Fistel na Wortelkanaalbehandeling?

Author:
Judith336
Posted:
ma, 07/22/2024 - 14:07
Ik dacht dat er misschien een scheurtje in mijn kies zat, dus bij mijn controle afspraak in mei vroeg ik of de tandarts er naar wilde kijken. Toen ik zei dat de kies vreemd voelde was de tandarts scherp en deed meteen een koutest en de kies was gevoeloos. 2 maanden later (afgelopen maandag) mijn 1e wortelkanaalbehandeling ooit, want op de foto was een wortelpuntonsteking te zien. Fijn dat dat dit kon, want aan de andere kant ben ik een kies kwijtgeraakt. Ik heb gewoon niet zo snel pijn aan mijn kiezen maar wel chronische sinusitis. Ik denk vaak dat ik daar last van heb maar het zouden dus ook mijn kiezen kunnen zijn. En daarom heb ik nu een dilemma.

Geen pijn tijdens, geen pijn na. Wel een beetje dik tandvlees en een blauwe plek op mijn wang. De verdikking zat helemaal bovenin mijn tandvlees, waar de grens met de wang is. Nu voelde ik gisteren weer wat sinusdruk en oorpijn en de verdikking is een harde bult geworden. Mogelijk het restje wortelpuntontsteking dat het lijf verlaat? Een fistel? Een normale reactie op een wortelkanaalbehandeling? Ik heb er hoe dan ook niet echt pijn aan maar dat heb ik zelden. Wel veel druk op dat gebied.

Mijn probleem? Natuurlijk is mijn tandarts op vakantie. En de vervanging is een 0900 nummer waar ik 2 opties krijg: mijn kies is eruit of ik wil een afspraak (hou je bsnr bij de hand). Maar ik wil alleen advies, geen afspraak.

Tandarts is 14 augustus terug. Kan ik wachten tot ze terug zijn? Ik wil het liefste gewoon langs mijn eigen tandarts natuurlijk. Maar mocht er een apexreductie oid nodig zijn, dan heb ik het probleem dat ik zelf 25 augustus op vakantie wil. Het liefst laat ik het gewoon op z'n beloop, maar ik word wel een beetje zenuwachtig want wat als het 'escaleert' tot een abces (dat zou niet de eerste keer zijn, pijn heb ik zelden maar complicaties is mijn lijf gek op hihi).

En als ik wacht tot de tandarts terug is, waar moet ik dan op letten? Pijn is dus niet zo'n goede indicatie voor mij. Slik momenteel Ibuprofen 600-1200mg per dag, ivm reuma, maar dan voel ik het natuurlijk zeker niet als er een grotere onsteking onstaat. Of is dat juist ook goed voor een wortelpuntonsteking?

Alvast heel erg bedankt voor het lezen en reageren!
Tandarts_Richa…

Een week geleden...Dus heel kort. Ik zou gewoon wachten tot uw tandarts terug is. Tenzij het verergert dan vervangend tandarts raadplegen.. U kunt altijd bellen ook met de twee opties. Ik zeg altijd: de eerste 3/4 dgn na wkb kan gevoeligheid verergeren. Na 7 dgn moet het ver weg zijn. Als na 7 dgn het heel dik wordt of gevoeligheid erger is terug komen. Pijnsilling geldt ook in de mond
ma, 07/22/2024 - 14:41 Permalink