Napijn (of flare up?) na endo/wortelkanaalbehandeling

Author:
RuthC81
Posted:
ma, 07/01/2024 - 20:07
Sinds 3 weken rechtsboven kiespijn. Ook rommelde de sinus erboven wat.
Kies zit naast de kies die vorig jaar 2x een apex heeft gehad (volgens de tandarts deze week adhv foto succesvol beoordeeld)
Maandag naar de tandarts geweest. Een paar dagen aankijken en anders weer terug. Ik slik medicatie tegen aangezichtspijn, maar de drukkende pijn overschaduwde alles.
De tandarts heeft de mobiliteit getest (iets mobiel) de tikgevoeligheid (duidelijk welke kies het betrof) en met een watje de koudespray (wat doet dat pijn!) gebruikt. Op de foto ziet alles er rustig uit.
Donderdag ben ik terug geweest en is er een wortelkanaalbehandeling gestart. Hij wil de behandeling in 2 keer doen, daar niet duidelijk is waar de ontsteking zit.
Op wat vermoeidheid na de eerste dag geen problemen.
Vanaf dag 2 begon de napijn en die is vanaf gisteren op zijn hevigst.
De pijn is heviger dan voor de behandeling en voelbaar door mijn medicatie heen. Ook neem ik na mijn werk extra paracetamol in. Na een uurtje rust zwakt het dan wel weer af naar hebbelijk. Mijn nachtbitje voelt sinds gisteravond ongemakkelijk.
Er zijn nu 4 dagen voorbij. Hoe lang mag napijn duren en hoe hevig mag het worden?
RuthC81

Hartelijk dank voor de snelle reactie.
Ik denk dat ik het nog een dagje aan zie en anders ga bellen.
Het afbehandelen vindt in augustus, na de vakantie van de tandarts, plaats. De tandarts geeft aan dat de af behandeling pas kan plaatsvinden als alle gevoeigheid weg is en dat dit 2 a 4 weken kan duren.
Op dit moment is het duidelijk meer dan gevoeligheid.
Een beetje huiverig ben ik wel.
Jaren geleden links onder een endo aan een kies met pijnklachten, maar verder niets aan te zien. In 1 zitting behandeld. Pijnklachten namen toe, antibiotica grkregen, maar zonder effect. Toen de kies getrokken, de tandarts kon niets anders meer. Nog steeds veel pijn. Bleek een dry socket. Behandeld, maar de pijnklachten keerden terug.
Open gemaakt bij de kaakchirurg, botresten en ontstekingsweefsel verwijderd.
Die plek is nu rustig al speelt het tandvlees bij het naburig element regelmatig op.

Maar goed, wellicht is het huidige element een heel ander verhaal.
di, 07/02/2024 - 07:46 Permalink
Tandarts_Richa…

Indien ik tijd, de agenda is vaak het probleem, heb maak ik de behandeling in een keer af ongeacht het ongemak of ontsteking. Criterium is wel dat ik de kanalen schoon en vooral droog krijg om af te sluiten, anders een tweede afspraak. Het lichaam ruimt de ontsteking op.
di, 07/02/2024 - 08:49 Permalink
RuthC81

De pijn hield aan. Op gegeven moment ook een soort kramp/zenuw gevoel in mijn jukbeen richting oor.
Bijna 2 weken voorbij dus gebeld om te informeren hoelang het mocht duren. Ik moest de volgende dag langskomen.
De tandarts denkt dat de ontsteking in de weke delen zit. Zou mij niets verbazen aangezien de sinus erboven vervelend blijft (gevoelig, vol, druk) Voor de zekerheid toch de kies weer open, gespoeld en gevuld tot de wortelpunten (volgens de tandarts beide keren gelukt) Daarbij voor een week antibiotica.
Ik was gewaarschuwd voor weer napijn. De dag na de behandeling deed de kies meer pijn dan de eerste behandeling. Ook gaven de elementen ernaast druk en was het nabijgelegen gehemelte gevoelig. Nu 3 dagen later is dat laatste verdwenen. Vanochtend wat zeurderig jukbeen, maar na inname medicatie vandaag niet meer gevoeld. De holte blijft vervelend. de kies geeft pijn bij aantikken, maar aanzienlijk dan de eerste dag na de ingreep. Ik ben niet helemaal lekker, maar dat zal de antibiotica wel zijn.
Afwachten maar weer. Extra vervelend dat het nu ook vakantieperiode is.
za, 07/13/2024 - 21:36 Permalink
RuthC81

Inmiddels een week of 7 na de endostart...de kiespijn begon 2 weken ervoor. Toen had ik nog de hoop dat het kwam door een trigger na de CBT arts waar ik op controle kom. Helaas. Ik kwam bij de tandarts, moest het een paar dagen aanzien, maar het ging niet weg.

Na de 2e keer open maken klachten al tikpijn, wat rode wang en pijn bij wortelpunt. Kiespijn bij het dragen van de nachtbeugel. Geen pijn meer die uitstraalde naar mijn oor. Nog steeds het gevoel iets te voelen in mijn sinus. De klachten verergerden, maar naarmate de tijd verstreek werd het steeds iets minder. 2 weken later waren de klachten nog steeds aan het verminderen, maar niet over. Dat was begin deze week. Omdat de tandarts vrijdag voor het laatst zat, heb ik gebeld om te vragen of ik dit aan kon zien. Dat kon, maar als ik het niet vertrouwde mocht ik langs komen. Ik kwam bij een andere tandarts terecht (eigen zat vol) binnen de praktijk. Gezellig uitgelaten arts, bijna vakantie. Zij dacht dat het zo zou voortzetten. Ik wilde opstaan, zegt ze: "Nou, nu u hier toch ligt, spoel ik hem wel even door." Evenals aan de telefoon doorgegeven dat ik dat nu niet wil/kan. Beide keren dat de kies open ging, was ik een kleine week ziek van de pijn en ik heb nu de zorg voor een pleegkind, waarmee ik ook een paar dagen wegging. Helemaal ok. Ze heeft gedrukt op wortelpunt en gehemelte (waar ik vorig jaar een zwelling had, vervolgens 2x apex, kies ernaast) Hoewel dit gebied vreemd voelt, totaal geen drukpijn. Zij zag het gunstig in. Op mijn verzoek foto op stick laten zetten en op advies tandarts ook deel van het dossier.

Naar huis en ja hoor, 2 dagen later ben ik met de kleine op pad. Eind van de middag flink pijn. Diclofenac ingenomen en dat hielp (ik slik ook 3x daags medicatie i.v.m. migraine en aangezichtspijn) volgende dag in de avond erg veel pijn. Avondmedicatie en langzaam trok het weg. Vandaag halverwege de dag hetzelfde gezeur. Niet lekker van de pijn en iets verhoging (maar het is ook warm weer dus ik weet niet of het betrouwbaar is) 1 Diclofenac bracht wat verlichting en na mijn avondmedicatie was het weer ok.
Het is pijn bij het tikken, maar verder voel ik de kies niet. Het is het hele gebied eromheen dat zeurt en drukt.
In mijn patiëntenkaart las ik dat het niet duidelijk was of de klachten van deze kies kwamen, zowel op foto als onderzoek in mond. Ik wist dat er op de foto niets zichtbaar was, maar van dat laatste wist ik niet. Inmiddels vraag ik mij na 2 keer openen ook wel af of het om deze kies gaat. En ik weet niet of dit ook niet kan komen door de grote kies ernaast waar ik een jaar geleden 2x een apex aan heb gehad.

De tandarts is met vakantie, maar verbonden aan een spoeddienst in het ziekenhuis. Op zich wel een fijn idee. De wortels van mijn kiezen lopen door tot in de sinus en vorig jaar had ik bij de kaakchirurg een open verbinding (eerste keer niet opgemerkt. 2e keer heeft hij het afgesloten met een 'sponsje' van glycerine voordat hij het hechtte)
Ik hoop dat ik het uit kan zingen totdat de kleine dame over een paar dagen naar haar tante is...
za, 07/27/2024 - 22:25 Permalink
RuthC81

Dank voor de reactie. Klopt, over 3 weken is de endo af. Gevoeligheid kan ik een tijd uitzingen. Ik vraag mij alleen af of toenemende pijn die door mijn standaard medicatie (divers voor migraine, o.a. Tramadol en Lyrica i.v.m. aangezichtspijn) heen gaat normaal is. Extra paracetamol helpt niet. Op tijd voltaren k erbij nemen zorgt wel dat het onder controle blijft.
zo, 07/28/2024 - 22:41 Permalink
RuthC81

Ja, ik weet niet waarom zij het niet doen. Ze zeggen dat het niet kan bij gevoeligheid/actieve ontsteking.
Helaas gisteren naar de spoed. Foto gemaakt. De tandarts zag een ontsteking boven de wortelpunt en volgens hem was deze kies zeker het probleem. Hij heeft getikt. Ditmaal zowel los als met kies 'tegenhouden'. Deze kies heeft meestal 2 kanalen. Mijn eigen tandarts sprak over kanalen, in patientenkaart staat kanaal.
Een vriendelijke arts die echt de tijd heeft genomen, tijd heeft genomen om na te denken en de foto 's te bekijken. Weer een antibioticakuur mee. Als het maandag niet minder pijn doet terug naar de spoed en moet het weer open. Hij vindt het heel vervelend dat alle medicatie, zelfs de Tramadol, niets doet. Enkel met toevoegen van Voltaren k.
za, 08/03/2024 - 20:29 Permalink
RuthC81

Vraagje:
Wanneer bij een endostart tot aan de wortelpunt gevijld en schoongemaakt is. Wat is het nut van nogmaals vijlen en spoelen (is bij mij al gedaan) En wat is het verschil met definitief afsluiten? Is de eerste keer niet al het geinfecteerde weefsel verwijderd? Hoe kan een ontsteking zich dan uitbreiden ipv tot rust komen. Sorry, ik probeer het te begrijpen. En te weten wat ik moet doen morgen. Ik moet morgen terugkomen als het niet minder is. Dat kan ik vanmiddag testen door geen Voltaren erbij te nemen, mijn standaard medicatie zal wel moeten. Donderdag ga ik op vakantie. Met deze pijn is niet fijn (en eng vind ik vanwege de druk op mijn gehemelte, waar ik vorig jaar een abces had) Maar de napijn na spoelen was de vorige keer 6 dagen niets meer kunnen en de eerste dagen meer pijn aan de wortelpunt en een opgezette rode plek op mijn wang rond die plek.
zo, 08/04/2024 - 08:15 Permalink
Tandarts_Richa…

Houdt de spiegel v medicatie aan. Niet wachten tot u pijn heeft voordat u pijnstilling gebruikt. Waarschijnlijk is er wel tot aan de wortelpunt initieel gereinigd maar geen tijd om alles uitgebreid schoon te krijgen. Bel anders morgen met de vraag of niet voor uw vakantie plek is om definitief af te sluiten. Weet niet waar u naartoe gaat maar anders een ABKuur mee voor het geval de ontsteking verder uitbreidt omdat de oorzaak, de vuile kanaal, niet volledig schoon en afgesloten is.
zo, 08/04/2024 - 09:20 Permalink
RuthC81

Volgens mijn eigen tandarts zijn de kanalen tot aan de wortelpunt gereinigd, gevijld en gespoeld. Tot tweemaal toe.
Ik slik sowieso al tramadol, Lyrica, antibiotica, ibuprofen en paracetamol. Zonder de Voltaren kan ik testen of het minder is, dan mocht ik morgen terug komen.
Ik blijf in Nederland. Mocht ik morgen moeten wil ik sowieso vragen of de kuur verlengd kan worden.
zo, 08/04/2024 - 11:18 Permalink
RuthC81

De tandarts heeft de antibiotica voorgeschreven. De overige medicatie is bij mij onderhoud, vanwege aangezichtspijn. De Voltaren slik ik er zelf bij, omdat het de enige combinatie is die werkt (tandarts is op de hoogte)
zo, 08/04/2024 - 18:34 Permalink