facings van porselein of composiet???

Author:
Clarissa
Posted:
vr, 11/26/2004 - 13:32
Hallo,

Ik ben een meisje van 22 jaar en heb 2 maanden geleden een ongeluk gehad, waardoor stukjes van mijn twee voortanden( ongeveer 1/3 van de tand) zijn afgebroken, en een klein stukje van een snijtand.
Ik heb toen composiet facings gekregen, maar er is duidelijk kleurverschil te zien. Nu bleek echter dat 1 voortand en mijn snijtand dood zijn en een zenuwbehandeling nodig hebben.
Ik heb de wortelkanaalbehandeling door een cosmetische tandarts laten doen. Hij vertelde mij dat het mooiste en beste voor mijn tanden porseleinen facings zouden zijn. Nu vraag ik me echter af of dit op een dode tand wel mogelijk is? En hoelang gaat zo'n facing mee, en is er verkleuring van de facing mogelijk?
Volgens mijn eigen tandarts zijn facings geen goede oplossing, en moet ik eerder aan een kroon denken,hij zegt dat facings op afgeborken tanden niet stevig zouden zijn.Terwijl mijn cosmetische tandarts het hier mee oneens is, en zegt dat facings juist heel sterk zijn.
Nu wil ik graag advies hierover please!!!
Alvast bedankt![/b]
vV

Persoonlijk zou ik in eerste instantie voor composiet facings gaan. Porseleinen facings zijn heel fraai, maar met composiet zijn tegenwoordig ook fraaie resultaten te bereiken voor minder geld. Er bestaan speciale technieken en materialen waardoor ook de lichtdoorval van echt tandmateriaal (hierdoor komt meestal het "kleurverschil", eigenlijk meer een verschil in transparantie en fluorescentie) te evenaren is.

Een tandarts die zich toegelegd heeft op estetische tandheelkunde moet dit kennen en kunnen.
vr, 11/26/2004 - 19:03 Permalink
Clarissa

Bedankt.
Maar nu heb ik nog steeds geen antwoord op al mijn vragen.
U zegt facings zijn duur, maar fraai. Ondanks dat ze duur zijn, wat voor nadelen kleven er nog meer aan in mijn geval?
Ik hoop dat u bereid bent ook deze vragen te beantwoorden!
alvast bedankt :)
za, 11/27/2004 - 10:08 Permalink
vV

Om het accurater te zeggen:
facings kunnen gemaakt worden van porselein, en ook van composiet.
Hier kan een aanzienlijk prijsverschil tussen zitten.
Gezien jouw verhaal (1/3 van de tand weg) zal er eerst een basis opgebouwd moeten worden voordat je een goede facing van porselein kan maken. Een en ander in verband met de lichtdoorval. Anders blijf je de begrenzing van de breuk zien, dus de overgang van echte tand naar neptand. Naar mijn mening is het met de huidige composiettechnieken goed te doen een nette fraaie reparatie te maken die esthetisch gewoon goed is. Dus zou MIJN voorkeur uitgaan naar composiet.
Het probleem is dat de keuze van een behandelaar ook mede bepaald kan worden door zijn/haar eigen ervaringen met materialen. Iemand die mislukkingen heeft gehad met composiet, en succes met porselein zal voor porselein kiezen en andersom. Ik heb met beiden ervaring en met beiden succes en mislukking gehad. Ik kijk zelf naar het probleem en laat daar de materiaalkeuze van afhangen. Met een lichte persoonlijke voorkeur voor composiet omdat dat ook makkelijk te corrigeren is.

Wanneer je vraag nu nog niet naar behoren beantwoord is zou ik je adviseren een consult bij een tandarts die met beiden werkt te regelen voor uitleg/voorlichting, want meer kan ik je niet vertellen zonder het probleem daadwerkelijk te zien.

succes!
za, 11/27/2004 - 11:41 Permalink
minique

Ik licht de vraag van Clarissa er nog een keer uit:

Ik heb de wortelkanaalbehandeling door een cosmetische tandarts laten doen. Hij vertelde mij dat het mooiste en beste voor mijn tanden porseleinen facings zouden zijn. Nu vraag ik me echter af of dit op een dode tand wel mogelijk is? En hoelang gaat zo'n facing mee, en is er verkleuring van de facing mogelijk?
Volgens mijn eigen tandarts zijn facings geen goede oplossing, en moet ik eerder aan een kroon denken,hij zegt dat facings op afgeborken tanden niet stevig zouden zijn.Terwijl mijn cosmetische tandarts het hier mee oneens is, en zegt dat facings juist heel sterk zijn.[/b]


Clarissa heeft dus 2 adviezen gekregen:
- van de cosmetische tandarts: porseleinen facings
- van haar eigen tandarts: een kroon
Misschien moeilijk om hier een zinnig antwoord op te geven zonder het gezien te hebben, maar ik proef hier de vraag wat de beste is van deze 2 opties is.

En dan zijn er nog de vragen:
- kan een facing op een dode tand? Deze lijkt me beantwoord, vV adviseert immers een composiet facing.
- hoe lang gaat een facing mee?
- is verkleuring van de facing mogelijk?

Kan er iemand hier nog antwoorden op geven?

:smt006 Monique
za, 11/27/2004 - 14:42 Permalink
vV

Toch weer even een nieuwe bijdrage, ik moet ook maar eens beter gaan lezen :oops: .

Ja een facing op een dode tand kan, materiaalkeuze maakt hierbij niet uit. Zowel de combinatie composiet/porselein als volledig composiet
zorgt voor versterking van de tand door de hechting aan tandmeteriaal.

Helaas kan (mn composiet-) facing verkleuren. Dit is mede afhankelijk van leefgewoontes (roken!) . Composiet is wat dit betreft redelijk eenvoudig te corrigeren en de moderne materialen hebben hier steeds minder last van doordat ze beter te polijsten zijn en een andere structuur/opbouw hebben dan vroeger. Porselein zelf kan niet verkleuren, het composietcement waarmee hij vastgeplakt wordt, en composiet waarmee de kern van de tand opgebouwd moet worden wel.
Ook kan de tand zelf verkleuren, maar deze is tevens te bleken.

Voor een kroon (al dan niet met opbouw/stift in de wortel) moet er nog meer tandmateriaal weggehaald worden. m.i. wordt een tand daar niet sterker van.

De levensduur van facings is moeilijk voorspelbaar. Wat wel zo is is dat elke stap die in de toekomst gemaakt wordt een stapje verder gaat. Met een kroon nu ga je hierin denk ik gelijk een grote stap maken.
De levensduur van een kroon staat op 10-15 jaar. Facings moeten net zo lang mee kunnen gaan (ik heb ze in de eigen praktijk nu van 15 jaar oud rondlopen, langer gaat mijn ervaring ook niet terug want toen ben ik gestart).

Hopelijk zijn alle vragen nu echt beantwoord? Of zijn er nu juist nieuwe bijgekomen?
za, 11/27/2004 - 15:03 Permalink
dj

Ik vermoed dat de facings op een dode tand op zich de normale sterkte zullen hebben. De dode tand echter zal na verloop van tijd brozer worden en heeft daardoor een vergroot risico op afbreken. Dit risico wordt met een kroon aanzienlijk verminderd.

Ik weet niet hoe snel zo'n verzwakking door broos worden optreedt. Als hier enkele jaren over heen zouden gaan kun je misschien voor een strategie kiezen eerst facings te plaatsen en daarmee langer eigen tandweefsel te behouden, om dan later een kroon te plaatsen. Hoe zinvol deze strategie is weet ik echt niet.
za, 11/27/2004 - 15:08 Permalink
dj

Ik zat tegelijk met vV te schrijven en leer hier weer wat: de dode tand zou door de facing klaarblijkelijk ook worden versterkt. Dit maakt de stategie éérst een facing te plaatsen zinvoller lijkt me zo..
za, 11/27/2004 - 15:12 Permalink
Clarissa

bedankt voor uw antwoord!
Ik denk dat ik inderdaad beter nu voor composiet kan kiezen, aangezien porseleinen facings altijd nog een optie zijn. Ik hoop alleen dat het op zo'n manier wordt gedaan dat er ook geen kleurverschil zit tussen de facing en de tand. Volgens mijn cosmetische tandarts is dat wel mogelijk, hij zegt dat elke tandkleur na te bootsen is en je dan dus ook niet dat transparante krijgt.
zo, 11/28/2004 - 18:13 Permalink