Heel erge tandpijn, alleen ontstoken tandvlees?

Author:
Yasuyo
Posted:
za, 05/13/2023 - 02:34
Ik heb al een paar dagen last van tandpijn en ben vandaag naar de tandarts geweest om er eens naar te laten kijken want wilde zo niet het weekend in. Bitewings gemaakt, alles nagekeken, verschillende testjes gedaan en de conclusie was ontstoken tandvlees. Alles goed schoon gemaakt en advies gekregen met perio aid te spoelen.

Nu is het zo dat ik anderhalve maand geleden 2 gaatjes heb laten vullen en bij een kies die gevuld is heb ik dus pijn omdat het tandvlees rondom die kies en 2 andere kiezen ontstoken is. Ik vroeg dus aan de tandarts of de vulling misschien niet te hoog is want de pijn is het ergst als ik eet en ik dus dichtbijt en de kiezen elkaar raken. Tandarts zei van niet en het lijkt me ook niet heel logisch want dan had ik eerder pijn moeten hebben toch?
Maar toch zit het me niet lekker al snap ik ook wel dat die kies en het gebied om die kies erg gevoelig is i.v.m. ontstoken tandvlees.

Ik hoop dat ik het qua pijn ga redden het weekend door te komen en dat de tandarts gelijk heeft maar ik vraag me toch af hoe andere tandartsen hier tegenaan kijken?
Tandarts_Richa…

Of het te hoog is heb je zo bekeken met een carbon papiertje. Dus als uw tandarts dat gedaan heeft en uitgesloten heeft moet het iets anders zijn. Iets wat lange tijd aanwezig is , bijv. ontstoken tandvlees los je niet op door een dag goed schoon te maken .... daar is tijd voor nodig.
za, 05/13/2023 - 09:57 Permalink
Yasuyo

Dat heeft de tandarts dus niet gecontroleerd terwijl ik meerdere keren heb aangegeven dat ik daar aan dacht naast een wortelpunt ontsteking. Gisteren toen ik in de stoel lag kon ik ook niet precies aanwijzen welke kies het was omdat ik zoveel pijn had en het helemaal uitstraalde maar nu merk ik wel duidelijk dat die kies die gevuld is de meeste pijn geeft.

En ja het heeft tijd nodig, dat tandvlees is niet ineens genezen, dat duurt minimaal een week of 2 geloof ik. Dus ik twijfel ook wat nou wijsheid is. 2 weken wachten of volgende week terug om alsnog te controleren of die vulling te hoog is. Ik baal er gewoon van maar wil ook geen zeur zijn.

Het is ook niet de eerste keer dat ik zoiets heb. Dat een tandarts niet goed luistert of meedenkt. Heb dat bij een andere tandarts ook een keer gehad en dat heeft me veel geld en pijn gekost.
za, 05/13/2023 - 11:06 Permalink
Tandarts_Richa…

Hoe lang het duurt hangt af v uw vermogen goed schoon te maken en houden. Ik zeg altijd 3 maanden. Als u zeker weet welk kies het is zou ik terug gaan en dat aangeven. Weet niet hoe diep de vulling was maar na het vullen v e diep gat (tot dicht bij de zenuw) komt de zenuw op een weegschaal. Of de zenuw/kies herstelt of de zenuw sterft af en dan is een wortelkanaalbehandeling nodig om de kies te redden.Kan soms weken duren voordat de weegschaal een bepaald kant op gaat en intussen heeft u gevoeligheid. "witte" vullingen kunnen in het begin ook last geven.
za, 05/13/2023 - 11:33 Permalink
Yasuyo

Het gaatje was niet heel groot volgens de tandarts. Maar heel de tijd als ik kauw dat tikt het tegen de andere kies aan de onderkant aan wat pijn geeft. En de vulling steekt aan 1 kant ook iets uit, de onderste kies is aan 1 kant wat lager of hoe leg je dat uit maar heb toch het idee dat het wellicht niet goed past. Maar waarom ik dan nu pas klachten heb en niet meteen na het vullen in maart geen idee.

Maar wel bedankt voor het antwoorden, weet ik een beetje wat normaal is qua duur van pijnklachten.
za, 05/13/2023 - 14:08 Permalink
Tandarts_Richa…

Een zacht tikje tegen uw schouder geeft vaak geen reactie maar als dat constant doorgaat dan wordt het beurs en komen de klachten zo ook met uw kies. Gauw laten afslijpen wat te "hoog" is. Zenuw kan reversible(herstelbaar) geïrriteerd zijn. Hoop dat het niet irreversible is want dan mag een wkb (wortelkanaalbehandeling) gedaan worden.
za, 05/13/2023 - 15:18 Permalink