afgebroken stukje kies

Author:
Julie3630
Posted:
wo, 12/20/2023 - 16:15
Maandagavond was ik cornflakes aant eten (harde stukken) en hoorde ineens wat kraken tijdens het kauwen. Ik ging in de spiegel kijken en ja hoor.. De kies langs mijn verstandskies linksboven waar een stukje is afgebroken. Welliswaar niet vanonder maar zijkant (kant vd wang) in deze kies zat al vulling maar weet dus niet of het nu een stukje kies of vulling is dat is afgebroken.
Wat wel raar was, paar dagen ervoor was ik eens opgestaan en merkte dat deze kies gevoelig was bij aanraking (duwen en tikken) en bij bijten. Geen heftige pijnscheuten gewoon wat gevoelig. Naarmate de dag minderde het ook en de dag daarna was het weg. De dag daarna ook. maar de volgende dag had ik het weer. Ik heb wel het gevoel dat ik kaakklem.
Ik heb geen pijn bij koud of warm drinken, niet bij kauwen. Maar voelt heel licht gevoelig aan. Is dit normaal?
Ik ben als de dood voor een ontsteking. Heb al 2x wortelkanaalbehandeling gehad aan 2 verschillende kiezen.. Maar toen had ik wel echt extreme pijn..
kan dit nog gevuld worden of is dit te ver afgebroken?
Er komt nog een stukje uit mijn tandvlees, dus is niet afgebroken tot onder het tandvlees.
Attach
Tandarts_Richa…

Hangt af hoe de breuklijn zit. Boven de tandvlees waarschijnlijk te herstellen. Mogelijk knarst u in uw slaap. Daarvoor een "knars" bitje laten aanmeten. Het lijkt een vrij grote vulling maar mogelijk met een kroon te behouden. Zou dit een v d WKB behandelde kiezen kunnen zijn. Een WKB behandelde kies wordt broos en kan makkelijker breken vandaar dan advies een kroon te maken of een knobbel overkappende vulling. U merkt dat u iets aan uw kies voelt...verstandig om dan de tandarts te laten beoordelen of er iets aan de hand is. We zitten vlak voor het weekend, en feestdagen...Morgen gelijk een afspraak maken.
wo, 12/20/2023 - 23:24 Permalink
Julie3630

Danku voor uw antwoord! Ik heb vrijdag een afspraak dus ga dit zowizo laten nakijken.
Ik heb het gevoel dat ik kaakklem, vooral snachts. overdag betrap ik mezelf er ook wel op. Kan dit ook pijn/gevoeligheid veroorzaken? Heb nogsteeds geen last bij koud of warm drinken of bijten/kauwen. is alleen heel klein beetje gevoelig nu. Ook koude lucht doet geen pijn.
do, 12/21/2023 - 00:24 Permalink
FamZomer

Beste Julie,

Exact zoals je zelf al aangeeft; "in deze kies zat al vulling maar weet dus niet of het nu een stukje kies of vulling is dat is afgebroken." de kans is groot dat dit een stuk vulling is. vanzelfsprekend klopt het afbreken niet ne dat hoeft niet gelijk te liggen aan tanden knarsen (dan zou je veel meer moeten opmerken aan je gebit dat alleen die kies).

Simpel dichterbij gezocht; de vulling die vervangen moet worden. Specialisten onderling zullen elkaar niet snel "afvallen" want zo zien zij dat als ze aangeven dat een behandeling niet helemaal goed verlopen is, ondanks de patient lijdt. Onthoudt dat; volg je hart en weet dat jij jouw gebit goed kent.

Succes, komt vast goed; gewoon z.s.m. laten fixen door je tandarts!
vr, 12/29/2023 - 00:37 Permalink