Tanden Knarsen, tanden passen niet goed op elkaar.

Author:
keesjansma3
Posted:
ma, 02/02/2009 - 14:22
Hallo,

Mijn tanden passen niet goed op elkaar.

De linker kant van mijn gebit is wat groter dan de rechterkant.
Ook staat de rechter voor-tand meer naar binnen, en dat resulteert erin dat die vaak in contact komt met de rechter-ondertand. Beide tanden lopen zo schade op.

Ook heb ik een neiging tot tandenknarsen. ('s-nachts)

Het is niet heel ernstig, de tandarts is het bijvoorbeeld nog nooit opgevallen, maar ik wil deze tanden ook nog hebben als ik straks ouder wordt. Ik ben nu 27.

De linkerkant van mijn kaak is ook groter dan de rechter-kant. Waarschijnlijk is dit zo omdat ik een lichte scoliose heb. (verdraaing van de wervelkolom)

Mijn vraag is kan ik nog wat laten doen aan het feit dat mijn tanden niet goed op elkaar passen? En als dat bijvoorbeeld kan door het, op een of andere manier, groter maken van mijn rechter tanden (of kleiner van mijn linker tanden), wat gevolgen heeft dit dan voor mijn kaak?

Het is een beetje een slordige post geworden zo, maar het is wel iets waar ik me een beetje zorgen over maak. Het punt is, dat mijn tanden zo gegroeid zijn, komt waarschijnlijk door oorzaken buiten het gebit. Maar wat voor gevolgen heeft dit voor mijn kaak, nek, rug etc.?

Bij voorbaat dank,
Kees
EvU

Ook heb ik een neiging tot tandenknarsen. ('s-nachts)

Mijn vraag is kan ik nog wat laten doen aan het feit dat mijn tanden niet goed op elkaar passen? En als dat bijvoorbeeld kan door het, op een of andere manier, groter maken van mijn rechter tanden (of kleiner van mijn linker tanden), wat gevolgen heeft dit dan voor mijn kaak?


Hoe weet u dat u neigt tot tandenknarsen? Heeft uw partner dit opgemerkt? U kunt dit zelf moeilijk merken s nachts dan slaapt u immers. Wat u misschien wel merkt is of u overdag uw tanden voortdurend op elkaar klemt? Dit alles kan slijtage geven aan het gebit, soms kan een opbeetplaattherapie helpen om de slijtage te stoppen.

U geeft ook al aan dat uw boven en ondergebit niet goed op elkaar passen. Als uw boven en ondergebit niet goed op elkaar passen kan dit ook slijtage van uw tanden tot gevolg hebben. De mooiste oplossing hiervoor is waarschijnlijk orthodontie; de vraag is echter of dit voor u haalbaar is dit kunt u het beste met uw tandarts bespreken en eventueel met een orthodontist na verwijzing.
ma, 02/02/2009 - 15:14 Permalink
keesjansma3

Bedankt voor uw reactie!

Dat ik tandenknars is al jaren bekend. Ik heb er inderdaad verschillen opbeet plaatjes voor gehad, maar die maake de situatie alleen maar erger.

Maar even een vraagje, stel nu dat een orthodontist bij mij de rechter tanden net zo hoog kan maken als de linker, wat voor gevolgen heeft dit dan voor de stand van mijn kaak?

Ik kan me zo voorstellen dat dit dan ook verrandering onderhevig is. Als ik mijn tanden helemaal op elkaar zet, is het goed zichtbaar dat mijn kaak scheef is. Als ik mijn mond open heb, is dit niet zozeer het geval.
wo, 02/04/2009 - 19:04 Permalink
EvU

Ik neem aan dat dit harde plaatjes waren? Van zachte 'rubberachtige' plaatjes is bekend dat ze het probleem verergeren. Verder is het zo dat de eerste 2 weken dat u zo'n plaat draagt dit zeer onaangenaam en pijnlijk kan zijn, daarna zou het beter moeten gaan.

Over de vraag om uw tanden even lang te maken, ik vermoed dat dit eerder een optisch bedrog is, meestal zijn uw tanden links en rechts ongeveer even groot. Als de rechterkant zoals u zegt wat meer naar binnen staat onder een hoek dan kan het lijken alsof deze wat kleiner zijn.

Overleg eens met uw tandarts of zoek zelf contact met een orthodontist die kan u vast veel beter uitleggen wat er precies mogelijk is met uw gebit en de stand van uw gebit. Als u wat verder leest op het forum ziet u vast dat er nog genoeg mensen ook op volwassen leeftijd voor een beugel kiezen.
do, 02/05/2009 - 23:53 Permalink
studente_b

Ik ben ook een enorme tandenknarser. Dat is geen ramp voor mijn tanden (plaatje lost veel op), maar veel meer voor alle spieren in de kaak. Door het tandenknarsen komt er structureel te veel spanning op deze spieren, en vervormd het kraakbeen wat tussen de gewrichten zit iets. Deze problemen worden steeds een beetje meer als het tandenknarsen niet verminderd, tot er een moment komt dat het zelfs onmogelijk is nog te eten. (te pijnlijk)

Hier heb ik, voor ik begon met beugelen, inderdaad een hard plaatje gekregen (via kaakchirurg) maar dat verminderde de klachten niet of nauwelijks. Een andere oplossing werkte beter, fysiotherapie. Ik ben naar een fysiotherapeut gegaan die gespecialiseerd was in CMD - kaakfysiotherapie. Daar heb ik erg veel baat bij gehad en nog steeds. Zo leer je oefeningen om de spieren te ontspannen, en de kaak weer op een goede manier te gebruiken en worden de gespannen spieren gemasseerd.

Inmiddels ben ik ook aan het beugelen, maar toch verwacht ik niet dat de problemen hierna opgelost zijn. Het tandenknarsen is namelijk niet alleen een fysische factor. Door het plaatje bijvoorbeeld werden onjuiste drukpunten al zoveel mogelijk weggenomen, en toch bleef ik last houden. Natuurlijk werkt een goed gebid wel degelijk mee maar een andere, veel belangrijkere factor is stress en aangeleerde gewoonte. Ook overdag is de kans groot dat je je kaken onbewust op elkaar klemt. Stress en gewoonte hebben (waarschijnlijk) veel meer invloed dan een beugel. Vandaar dat ik veel succes heb gehad bij fysiotherapie, omdat dit zich met name op deze andere twee aspecten richt.

Ik denk dat het dus niet zozeer een keuze is van: óf een plaatje, óf een beugel, óf fysio. Maar veel meer een combinatie is die goed kan werken. Ik zou er dan ook niet vanuit gaan dat een beugel een wondermiddel voor je klachten is.
Overigens heb ik bij het dragen van de beugel erg veel last van tandenknarsen, omdat het dragen van een plaatje dan niet meer mogelijk is. Door het tandenknarsen komt er 's nachts natuurlijk erg veel druk op de tanden/kiezen te staan en met een beugel doet dat extra zeer. Dus kan ik nu alleen goed slapen met gebruik van pijnstillers.
za, 02/07/2009 - 12:19 Permalink
EvU

Huidige onderzoeken lijken aan te tonen dat er geen relatie is tussen orthodontie en knarsen. Het één veroorzaakt het ander niet, maar andersom is het ook geen oplossing voor de ander.

Knarsen, kaakgewrichtsklachten en spierpijn klachten kunnen vanuit verschillende hoeken benaderd worden. De 3 meest gebruikte zijn: Tandarts, Fysio, Psycholoog. Vaak is alleen de tandarts voldoende, maar soms werkt dit niet en kunnen Fysio en/of een psycholoog ook een oplossing bieden, afhankelijk van de klacht.
za, 02/07/2009 - 16:54 Permalink