Maken van gebitsafdrukken

Author:
Sandraj
Posted:
di, 08/07/2018 - 21:53
Onze (inmiddels 11 jarige) dochter is twee jaar geleden lelijk ten val gekomen waarbij een van haar voortanden in z'n geheel uit haar kaak gebroken is. De tand is op de SEH terug geplaatst maar blijkt helaas te lang uit haar mond te zijn geweest. Al vrij snel bleek de wortelresorptie van deze tand dusdanig dat het behoud van de tand voor de lange termijn werd uitgesloten. Na een aantal behandelingen van een fantastische endodontoloog staat de tand nog op zijn plek maar is er van de wortel niet zo veel meer over.

Eind dit jaar zal ze een autotransplantatie ondergaan waarbij een van haar kiezen wordt verplaatst naar de plek van haar voortand. Het is de bedoeling dat haar voortand tot het moment van de autotransplantatie in haar mond blijft zitten. Voorzichtigheid is dus geboden, want bij een klap of val zal de tand hoogstwaarschijnlijk afbreken. Ook met eten moet ze haar voortand zo veel mogelijk ontzien.

Voordat de autotransplantatie kan plaatsvinden moet er wat meer ruimte gemaakt worden in haar bovenkaak. Daarom moet onze dochter over een paar weken naar de orthodontist om afdrukken van haar gebit te laten maken zodat er een beugel gemaakt kan worden. Vooral tegen het maken van de afdrukken ziet ze erg op; ze is erg bang dat met het loshalen van het alginaat haar tand wordt meegetrokken. Bestaat er, behalve het zo voorzichtig mogelijk verwijderen van de lepels met alginaat, iets om de tand tijden het 'happen' extra te beschermen zodat deze niet los komt en (hopelijk) nog een paar maanden kan blijven zitten?
Ik zou haar graag gerust stellen, dus ik probeerde de orthodontiepraktijk al te bellen, maar deze is momentele dicht ivm vakantie.
vV

hmm, waarom wordt er niet gekozen voor tzt een implantaat? ik vind het nogal wat, zeker omdat je de vorm van een kies nooit goed krijgt en de ruimte die de tand die verloren is gegaan ter beschikking heeft totaal niet overkomt met wat er nu in komt.
wo, 08/08/2018 - 08:15 Permalink
Sandraj

Als antwoord op door vV

hmm, waarom wordt er niet gekozen voor tzt een implantaat? ik vind het nogal wat, zeker omdat je de vorm van een kies nooit goed krijgt en de ruimte die de tand die verloren is gegaan ter beschikking heeft totaal niet overkomt met wat er nu in komt.


Omdat ze nu net 11 is en in het geval van een implantaat nog minstens 10 jaar moet wachten op een definitieve oplossing. Tot die tijd wordt het dan tobben met een tandje aan een beugel geplakt, een gebitje of een andere tussenoplossing waar ze als puber onzeker van wordt. Ze heeft nu de ideale leeftijd voor een autotransplantatie. Na veelvuldig overleg met tandarts, orthodontist en kaakchirurg denken wij dat dit de beste route is voor ons kind. Wat de vorm van de kies/tand betreft heb je zeker gelijk, maar ik denk dat het er ook erg aan ligt wie de kies uiteindelijk ombouwt naar een tand. Ik heb hier prachtige voorbeelden van gezien!
Attach
wo, 08/08/2018 - 09:17 Permalink
Sandraj

Als antwoord op door vV

Dank voor je reactie. Bovenstaande foto’s zijn niet van onze dochter maar vond ik als voorbeeld van hoe een kies mooi kan worden omgebouwd tot een snijtand.

Bijgaande foto is wél van onze dochter. Het gaat om de 21 die de afgelopen 2 jaar niet is meegegroeid met de rest van haar gebit (en waardoor het er op dit moment toch al niet meer zo heel fraai uit ziet). Excuses voor de onduidelijkheid.

We hopen maar dat ‘gewoon’ voorzichtig de afdruk maken voldoende is om de tand nog even op zijn plek te houden.
Attach
wo, 08/08/2018 - 11:36 Permalink
Ortholimburg

Als antwoord op door Sandraj

informeer eens bij je orthodontist. In heel veel orthopraktijken worden geen afdrukken meer gemaakt, maar wordt een intra-orale scan gemaakt .Dat is een digitale manier om een model van het gebit te maken .Wij doen het al geruime tijd, en voor de patiënt is het meer comfort. Het feit dat de tand te kort is geworden betekent dat de wortel geankyloseerd is, dus vastgegroeid aan het bot .Als de tand momenteel nog niet beweeglijk is, gaat die echt niet loskomen met het nemen van een alginaatafruk, en als er echt een risico voor zou zijn ,dan kan de orthodontist die tand nog altijd wat uitblokken met zachte was, dan komt hij zeker niet mee.
ma, 08/13/2018 - 10:30 Permalink
Sandraj

Als antwoord op door Lieneke

Dank voor het meedenken! Hoewel de praktijk over een scanner beschikt om haar gebit 3D in beeld te brengen begreep ik dat het gebruik hiervan niet mogelijk was voor het type beugel wat vervaardigd gaat worden voor onze dochter (?). Of dit nu klopt of niet... de alginaat afdruk is inmiddels gemaakt en haar tand is niet los gekomen. Kind opgelucht (en ik ook :)).
do, 08/23/2018 - 10:44 Permalink