen, gifstoffen etc. Erg interessant. Ik heb ook alle composietmaterialen ermee laten testen evenals het zirkonium. Weet ik vanaf nu zeker dat ik niks meer in mijn gebit komt wat mijn lichaam niet kan hebben. Het is niet echt goedkoop, maar een bloedtest voor een goudallergie laten doen is ongeveer net zo duur en dat beperkt zich tot slechts een paar stoffen.
vr, 01/15/2010 - 19:17 Permalink
pien108

Bij mijn nieuwe tandarts geweest voor vervolgafspraak. Dat van die kronen op het bovengebit is een misverstand, gelukkig :D
E..e.a kan dus blijkbaar wel met composiet gerepareerd worden.

Ook nog bij mijn vorige tandarts geweest. Zijn kant van het verhaal gehoord t.a.v. het waarom van het niet afslijpen van de oude kroon. Ik kan wel snappen waarom hij die afweging gemaakt heeft. Of ik het daar mee eens ben is een tweede. Sowieso had het geen beslissing buiten mij om moeten zijn, maar ik laat dit nog even bezinken.
Dat hij het opeens over een wortelkanaalbehandeling had was niet omdat hij gezien had dat er al een verkleuring van de kies gaande was, maar op basis van dat het na 3 weken nog zo gevoelig was. Ik heb geen reden daar aan te twijfelen en gezien het nu een stuk minder gevoelig is ga ik er maar van uit dat de zenuw het gered heeft.

T.a.v. het niet meer passen van boven en ondergebit was ie zonder meer in ongeloof. Maar ja, ik voel nog iedere dag dat het nu niet meer aansluit en ik weet ook dat ik niet voor de lol met zoiets terugga naar hem. Ik heb hem gezegd dat ik een afdruk heb laten maken (die nog niet klaar is) en toen zei hij dat daar niks aan te zien zal zijn (tenzij het om heel veel ruimte gaat). Dat verbaasde me nogal. Waarom zou je aan een afdruk van boven- en ondergebit niet precies kunnen zien hoeveel ruimte er is tussen boven- en ondergebit??? Een tandtechnieker maak toch ook kronen a/d hand daarvan of is dat maar wat giswerk?
di, 01/26/2010 - 16:57 Permalink
vV

nee hoor, met modellen en een goede beetregistratie is dat heel precies te zien. Met een goede afdruk en een goede technieker hoeft er ook niet of slechts heel minimaal aan een kroon geslepen te worden om hem op zijn plek te krijgen. Is er veel slijpwerk nodig is moet je mi juist niet gaan slijpen maar opnieuw beginnen want dan zit er in het traject ergens iets niet goed.
di, 01/26/2010 - 17:11 Permalink
pien108

Bedankt voor het snelle antwoord!
Een beetregistratie heb ik niet aan gedacht te laten maken. Zal ik alsnog laten doen er is nog niks veranderd aan mijn gebit (behalve achterstallig tandsteen onderhoud).

Edit: de tandtechnieker had van te voren al aangegeven dat er misschien aan het bovenliggende gebit bijgeslepen moest worden. Kan ik hieruit dan de conclusie trekken dat het een slechte technieker is?
di, 01/26/2010 - 17:31 Permalink
pien108

nee hoor, met modellen en een goede beetregistratie is dat heel precies te zien. Met een goede afdruk en een goede technieker hoeft er ook niet of slechts heel minimaal aan een kroon geslepen te worden om hem op zijn plek te krijgen. Is er veel slijpwerk nodig is moet je mi juist niet gaan slijpen maar opnieuw beginnen want dan zit er in het traject ergens iets niet goed.


Ik probeer nog steeds een beeld te krijgen vanuit mijn lekenkennis over dit alles.
Kan ik er van uit gaan dat het vreemd is dat een technieker kronen aanlevert waarbij van te voren al bekend is dat het bovenliggende gebit ook moet worden bijgeslepen?
do, 01/28/2010 - 11:55 Permalink
vV

nee, de technieker moet kronen aanleveren waarbij eigenlijk nergens meer geslepen hoeft te worden. En als de tandarts er dan achter komt bij passen dat er een groot verschil zit , oftewel dat er veel geslepen moet worden om d ekronen op d eplek te krijgen is de voor de hand liggende conclusie dat er ergens in het traject iets verkeerd is gegaan waardoor de technieker de kronen heeft gemaakt op basis van een vervormde afdruk, op basis van een verkeerde beetregistratie, op basis van vervormde gipsmodellen , of op basis van ondanks dat verder alles goed was een verkeerd in de articulator (zeg maar een soort kunstkaak met gewricht) geplaatst model. EN dan hoort de tandarts de enige juiste beslissing te nemen en de kronen niet te plaatsen, uit te zoeken waar de fout zit , en dat stuk overnieuw. In de praktijk zou ik zelf overigens altijd een nieuwe afdruk maken, je moet toch van alles opnieuw doen, dan maar gaan voor goed.
een minimale correctie kan nodig zijn, maar dan echt minimaal, zijnde een klein te dik kontakt , maar meer ook niet. En dan fors gaan slijpen aan kronen en tegenover vind ik een kunstfout. Soms is het idd wenselijk eventueel uitgegroeide kiezen tegenover te beslijpen, maar dat doe je in het traject voor je de afdrukken maakt.
do, 01/28/2010 - 12:37 Permalink
pien108

Net een brief geschreven aan mijn voormalige tandarts, alles nog eens op een rijtje gezet en uitgelegd dat en waarom ik niet wil betalen. Daar zal hij dan ook nog wel even over willen denken voordat hij gaat reageren en dan is het of klaar of we gaan naar de volgende stap.
Maar de eerste betalingstermijn is vandaag of morgen verstreken, hoe moet ik dat aanpakken? Hoe krijg ik de factureringsmaatschappij zover het hele factureringsproces tot nader order op te schorten?
ma, 02/08/2010 - 20:48 Permalink
pien108

Nee, ik had nog geen bezwaar gemaakt. Ik was eerlijk gezegd behoorlijk in de war van dit alles. En dan kan ik niet zoveel tegelijk. Nu alles een beetje geordend begint te raken begin ik pas te begrijpen dat ik daar ook actie moet ondernemen.
Bedankt voor het antwoord.
di, 02/09/2010 - 08:24 Permalink
pien108

Heb inmiddels een reactie van mijn vroegere tandarts gekregen. Over het algemeen is het me duidelijk dat er hier iemand bezig is zich ergens onderuit te draaien waar het gaat om het afslijpen van de nieuw gezette kronen en bovenliggende kiezen. Kom ik denk ik later op terug, maar voor nu heb ik vooral een concrete vraag over een kwestie die ik als leek niet kan beoordelen.

Om de oude kroon eraf te krijgen is in eerste instantie een kronentikker gebruikt, dat lukte niet en toen is hij overgegaan op wat hij benoemt als het WAM-key systeem en daarmee is de kroon losgekomen, tesamen met een stuk kies dus. Nu zegt hij dat het voor een leek zo mag lijken dat het mogelijk minder traumatisch verloopt als de kroon wordt uitgeboord maar dat dat niet zo is: "vanuit vaktechnische aspecten is dit zeker niet standaard zo, eerder het tegendeel." En even verderop zegt hij dat ook de kans op breuk bij de methode van het uitboren even groot is als bij de methoden die nu gebruikt zijn.

Ik weet het niet. Het zou goed kunnen. Graag word ik in deze verlicht door iemand met vakkennis.

Overigens was mijn vraag aan hem waarom hij de kroon niet heeft afgeslepen toen die niet loskwam en hij heeft het in zijn antwoord over uitboren. Hebben we het hier over hetzelfde, maar hanteer ik een niet correcte term?
di, 02/23/2010 - 07:31 Permalink
robinson

Elke manier van kroon verwijderen is traumatisch.
Het gericht doorslijpen van een kroon met speciale boortjes is imho het minst traumatisch.
Eens met vV.
Alweer.... :wink:
wo, 02/24/2010 - 09:00 Permalink
smolders

nou zeg, jij hebt het niet gemakkelijk, ik zit met een dergelijk probleem : goudallergie dmv plaktest ( moet je nagaan de waardes in NL liggen vrij hoog ) dus nu eindelijk een verklaring waarom ik al ELF jaar klachten heb.....
Ik heb zo veel ellend meegemaakt dat wil je niet weten, ik heb nog wel een restvraag : wat zit er IN de pinnetjes die IN het uiteinde van de zenuw geplaatst worden ? ik heb een nikkelallergie, maar dat kwam er bij de ( plak ) test niet uit....ik begrijp daar niets van.
Ik ben de hele zaak zo beu, nu verwijst men mij naar een NAET therapeut, per sessie: 250 euro, ik ben 61 keer naar de tandarts geweest, de endothonoloog ( de wortel is gebroken ) nu na het plaatsen van de kronen een onuitstaanbare vieze smaak in mijn mond, met een bitje houd ik dat 's nachts een beetje tegen, inmiddels slik en stikproblemen. Slijmslikken en prednison slikken, hopeloos !!
di, 03/02/2010 - 12:48 Permalink
pien108

Je verhaal komt wel overeen met het mijne. Ik heb het goud ruim 10 jaar geleden laten plaatsen. En toen zijn ook mijn klachten begonnen. Ik heb nooit de link gelegd met het goud, maar het werd wel steeds erger. Ik kon steeds minder en het werd steeds vaker als psychisch afgedaan. Toen ik uiteindelijk besloot een stoorveld onderzoek op mijn gebit te laten doen was dat echt omdat er niks meer overbleef om te onderzoeken.
Het goud is er nu ruim 2 maanden uit en ik voel me al stukken beter! Het lichaam heeft wel tijd nodig om helemaal te herstellen, maar met een jaar zou ik me weer helemaal top moeten voelen.

Op je vraag over de pinnetjes in de zenuwen kan ik geen antwoord geven. Daarvoor moet je bij de tandarts zijn of bij de producent van de pinnetjes voor productinformatie. Wat ik wel weet is dat ik alles wat er in mijn gebit komt eerst laat testen. Ook het cement dat gebruikt wordt voor de kronen, composiet etc. Als ik jou was zou ik die pinnetjes zeker ook laten testen. En ja, ik heb best wat geld uitgegeven aan het testen (wel minder dan 250 per keer hoor!) en het wordt ook niet vergoed. Maar de afweging geld - gezondheid is voor mij niet zo moeilijk.

Ik wens je veel succes en sterkte!
za, 03/06/2010 - 08:05 Permalink
Dentje

Die pinnetjes zijn meestal van guttapercha. Er is ook iets dat MTA heet, maar dit komt minder voor en ik gebruik het zelf niet, dus weet ik er weinig over. Is nogal nieuw geloof ik. Ken zelf geen tandarts die ermee werkt. Gebruiken allemaal guttapercha.
za, 03/06/2010 - 20:16 Permalink
pien108

Het is nu wel duidelijk dat ik er met mijn tandarts niet uit kom.
Ik ga dus een klacht indienen bij de beroepsvereniging. Nu zegt de factureringsmaatchappij dat ik toch moet gaan betalen want een formele klacht gaat ze te lang duren. Is dat een normale houding vraag ik mij af?
Ik heb daar helemaal geen zin, ik vind het absurd te betalen voor een wanprestatie. Juist daarom ga ik nu naar de beroepsvereniging. Moet ik de rekeningen nu (voor er een uitspraak is) betalen?

Over de klacht bij de beroepsvereniging: Kan ik dat alleen af of is het gebruikelijk daarvoor een jurist in te schakelen?

Ik kan natuurlijk ook gewoon niet betalen en het voor laten komen...

Wat is wijsheid?
ma, 03/15/2010 - 11:44 Permalink
vV

een klacht indienen betekent niet dat u gelijk krijgt. Overigens zal de klachtencommissie vaak geen dwingende maatregel voor terugbetaling kunnen opleggen aan de tandarts, wel een advies.

Dat u het niet eens bent met de afloop etc ontslaat u inderdaad niet van betalingsverplichting. U kunt het ook voor laten komen, met bepaalde risico`s mn in de kostensfeer. Andere is dat wanneer u gelijk krijgt u wellicht een zelf een procedure moet opstarten om uw geld terug te krijgen.
ma, 03/15/2010 - 13:10 Permalink
pien108

Wederom bedankt voor het antwoord.
Dan zal ik maar betalen en de rekeningen naar mijn verzekering opsturen.
Mij kost dit hele gedoe zo goed als niks want ik ben goed verzekerd, maar het gaat mij om het principe: ik vind ook niet dat de gemeenschap (in de vorm van de verzekeringsmaatschappij) hoeft te betalen voor slecht werk.
Het wordt dus een klacht bij de beroepsvereniging om dat ik niet vind dat iemand hier zomaar mee weg kan komen en voor het financiele stuk mag de verzekering uitmaken -als ik in het gelijk word gesteld- of ze het terug willen vorderen op de tandarts.
di, 03/16/2010 - 08:39 Permalink
pien108

Ik zal even vertellen hoe het is afgelopen.

Ik heb mijn klacht op papier gesteld voor de NMT en die met de hele correspondentie tussen mij en mijn voormalige tandarts opgestuurd. Ik kon vervolgens kiezen tussen het indienen van een formele klacht of bemiddeling, ik koos dat laatste. Mijn verhaal gedaan bij 2 andere tandartsen en daarna een gesprek met hun en mijn voormalige tandarts samen.

Ik ben wel gehoord voor mijn gevoel, ook wel door mijn voormalige tandarts. We hebben afgesproken dat het herstel van de 2 bovenliggende kiezen op kosten van mijn voormalige tandarts gebeurt.
Ik moet zeggen dat ik 1 van die 2 tandartsen wel supergoed vond als 'mediator', ik denk dat alle partijen daar erg mee geboft hebben.

Ik heb de reparatie inmiddels uit laten voeren.
Omdat de kronen erg vlak zijn kon ik niet een echt mooi profiel terugkrijgen op mijn bovenliggende kiezen, dat vind ik wel spijtig maar er is niet veel aan te doen. Ik zal er wel aan wennen na een tijdje.

En een geluk bij een ongeluk, de tandarts waar ik nu ben vind ik erg goed. Ik ben blij dat ik van praktijk gewisseld ben - ook al was de aanleiding droevig.
di, 08/31/2010 - 12:18 Permalink