Breuk in kies

Author:
Julie3630
Posted:
wo, 07/17/2024 - 20:26
Ik was zojuist een broodje gezond aan het eten waarna ik ineens een krak hoorde. Ik dacht eerst dat een stukje tand was afgebroken of een stukje vulling maar vond niks. Meteen naar de spiegel gegaan en mijn mond onderzocht. Hierbij heb ik gemerkt dat de achterkant van een kies los is komen te staan. Dus een breuk. Deze kies heeft al een vulling, en volgens mijn huidige tandarts ook al een WKB gehad, maar eentje die niet tegoei is uitgevoerd door vorige tandarts. Ik heb ook een wortelpuntonsteking aan deze kies en kreeg normaal deze zaterdag een 2de WKB behandeling hiervoor. De breuk is horizontaal voor zover ik kan zien en het stuk tand zit nog vast. De kies is net gebroken waar de vulling stopt.
is de kans groot dat ik hierdoor mijn kies verlies/getrokken moet worden?
Ik ben 27 jaar en heb echt geen zin om rond te lopen met een gat in mijn mond..
Ik kan nogsteeds drinken , ook koud en heb tot nu toe ook geen pijn. Er was ook geen bloed.
Morgenvroeg ga ik meteen naar de tandarts, maar maak me zorgen..
Julie3630

Slecht nieuws. Ik had normaal vandaag een afspraak bij de tandarts, maar hij heeft afgebeld omdat hij dringend ergens naartoe moest.
Heb volgende week zaterdag een nieuwe afspraakw Maar nu ben ik bang dat er vanalles gaat gebeuren. Sepsis, ontsteking vd wortelpunt die naar hart gaat enz.
Ik heb nogsteeds alleen last als ik met mijn tong of los stukje speel. ik krijg het stukje er ook niet uit. Hoop echt dat ik de kies niet ga kwijtgeraken..
Hoe groot is de kans dat je door wortelpuntontsteking sepsis of iets anders gevaarlijks krijgt?
Attach
za, 07/20/2024 - 18:02 Permalink
Julie3630

Bedankt voor u snelle antwoord.
Ik kan momenteel nergens terecht, buiten spoeddienst maar aangezien ik geen pijn heb als ik er niet aankom zien ze het niet als spoed.
Ik heb zowizo al een wortelpuntontsteking, heb daar 2 weken geleden antibioticakuur voor genomen omdat ik normaal vandaag een 2de wortelkanaalbehandeling aan deze kies zou krijgen. Maar 3 a 4 dagen geleden is de kies dus ineens gebroken, en ze gingen vandaag kijken hoe en wat. Maar is dus niet doorgegaan..
za, 07/20/2024 - 20:54 Permalink
Tandarts_Richa…

Bij een wkb wordt de kies broos, in dit geval met als gevolg een breuk. Afhankelijk v waar de breuklijn ligt is de kies te repareren of verloren. Pijn ,behalve ongemag door los zittende deel, kunt u niet meer hebben want de eerste wkb behandeling is gedaan, de zenuw is verwijderd.
za, 07/20/2024 - 22:02 Permalink
Julie3630

Dus ik moet me volgens u ook niet teveel zorgen maken over die sepsis/ etc ivm wortelpuntontsteking aangezien ik volgende week zaterdag pas naar de tandarts kan. Ik loop hier nu sinds midden juni mee rond.
za, 07/20/2024 - 22:24 Permalink
Julie3630

Ik heb gemerkt dat we bobbel vd wortelpuntonsteking een stuk kleiner is in vergelijking met een paar dagen geleden. Betekend dit dat de ontsteking is doorgegaan naar ergens anders? Ik maak me nu echt zorgen..
vr, 07/26/2024 - 17:40 Permalink
Julie3630

Ik ben dus gisteren naar de tandarts kunnen gaan. De tandarts heeft gelukkig de kies kunnen redden. Het los stukje heeft hij eraf getrokken, en heeft vulling gezet.
Maar hij heeft niets ad wortelpuntonsteking gedaan, terwijl dit eigenlijk de originele afspraak was. Toen hij zei dat ik klaar was, gaf ik dit aan. Hij zei ‘de knobbel kan door de breuk komen’ waarop ik antwoordde dat ik de knobbel al een maand voor de breuk had. Hij zei dat er misschien al een breuk had gezeten. Nu moet ik volgens hem 4 tot 6 weken wachten eer ik terug kan gaan, als de knobbel er nog is. Gisteren was de knobbel ook minder, hij heeft er ook aan gevoeld en zei dat die ook oppervlakkig was. Maar heb gemerkt dat de knobbel vandaag gewoon weer dikker is.
Kan dit geen kwaad aangezien hij eigenlijk niets aan die ontsteking heeft gedaan? Terwijl hij hier wel van af wist? ik maak me nu nog meer zorgen als voorheen, omdat ik de laatste dagen redelijk wat lichamelijke sensaties heb : licht in hoofd, pijn in nek en schouderspieren, gevoel van moe zijn doorheen de dag, zwaardere ademhaling.
Ik weet niet als er een link kan zijn..
zo, 07/28/2024 - 19:12 Permalink
Julie3630

Hier ben ik weer. We zijn nu weer even verder, en ik heb gemerkt dat de knobbel iedere dag veranderd van grootte. De ene dag is die opeens zo goed als vlak, de dag erna wat dikker, en de dag daarna weer een harde knobbel. Mijn wang is niet gezwollen.
Ik moet vd tandarts nog minstens een maand wachten.. Maar ik vind het gek dat de grootte vd knobbel steeds op en af gaat. Het is echt een harde knobbel, je kan ze niet induwen. Wat zou dat kunnen betekenen?
di, 08/06/2024 - 23:42 Permalink