witte vullingen

Author:
wdwrd
Posted:
ma, 01/18/2010 - 10:41
ik heb een paar vragen

mijn tandarts heeft een jaar geleden een heel oude amalgaamvulling vervangen door een witte. Nu bijt ik op een stukje wat hardere pizza die vulling kapot. De tandart heeft nu de witte vulling herstelt, met de mededeling: dit kan ieder moment weer mis gaan, ik adviseer je een kroon. De kies is verder helemaal gezond, ik beschadig minder met een kroon dat met een grotere vulling.

De vulling bestaat uit een schuin deel van de buiten/bovenkant van een kies. Dat het schuin is zorgt ervoor dat de vulling nooit heel stevig kan zijn, zegt mijn tandarts. Dat 'schuift' er als het ware makkelijk weer af, als van een hellinkje. Het wegboren tot er een vlakke onderkant ontstaat, kost veel meer gezond weefsel.

(Overigens: nu, na een week, is de vulling inderdaad er weer af. Bij kauwwerk dat in de verste verte niet op hard leek.)

Mijn vraag:
- zou een witte vulling niet toch redelijk aan een kies moeten hechten, zelfs met een schuine onderkant? Kan dat met het opbouwen te maken hebben? Hoe kleiner de laagjes die de tandarts per keer opbouwt, hoe steviger de vulling? Dat las ik elders op dit forum.
- kost een nieuwe, steviger vulling inderdaad meer weefsel dan een kroon?
- heeft een second opinion bij een andere tandarts vragen zin?

Tot zover. Is dit juiste plek op het forum om zoiets te vragen?
vV

een nieuwe vulling met extra retentie gemaakt (wat idd weefselverlies veroorzaakt) veroorzaakt mi minder weefselverlies dan een volle kroon..

En bij twijfel is een second opinion altijd een goed idee. dan wel een beetje buiten de werkregio van de tandarts voor een zo zuiver mogelijk oordeel.
ma, 01/18/2010 - 13:48 Permalink
vV

er is wel hechting, maar en een schuine kant en grote belasting geeft een afschuivende kracht, en dan is ook het beste hechtings/lijmsysteem wellicht ontoereikend. Een trapje maken is dan wellicht al voldoende.
di, 01/19/2010 - 12:27 Permalink
wdwrd

dank wederom.

Ik kan mij alleen nog voorstellen dat als de vulling redelijk groot is, dat zelfs een trapje al zoveel wegneemt, dat later een kroon niet meer mogelijk is. Of loopt dat niet zo'n vaart?

Tot slot toch nog even: is het zo dat hoe dunner de laagjes die de tandarts voor een vulling gebruikt, hoe steviger de vulling uiteindelijk is?
ma, 01/25/2010 - 10:57 Permalink