Kroon na WKB

Author:
Surreallistic
Posted:
do, 01/13/2011 - 19:07
In mei/juni 2010 heb ik 2 wortelkanaalbehandelingen gehad van 2 kiezen. Er zaten een paar diepe gaatjes, geen ontsteking.
Aanvankelijk was ik wat huiverig voor alles. Op zich meegevallen, muv de kosten. Verzekering vergoedde maar mondjesmaat.
Vandaag voor controle geweest, nieuwe foto van het WKB-gebied. Geen rare dingen te zien. Toch merkte de tandarts op dat er nu 2 kronen op moeten!! Kosten zo'n 1.500 euro!! En dat dus bovenop de WKB die ik al gehad heb zonder dat er een ontsteking zat. Dit zou moeten omdat de kans bestaat dat de kiezen afbreken/brokkelen en zodoende bacterien vrije doorgang hebben.

Ik vraag me dus af hoe het kan dat er nu ronen op moeten, binnen een half jaar! Had de tandarts destijds beter niet gelijk de kiezen kunnen "afslijpen" en een kroon laten plaatsen? Het is toch niets nieuws dat een vulling na WKB kan afbreken/brokkelen? Ik heb ook een aantal normale vullingen in tanden en kiezen, en die zitten er al aardig wat jaartjes in. Het gevoel besluipt me dat mij aardig wat centen uit de zak geklopt is met eerst een WKB en nu een kroon.
Als er een ontsteking had gezeten, kan ik er nog inkomen.

Zijn er alternatieven? Plaatje?

Ideeen/opmerkingen zijn welkom.
Spiegeltje

Ik vraag me dus af hoe het kan dat er nu ronen op moeten, binnen een half jaar

De indicatie was er waarschijnlijk al eerder, maar de tandarts heeft waarschijnlijk willen wachten of de wortelkanaalbehandeling gelukt is. Dat weet je pas na minimaal 6 maanden. Hierbij is meestal dan wel sprake van een wortelpuntontsteking met klachten als aanleiding voor de wkb. Of het bij u dan ook meteen had gekund, durf ik niet te zeggen.

Of de kronen echt nodig zijn kan ik ook niet beoordelen. In het algemeen is het wel zo dat een kies door de wortelkanaalbehandeling wordt verzwakt. De prognose is dan met een kroon in het algemeen beter. Hoeveel beter kan ik niet zeggen.

Overigens is 1500 euro voor twee kronen wel veel geld. Dat moet voor minder kunnen. Het tandartstarief ligt vast, maar de techniekkosten (dus wat het lab in rekening brengt) kan nogal varieren wat betreft type kroon. De bekende metaal/porseleinkronen op basis van een goudlegering zijn nogal duur op dit moment (goudprijs!) maar er zijn alternatieven. Laat uw tandarts u eens daarover adviseren, onder 500 euro per stuk zou wellicht mogelijk zijn zonder dat teveel aan kwaliteit wordt ingeboet.
do, 01/13/2011 - 19:30 Permalink
Illuminus

Bij een wortelkanaalbehandeling in een levende zenuw (dus zonder ontsteking aan de wortelpunt), kan in principe wel direct een kroon gemaakt worden, maar het is op zich wel goede gewoonte orm toch een half jaar af te wachten (indien mogelijk) om te zien of er geen complicaties optreden (als dat gebeurt hou je het geld voor die kroon in ieder geval in je zak).

Overigens is het niet zo dat op elke tand of kies waarin een wkb is gedaan een kroon geplaatst moet worden. Als er nog veel eigen tandweefsel resteert hoeft niet niet, wel is het belangrijk dat wanneer geen kroon wordt gemaakt en wordt volstaan met een "vulling" dat de knobbels overkapt worden om het breukrisico tegen te gaan.

Er zijn aanwijzingen dat een goede knobbeloverkappende restauratie het klinisch prima doet, maar het feit is dat over knobbeloverkappende restauraties veel minder gepubliceerd is dan over kronen, waardoor het beeld toch een beetje is dat je er perse een kroon over heen moet zetten.
do, 01/13/2011 - 20:45 Permalink
Surreallistic

Gelukkig geen complicaties na de WKB.
Mag ik uit jullie reactie opmaken dat:

A. het goedkoper kan
B. het in deze situatie mogelijk moet zijn geweest dat er direct een kroon geplaatst zou worden ipv eerst een WKB

Meer ideen/opmerkingen blijven welkom. Ook voor alternatieven. Voor 2 kronen krijg ik waarschijnlijk maar zo'n 300 euro vergoedt......
Zit zelf aan een plaatje te denken. Kan dat als het om de 2 achterste kiezen gaat? Lees nl. aardig wat complicaties met een kroon die ik me liever bespaar en m';n portemonnee uitspaar.
do, 01/13/2011 - 20:51 Permalink
Illuminus

A. Ja, mits er voldoende tandweefsel resteert kan een degelijke (lees netjes en volgens de regelen der kunst vervaardigde) knobbeloverkappende composietrestauratie een goed alternatief zijn wanneer het budget beperkt is. Zeker als de andere optie een plaatje is.....want dan had je dat beter meteen kunnen doen en die wortelkanaalbehandelingen laten zitten....

B. Geen idee...omdat de wortelkanaalbehandeling uitgevoerd lijkt in een levende zenuw was de wkb op zich geen reden om te wachten. Maar wellicht twijfelde uw tandarts wel of er niet toch sprake was van een infectie....waren er wellicht andere factoren waardoor hij toch graag even wilde afwachten hoe de kiezen zich zouden houden. En wellicht ook niet onbelangrijk....als de (er even voor het gemak van uitgaande dat dat had gekund) kronen direct gemaakt waren, had u wel direct in en keer de koste voor de wortelkanaalbehandeling en de kronen gehad.....verzekeringstechnisch komt het mij voor dat je dat misschien beter kan spreiden.....
do, 01/13/2011 - 21:04 Permalink
Surreallistic

Over het plaatje.... dat heb ik dus inderdaad zelf direct aangegeven omdat ik aanvankelijk een WKB niet zag zitten. Op advies van de tandarts ("beter de eigen kiezen bewaren, een plaatje kan altijd nog", was de uitleg) toch de WKB gedaan.

Heb overigens eea reeds op papier gezet en aan de tandarts gestuurd. W8 eerst zijn reactie af. Hij staat zeker open voor vragen en opmerkingen, wat dat betreft geen klachten :D
Eerste gedachte voor mezelf is om nu voorlopig te wachten aangezien er geen complicaties na de WKB zijn geconstateerd. Na bijv. 2 jaar kan dan alsnog een plaatje of kronen geplaatst worden.
do, 01/13/2011 - 21:31 Permalink
Spiegeltje

Mag ik uit jullie reactie opmaken dat:

A. het goedkoper kan

De optie A van Illuminus is het verreweg het goedkoopst, dus als de tandarts hiertoe de mogelijkheden ziet...(wat echter niet altijd zo is).

Als het toch kronen moeten worden zijn er goedkope alternatieven, zoals kronen uit het verre oosten, kronen op basis van een spaarlegering of kronen van glaskeramiek (Lithiumdisilicaat). Deze laatsten zijn uit 1 stuk keramiek gefreesd (er wordt dus geen porselein gebakken op een onderstructuur) en kunnen mede daarom iets goedkoper zijn. Vergelijkbaar met de bekende CEREC-kronen maar ze worden wel ' afgebakken' voor een grotere sterkte. Deze zijn ook een goedkoper alternatief voor de tegenwoordig vaak toegepaste keramische zirkoniumoxide kronen. Deze laatste kunnen misschien iets mooier worden afgewerkt dan glaskeramiek uit 1 stuk, maar voor kiezen maakt dat weinig/niks uit. Ik denk wel dat niet alle labs dit kunnen leveren. Prijs is minder dan 200 euro+het tandartstarief waardoor het totaal onder de 500 euro blijft..

Zoek eens op E.max CAD.
do, 01/13/2011 - 21:32 Permalink
Spiegeltje

Daar is zomaar geen hard getal aan te koppelen. Hangt onder meer af van het gebruikte materiaal, de toegepaste techniek, de vaardigheid tandarts en tal van factoren die moeilijk zijn te overzien. Er is een Zweeds onderzoek waar uit blijkt dat 50% van de composietvullingen na 6 jaar is vervangen, om je enig idee te geven. Bij amalgaam was dat na 9 jaar. Dit gaat dan over alle soorten vullingen, niet alleen na een wkb.

Ook een kroon heeft niet het eeuwige leven trouwens. Je mag dan wel minimaal uitgaan van 10 jaar, vaak nog veel langer. Het is in ieder geval de meest duurzame restauratie.
vr, 01/14/2011 - 18:01 Permalink
Surreallistic

heb overleg gehad met de tandarts en het voorstel is nu om er voorlopig 1 te laten plaatsen. Mocht de andere dan toch afbreken, verlies je slechts 1 (de achterste) kies.

Toeval wil dat aan de andere kant nu ook een vulling heeft losgelaten.... :( Voor zover ik me kan herinneren is die kies (naast de snijtand) al meerdere keren gevuld. Kortom, kans is groot dat dit ook een kroon moet worden....... rekenen jullie ff mee gelet op de eerdere prijsopgave?

Ca. 2.000 euro (!!) voor 3 kronen. Dat is dan nog exclusief de kosten van de 3e wkb. Wat een feest..... :roll:
Verzekeringstechnisch ben ik aanvullend verzekerd, maar tandtechniek kosten worden veeal NIET vergoed..... dat is de grootste kostenpost. Daaro heb ik bij "Behandelingen" een topic frameprothese aangemaakt. Is een stuk goedkoper en duurzame oplossing.

Mijn algemene vraag aan jullie: hoe regelen jullie dit met kronen? Krijgen jullie WEL een groot bedrag terug? En wat zouden jullie adviseren, rekenign houdend met het financiele aspect. Er komt nl. ook een kindje aan bij osn :smt003
do, 02/10/2011 - 15:32 Permalink