Beugel op 31-jarige leeftijd. Wel of niet trekken, na verw. verstandskiezen?

Author:
LukasWasHere
Posted:
di, 06/18/2024 - 00:55
Hoi!

Sinds een maand of wat zit ik serieus te twijfelen om (alsnog) voor een beugel te gaan.

Voor de beeldvorming: Ik ben nu 31 jaar, en ben nooit voor een beugel gegaan omdat ik als 16-jarige een ongezonde angst voor de tandarts had. Destijds heb ik wel een verwijzing gekregen, maar een behandeling is na een consult bij een orthodontist (en het maken van afdrukken en plaatsen elastieken) uiteindelijk toch niet doorgezet.

Al is het (natuurlijk) nog steeds geen hobby, de ergste angst is nu wel weg. Vooral omdat ik nu bij een tandarts (en mondhygiënist) zit waarmee ik een betere klik heb.

Waar ik vooral mee zit, is een uitstekende hoektand rechts (nr. 12 dacht ik, in tandartsjargon) die ongewenst tevoorschijn komt. Een glimlach zorgt in het beste geval voor een scheve grijns omdat mijn onderlip voor de tand blijft hangen. Maar in het slechtste geval steekt de hoektand uit, als ik mijn mondhoek omhoog trek. Om die reden is er al aardig wat gephotoshopt (en zijn er foto’s weggegooid) door de jaren heen. ;) Verder ben ik in algemene zin niet helemaal blij met hoe het er nu uitziet. Het kan erger, maar toch. In eerste instantie gaat het mij alleen om de bovenkaak. Al is de onderkant ook niet perfect.

Daarnaast is mij tijdens controles altijd op het hart gedrukt om bij deze hoektand altijd extra aandacht te geven tijdens de poetsbeurten.

Nu vraag ik mij af wat ik nu van een eventueel consult bij een orthodontist kan verwachten? In mijn puberteit is mij verteld dat als ik toen geen slotjesbeugel zou laten plaatsen, er op latere leeftijd zeker “getrokken” moet worden wanneer ik dat alsnog zou willen. Dat trek ik zeker niet in twijfel. Nu zijn afgelopen oktober al mijn verstandskiezen verwijderd. Zou het kunnen dat hierdoor geen extractie van andere (gezonde) kiezen meer nodig is, omdat hierdoor al ruimte is vrijgekomen?

Daarnaast ben ik benieuwd of er praktijken voor orthodontie in de omgeving van Alkmaar zitten waar ik als volwassen patiënt op mijn gemak zit. Voor wat het waard is: Ik heb een lichte vorm van autisme (waar ik nu heel goed mee kan omgaan). Eén van de weinige “uitdagingen” die nog over zijn, is dat ik het heel prettig vind als een behandeling (of iets anders wat onvermijdelijk bij mij voor wat spanning zorgt) in een rustige omgeving kan worden uitgevoerd. Dus de volgende vraag is: Zijn er orthodontiepraktijken in de buurt die de behandeling (en bij voorkeur ook de nacontroles) in een aparte ruimte uitvoeren, in plaats van in een grote behandelzaal?

Excuus voor het lange verhaal. Gezien mijn eerdere ervaring bij de orthodontist als puber weet ik absoluut waaraan ik begin. Toch is er nog een bepaalde drempel die ik nog over wil. Hopelijk helpen jullie antwoorden hierbij :)

Groeten,

Lukas
Tandarts_Richa…

Uw vragen over de mogelijkheden in een orthodontie praktijk kunt u beter oplossen door een bel ronde te doen. Stel gerust uw vragen. De oudste client die ik naar ortho doorgestuurd heb was 73 jr oud. Dus leeftijd is geen probleem. Een antwoord geven over uw vragen kan ik zo helaas niet. Dan moet ik uw mond echt kennen.
di, 06/18/2024 - 11:18 Permalink