Ik wil mijn bovenbeet terug!

Author:
Minte
Posted:
do, 09/14/2006 - 09:06
Hoi, ik baal. Ik heb namelijk spijt van mijn beugel.
Ik had vroeger hazentanden en een bovenbeet. Ik wilde de hazentanden recht hebben. Maar van de bovenbeet had ik totaal geen last. Sterker nog, ik wist niet eens dat ik een bovenbeet had! Laat staan dat ik wist dat dat lelijk was! (Is dat lelijk dan?).
Toch is die bovenbeet "gecorrigeerd" terwijl ik dacht dat mijn orthodondist aan m'n tanden werkte... Wist ik veel, ik was pas 11.
En nu baal ik. Ik word ouder (ben in de 30), waardoor m'n huid gaat invallen. Die bovenbeet had m'n huid/gezicht kunnen ophalen. Ik wil mijn kaak weer naar voren hebben, zoals ie was en hoort te zijn. Maar kan dat? En wie heeft hier ervaring mee?
Geke

Misschien dat die correctie wel nodig was destijds om ook de stand van je tanden, dus de hazentanden te verminderen. Wij kunnen natuurlijk niet beoordelen hoe de situatie precies was, maar wat ik van je begrijp is dat je vindt dat je bovenkaak teveel naar achteren ligt. Heb je vroeger ook een buitenboordbeugel gehad? Het kan zijn dat de groei van je bovenkaak daardoor destijds wat geremd is. Maar soms is dat nodig om andere dingen te corrigeren. Om dit nu op te lossen is eigenlijk alleen een kaakoperatie een goed middel, maar dat moet dan ook altijd weer gedaan worden in combinatie met een beugel, omdat je tanden en kiezen nu goed op elkaar passen en op het moment dat je daar iets aan gaat veranderen moet alles wel weer goed passend gemaakt worden. Als je dit er voor over hebt is het denk ik verstandig om via je tandarts contact op te nemen met een orthodontist, dan kunnen zij kijken wat de eventuele mogelijkheden bij jou zijn.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het natuurlijk laten weten.

:smt006 Geke
do, 09/14/2006 - 11:19 Permalink
Minte

Beste Geke,
Dank je voor je antwoord. Ik heb nog wel een reactie terug.
Ik weet natuurlijk ook niet zeker of die buitenbeugel echt noodzakelijk was. Ik heb nog wel m’n gipsen afdruk van de bovenkaak (die van onder helaas niet meer). Als ik de bovenkaak bekijk dan is ie op de hazentanden na weinig veranderd. Ik heb op het moment een beugel tegen het knarsen, en dat past er (op de voortanden na) precies op.
Verder had ik nooit last van mijn bovenbeet. Ik kon gewoon eten, en mijn kiezen pasten voor mijn gevoel prima op elkaar.
Op grond hiervan denk ik dat het verschuiven van de kaak niet nodig is geweest.

Ik baal er wel van hoor (sorry, ik moet het even kwijt). Ook baal ik van de manier waarop het is gegaan. Mij is nooit wat verteld. Ik ging gewoon naar de ortho, alleen voor de voortanden, dacht ik, en wilde ik... Het proces van de behandeling is nooit met mij besproken. Ik heb er dus nooit een keuze in gehad, en omdat ik nog maar
11 / 12 jaar was, had ik het volste vertrouwen in de ortho.

Al met al voel ik me best rot met de hele situatie. En een kaakoperatie om het te herstellen is behoorlijk drastisch en waarschijnlijk erg prijzig. Ik heb ondertussen even op internet gegoogeld, en ik las over distractie. Is dat misschien een idee? Mijn verstandskiezen (van boven) moeten bovendien vroeg of laat getrokken worden. Misschien kan ik dit koppelen? Of maakt dat niet uit?

Nou, dit was het weer,
Groetjes,
Minte.
do, 09/14/2006 - 14:42 Permalink
Geke

Distractie is ook een operatieve ingreep, dan worden er plaatjes en schroeven in gezet en worden de botdelen geleidelijk uit elkaar gezet, dus opgerekt. Volgens mij wordt dat boven eigenlijk niet echt vaak gedaan, ik weet niet of dat wel mogelijk is, onder wordt het wel gedaan volgens mij. Dit is niet minder ingrijpend dan een gewone osteotomie volgens mij. Verder kan ik natuurlijk niet beoordelen hoe het is gegaan toen jij 11/12 jaar was. Ik denk dat de kiezen in de bovenkaak wat geremd zijn om de hazentanden te verminderen en dat weer mooi te krijgen, dus als het niet op deze manier gegaan was, had je waarschijnlijk je hazentanden ook nog gehad. Misschien een vervelende bijkomstigheid, maar ik denk dat ze het toen ook weinig anders hadden kunnen maken.

Ik hoop dat het zo weer wat duidelijker is, veel sterkte ermee en het is denk ik het verstandigst om je problemen met een orthodontist te bespreken, die kunnen kijken wat er eventueel bij jou mogelijk is, om het zo te maken als je het graag wilt hebben, via internet is dat niet te beoordelen.

:smt006 Geke
do, 09/14/2006 - 14:50 Permalink
dj

Een beetje algemeen over leeftijd en dit soort dingen, daar zijn wel wat regels voor. Het idee is dat tot 12 jaar je ouders beslissen. De tandarts heeft, onafhankelijk van de leeftijd, ook nog wat het zeggen (erg he!, nee geintje hoor..). Tussen 12 en 16 hoort jou als patient ook wat gevraagd te worden. Boven 16 krijg jij het voor het zeggen. Zoiets in ieder geval is een beetje het officiele verhaal dacht ik. Dat roept allerlei vragen op:

Is dat niet wat schoksgewijs? 11 jaar en 9 maanden heb je nergens wat mee temaken, een paar dagen later moet je opeens méé gaan beslissen. Is dat dan redelijk? Nee natuurlijk, de ontwikkeling hoort geleidelijk te gaan, maar de onderliggende vraag is "is een kind in staat om de gevolgen van zo'n beslissing te overzien?". Vaak is het antwoord nee, ook boven de 12. Poe, veel volwassenen kunnen dat niet, ik soms ook niet omdat je gewoon de opleiding niet hebt om alles te begrijpen. De tandarts heeft natuurlijk meer technische achtergrond, maar kan zich dan weer niet compleet in de patient inleven.

Niemand heeft alle info om tot een goede beslissing te komen, tandarts noch patient, wil je een beter beeld krijgen moet je overleggen/communiceren. Helaas gebeurt dat met kinderen van onder de 12 (en soms met volwassenen) soms weinig of niet. Ook dat is best begrijpelijk, het is echt heel moeilijk namelijk.
do, 09/14/2006 - 15:25 Permalink
Minte

Ik was 11 (bijna 12) toen de rontgenfoto's werden gemaakt en 12 toen ik de beugel kreeg. Misschien heeft de ortho uitgelegd wat ie ging doen, maar dan in vogelvlucht. Nogmaals, ik was nog maar 12 en ik was gewoon anders dan ik nu ben. De ortho had plaatjes kunnen laten zien of wat dan ook, en mij de vraag kunnen voorleggen of ik de behandeling die hij voor ogen had echt wilde.
Ik heb nu het gevoel dat mij wat is aangedaan. En m'n ouders? Tja, die hadden natuurlijk ook beter moeten weten. Ze kunnen heel assertief zijn, maar helaas, soms zijn ze ook een beetje naief. Ze hebben bijvoorbeeld veel vertrouwen in/ respect voor (tand)artsen, orthodondisten enz., terwijl ik altijd kritisch ben en graag met ze meedenk.
do, 09/14/2006 - 16:00 Permalink
Traveller

Dag Minte,

Het gevoel dat je hebt, kan ik me levendig voorstellen. En ik denk dat - hoe moeilijk communiceren met kinderen ook is - iedere tandarts en orthodontist hier lering uit kan trekken. Kinderen hebben ook gevoel en worden volwassenen. Ondanks dat je niet alles kunt overzien, kun je een kind wel het idee geven dat er in samenspraak is besloten. Dat voorkomt leed later. Anderzijds: bedenk dat je herinnering ook zaken vervormd. En ja, je was jonger en hebt niet de kracht die je nu hebt. Dat soort wijsheden achteraf laat onverlet dat jij nu met een probleem zit. Wellicht is het goed om twee zaken te splitsen als dat lukt:
1. je emoties over wat er met je is gedaan/gebeurd;
2. de weg naar voren.
Wat betreft je emoties: die zul je een plekje moeten geven, deze gedane zaken nemen geen keer en het kan maar zo zijn dat jouw orthodontist van destijds wel zeker te goeder trouw heeft gehandeld. Als je merkt dat je het moeilijk hebt om je emoties over het geheel een functionele plek te geven, zoek hulp. Ik kan uit ervaring zeggen dat het kunnen (ver)werken van/met emoties kan voelen alsof je een zak lood van je schouders af zet. En dan kun je ook weer een weg naar voren zien en heb je de energie om die op te gaan. Want het goede nieuws is denk ik dat je nu wel over je eigen lichaam gaat. En daarmee kun je een weg naar voren vinden. De lessen die je op basis van de in ieder geval voor je gevoel onfortuinlijke ervaring heb geleerd, kun je gebruiken om kritisch te blijven. Zorg dat je diverse meningen van tandartsen en orthodontisten krijgt en als je wat laat doen, laat het dan alleen doen als je er 100% achter staat en bij de mens die je vertrouwt. Garanties zijn er zelden te geven, maar als je zelf volledig achter je keuze staat en je vertrouwt je behandelaar, dan kun je eventuele complicaties e.d. veel beter aan.

Heel, heel veel sterkte en succes. En laat hier nog eens horen hoe je vaart!

Traveller :smt006
do, 09/14/2006 - 17:42 Permalink
Minte

He travellor,
Dank je voor je meelevende bericht. Ik baal nog steeds. Helaas weet ik uit ervaring dat zulk soort dingen lang bij mij blijven hangen.
Ik probeer het uit m'n hoofd te zetten. Maar telkens als ik in de spiegel kijk, zie ik dat afgeplatte gezicht, terwijl dat niet zo had hoeven te zijn ...
Ik ben nog steeds boos op de ortho, en op ortho's in het algemeen, omdat ZIJ BESLISSEN DAT EEN BOVENBEET LELIJK IS. En omdat ze kinderen van 11, 12 jaar behandelen, is dat idee makkelijk vol te houden...

Misschien dat ik ooit distractie ga laten doen. Op internet heb ik gelezen dat bij een bovenkaak ook mogelijk is. Alleen moet dat onder narcose. dat vind ik een groot nadeel. Hopelijk is plaatselijk verdoving ook mogelijk.

Als laatste wil ik alle kinderen van 11 en 12 aanraden om goed over een buitenboordbeugel na te denken. Ik vind het resultaat lelijker worden, en het is een enorme omweg om eerst met die vervelende beugel te slapen om vervolgens distractie toe te passen ... En dan heb ik het nog niet eens over de kosten ...
wo, 09/20/2006 - 17:43 Permalink