witte vullingen

Author:
micky
Posted:
di, 03/19/2002 - 14:18
Hallo sinds een maand heb ik een nieuwe tandarts. een hele fijne hoor maar hij heeft in zijn praktijk alleen maar witte vullingen van acryl (in combinatie met blauw licht). Ik vindt ze erg mooi die witte vullingen maar nu hoor ik steeds uit mijn omgeving dat deze minder sterk zouden zijn.
Wie kan mij hier iets meer over vertellen, en gaat uiteindelijk het amalgaan helemaal verdwijnen.
Groetjes micky
de digitale tandarts

Witte vullingen of composietvullingen worden tegenwoordig steeds meer gebruikt.

Het is inderdaad zo, dat er een aantal nadelen zijn t.o.v. de grijze vullingen/amalgaamvullingen. Composietvullingen zijn o.a. wat minder slijtvast dan amalgaamvullingen en krimpen tijdens het hard worden.

Tegenwoordig zijn er een groot aantal merken witte vullingen op de markt, waarbij de slijtage bij kauwen en belasting nauwelijks groter is dan bij amalgaam. Wat betreft de slijtage is het naar mijn mening geen probleem meer om composiet te gebruiken t.p.v. de kiezen.

De krimp tijdens het uitharden van de composiet kan een vervelende eigenschap zijn van dit materiaal. Als composiet wordt aangebracht in het "gaatje' is het zacht zodat de tandarts het kan aanbrengen en tevens goed verwerken. Hierna schijnt de tandarts met een felle (blauwe) lamp op de witte vulling, waardoor de katalysator geactiveerd en de vulling hard wordt.

Het composietmateriaal bestaat vnl. uit glasachtige vuldeeltjes en kunststof moleculen. De kunststofmoleculen zou je met treinwagons kunnen vergelijken. Tijdens het uitharden worden deze wagons aan elkaar gekoppeld en vormen lange rijen. Doordat de moleculen nu lange ketens vormen zijn ze niet meer beweeglijk. Van het zachte/vloeibare stadium met de vrije kunststofmoleculen is het composiet nu hard geworden.

Misschien kan je je voorstellen dat aan elkaar gekoppelde wagons minder ruimte innemen dan losse wagons, dit verschil veroorzaakt de krimp. De krimp die ontstaat bij het uitharden van een composiet kan o.a. een spleet veroorzaken langs de randen van de vulling. Via deze randspleet zouden bacterien de tand/kies kunnen binnendringen en weer een gaatje veroorzaken.

Gelukkig kan de tandarts zodanig werken dat de krimp en krimpspanning beperkt is. Het composietmateriaal moet dan in dunne laagjes aangebracht worden, terwijl tevens rekening gehouden kan worden met de richting van de krimp. Bij composietvullingen is het ook erg belangrijk dat het gaatje tijdens het vullen droog blijft. Soms gebruikt de tandarts hiervoor een rubberlapje, ook wel rubberdam of cofferdam genoemd. Een goede composietvulling kost dan ook meer tijd dan een amalgaamvulling.

Al met al ben ik van mening dat met composieten zeker goede en duurzame resultaten te bereiken zijn, mits er de tijd wordt genomen en ook zorgvuldig wordt gewerkt.

Composieten hebben ook voordelen boven grijze vullingen.
Voor een composietvulling hoeft minder tandweefsel weggeboord te worden.
Een composietvulling zit vastgeplakt aan een tand of kies en een amalgaamvulling zit los. Hierdoor heb je meer mogelijkheden om tanden en kiezen te vullen m.b.v. composiet dan met amalgaam. Amalgaam heeft een minimale dikte nodig en is niet zomaar te gebruiken als vulmateriaal wanneer er niet genoeg houvast te halen is uit de tand/kies.
Witte vullingen zijn cosmetisch fraaier dan amalgaam.

Ik ben blij te horen dat het je bevalt bij je tandarts.

Met vriendelijke groet.

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-03-21 18:52 ]
do, 03/21/2002 - 17:35 Permalink