Afbreken porseleinen facings

Author:
RoosWilms
Posted:
ma, 11/24/2008 - 15:46
Hallo,
Ik zou graag wat advies willen over porseleinen facings. Ik heb nu sinds 2,5 jaar, door een ongeluk, vier facings op mijn voor- en snijtanden. Nu is er eentje twee weken geleden afgebroken. Waarschijnlijk gewoon pech, materiaalfout ofzo. Nu ben ik bang dat er voor de andere drie facings misschien hetzelfde geldt. Is mijn angst gegrond? Verder is het zo dat mijn tanden waar facings op zitten, soms bewegen. Ik vind dit een naar idee, omdat de tand van de facing die is afgebroken, ook wel eens bewoog. Zou het kunnen dat de beweging wordt veroorzaakt door scheurtjes in het porselein :s ? Of zou dat te toevallig zijn?

Alvast bedankt voor jullie reacties.

vriendelijke groeten,
Roos
RoosWilms

Kunnen facings door knarsen al afbreken dan? Volgens mijn huidige tandarts was het waarschijnlijk een materiaalfout. Dit zegt mijn (cosmetische) tandarts, die de facings geplaatst heeft, ook. Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat er iets verkeerd is gegaan bij het lijmen of bij het uitharden van het porselein door de tandtechnicus. Hij gaat er dus vanuit dat het porselein vanaf het begin al scheurtjes had. Is dat niet mogelijk dan?

Het is dus een slecht teken wanneer tanden bewegen maak ik uit uw antwoord op? Volgens beide tandartsen heb ik gewoon pech gehad en komt het haast niet voor. Maar dat is niet uw ervaring?

Bedankt voor uw reactie!

Roos
ma, 11/24/2008 - 19:45 Permalink
vV

ik kan er helaas verder niets over zeggen zonder het gezien te hebben. Maar een materiaalfout komt er meestal veel eerder uit. Losstaande (zeker af en toe..) staande tanden kunnen wijzen op knarsen. Zijn er nog andere verschijnselen die u er niet zomaar aan koppelt? zoals hoofdpijnen, nekpijn, oorpijn en dergelijk?
Sinds wanneer is het losstaan? ik heb ook wel eens gezien dat facings ook door een tandarts die zichzelf profileerde als cosmetisch tandarts (is erg gemakkelijk, is geen beschermede titel of zo, je hoeft er niet eens extra cursussen voor te volgen, iedereen kan zich zo noemen) aan de achterkant te dik waren, en het complete bijt en kauwpatroon verpesten.
di, 11/25/2008 - 11:20 Permalink
RoosWilms

Ik heb verder geen van de klachten die u noemt. Mijn vriend heeft me ook nooit horen knarsen. Ik dacht dat tweederde van de bevolking wel eens knarste, dan zouden bij de mensen met facings altijd scheuren op hun facings ontstaan en afbreken?

Het is wel zo dat het in de nacht is gebeurd, het scheuren. Toen ik die morgen opstond was de facing door midden gescheurd. Volgens mijn tandarts echter, heeft het er waarschijnlijk al vanaf het begin gezeten en kunnen facings best een tijdje mee als ze kleine scheurtjes hebben.

U noemt een verkeerde afstelling als mogelijke oorzaak. Daar zou ik me wel iets bij kunnen voorstellen. Ik denk dat de tand die is afgebroken het dichtst bij de ondertanden komt als ik dichtbijt. Ook nu heb ik het idee, hoewel hij mijn ondertanden niet raakt, deze misschien toch te dichtbij staat. Een optie is dan een deel van de achterkant wegslepen?

Zou een digitale foto van mijn gebit u misschien kunnen helpen om een oordeel te geven?

Dank u wel.
di, 11/25/2008 - 17:08 Permalink
vV

dan zouden bij de mensen met facings altijd scheuren op hun facings ontstaan en afbreken?
nee hoor, ahngt ervan af hoe de belasting ligt. dat ie `s nachts gebroken is wijst wel meer op knarsen, maar kan best zijn dat er een materiaaldefect zat wat door de zwaardere belasting het begeven heeft. Maarrrrr: als de tandarts die ze geplaatst heeft zelf heeft gesteld dat heteen materiaaldefect is, word het neem ik aan gratis overgedaan. Ook al is het de schuld van de tandtechniekfase, dat is uw probleem niet, daar is de tandartts die hem geplaatst heeft verantwoordelijk voor. Dus is er niet echt een probleem lijkt mij. Tenminste niet als er echt niet geknarst wordt.. (overigens de meerderheid van de mensen die heel stellig beweert niet te knarsen doet dat wel...)
di, 11/25/2008 - 20:21 Permalink
RoosWilms

Bedankt voor uw reactie.

U hebt gelijk ,de tandarts is verantwoordelijk. Het is inmiddels ook al gratis gemaakt. Ik vind het alleen geen prettig idee dat er op elk moment een tand uit je mond kan vallen. Ik word er een beetje onzeker van, durf bijna niet met de tanden waar facings op zitten te bijten. Weet u hoe lang een gemiddelde porseleinen facing meegaat?

En weet u wat ik kan doen om het eventuele knarsen te voorkomen? Een bitje laten maken?

Is het bewegen van een tand met een facing altijd een slecht teken/slecht voor de facing?

groetjes,
di, 11/25/2008 - 21:59 Permalink
TechniekerJeetje


Weet u hoe lang een gemiddelde porseleinen facing meegaat?

En weet u wat ik kan doen om het eventuele knarsen te voorkomen? Een bitje laten maken?

Is het bewegen van een tand met een facing altijd een slecht teken/slecht voor de facing?

groetjes,

Ik zou toch als nieuweling hier willen inhaken op dit topic.

Persoonlijk denk ik dat u met de facing gewoon domweg pech gehad heeft en denk niet dat u bang hoeft te zijn dat u andere facing`s ook kapot gaan. Een gemiddelde facing moet toch wel minstens 10 jaar mee kunnen gaan mits goed passend, geen constructie fouten heeft en goed gecementeerd is.

U kunt inderdaad voor het tandenknarsen een zogenaamd knarsplaatje laten maken.

In principe is een mobiel element niet schadelijk voor de facing, mits de pasvorm goed is en de facing goed is gecementeerd. Bij het bewegen van de tand beweegt dan de facing gewoon mee.
Of het een slecht teken is voor de tand kan ik niet beantwoorden, daar zal een tandarts antwoord op moeten geven.

Vriendelijke Groet.
wo, 11/26/2008 - 00:12 Permalink
vV

de bewegelijkheid zou ik wel naar laten kijken, want goed is het niet. Een beetje bewegelijkheid is er altijd, maar dat is zo weinig dat dat eigenlijk niet echt voelbaar is. Wel voelbaar is niet goed. Wijst op overbelasting of een probleem met tandvlees/kaakbot rondom de tanden, of wellicht zelfs beiden.
wo, 11/26/2008 - 09:11 Permalink
Yolanda

Hallo Roos,

Heb 5 porseleinen facings, waarvan 2 op m'n voortanden en 3 op m'n snijtanden. Eén daarvan zit er al ruim 5 jaar en de rest 4 jaar. Ze zijn nooit afgebroken, maar wel een paar keer losgelaten, terwijl ik nooit op iets hards bijt. Dit maakt mij ook onzeker, omdat het er raar uitziet zonder facing.
Die beweeglijkheid heb ik ook met 2 van de facings op de snijtanden. Ze lijken wat los te zitten en ik voel af en toe een ''klikje". Dan ''klik'' ik ze weer terug (hoop dat je het snapt :D ), geef ze een duwtje met m'n tong. Maar het vreemde is, dat juist deze facings nog nooit zijn losgelaten....
Heb het eigenlijk nooit ter sprake gebracht bij m'n tandarts, dus heb er geen verklaring voor. Maar hopelijk voel je je er iets geruster op, omdat ik die beweeglijkheid ook heb.

Gr. Yolanda
ma, 12/01/2008 - 17:05 Permalink
RoosWilms

Hallo Yolanda,

Die klik die jij beschrijft, dat heb ik precies zo! Ik duw ze inderdaad dan ook weer terug met mijn tong, wat grappig! Maar wel een beetje raar inderdaad, ik controleer na een maaltijd ook altijd even of ze er allemaal nog wel op zitten.

Hoe kan het dat je facings al zo vaak losgekomen zijn? Waren ze in eerste instantie niet goed geplakt? Dan hoeft er denk ik geen nieuwe facing te worden gemaakt, een kwestie van weer terug plakken, of niet? Ik snap dat het vervelend is. Als het gebeurt op een vrijdagavond kun je het hele weekend niet naar buiten. Of stel je voor dat het op vakantie gebeurt! Daar ben ik ook altijd een beetje bang voor..

Bedankt voor je reactie, het stelt me wel een beetje gerust. Ook nog bedankt voor de reactie van TechniekerJeetje, dat stelde me ook erg gerust!
di, 12/02/2008 - 08:56 Permalink