verdoving werkt niet

Author:
ine
Posted:
zo, 04/07/2002 - 23:30
Sinds enkele jaren heb ik wel eens last van kiezen waarvan de wortels zijn ontstoken. De kanalen worden dan schoongemaakt, maar bij 2 kiezen bleken de kanalen niet helemaal recht te lopen, zodat volledig schoonmaken niet mogelijk was. Een van die kiezen is een tijd geleden getrokken, na enkele kuurtjes amoxilline, waardoor de ontsteking weg zou gaan. Voor het trekken van deze kies is natuurlijk verdoofd, flink verdoofd zelfs, een spuit of 6, omdat ik pijn bleef houden. Nu ben ik niet echt kleinzerig, maar ik heb tijdens dat trekken alles bij elkaar geschreeuwd van de pijn. Het leek wel of er niets was verdoofd. Nu sta ik voor het feit dat de 2e kies eruit zal moeten. Mijn 1e kuur amoxilline zit erop,(de kies is nog steeds zeer gevoelig overigens) a.s. donderdag moet ik aan de 2e beginnen. Daarna zal deze kies getrokken moeten worden, maar ik vrees voor herhaling.
Wat kan ik (of de tandarts)het beste doen.
de digitale tandarts

Tegenwoordig kan in de tandheelkunde in veel situaties pijnloos gewerkt worden. Het is echter mogelijk dat acuut ontstoken tanden/kiezen moeilijker te verdoven zijn.

In of rondom uw eerste kies die getrokken werd, zal zich mogelijk een flinke ontsteking bevonden hebben. Een niet ontstoken kies is vaak goed te verdoven en daarbij is een extractie pijnloos uit te voeren.

De penicilline/amoxycilline die u voorgeschreven heeft gekregen is waarschijnlijk bedoeld om de ontsteking tegen te gaan en daardoor het verdoven en trekken te vergemakkelijken. Als ik u goed begrijp heeft u ondanks de kuur en meerdere malen verdoving toch helaas veel pijn ervaren.
Dit wil niet zeggen dat u hetzelfde zult ervaren met de tweede kies. Mocht deze minder ontstoken zijn dan zal de verdoving ook beter werken.

Mogelijk dat in dit soort moeilijke gevallen een aantal zaken de verdoving gunstig kunnen beinvloeden.
Een variant met een hogere concentratie vaatvernauwer (forte-type)is soms langer en beter werkzaam.
Zowel verdoven rondom de kies samen met de blokkade van de zenuw op een andere locatie met verdoving (mandibulair-blok, tuber anaesthesie) zou kunnen helpen.
Het injecteren van de verdovingsvloeistof in de ruimte tussen de wortel en het tandvlees, kan een extra verdovend effect hebben. Dit wordt een intra-ligamentaire verdoving genoemd.

Mocht het na het inwerken van de verdoving nog pijn doen, neem dan even rust en laat je bij verdoven.

Bespreek vooraf met je tandarts duidelijk dat je moeilijk te verdoven bent en dat je bang bent om veel pijn te voelen. Hierdoor kan hij/zij rekening houden met uw gevoelens en mogelijk extra tijd en maatregelen nemen.

Succes!
ma, 04/08/2002 - 22:14 Permalink
karenn

Ik moet er niet aan denken dit nog een keer te moeten meemaken. Ik leef met je mee Ine. Ik vraag me trouwens af of er geen tandartsen zijn in Nederland die je een roesje kunnen geven? Op tv end. zie je dat dat in bv Amerika heel gewoon is. Waarom wordt dit niet hier toegepast? Trekken zonder verdoving is martelen. Heel veel sterkte Ine
wo, 10/15/2003 - 12:23 Permalink
de digitale tandarts

Je moet wel beseffen dat een 'roesje' en/of lachgas niet goed verdovend t.a.v. de pijn werkt.
Het werkt wel angst verminderend en je beleeft de behandeling 'van verder weg' maar er zal nog steeds verdoofd moeten worden!

Met vriendelijke groet.
wo, 10/15/2003 - 12:36 Permalink
karenn

Het vreemde was bij mij dat na de eerste verdoving de pijn juist steeds heftiger werd. Ik had meer pijn na de eerste spuit dan ervoor. Hoe komt dit dan?
wo, 10/15/2003 - 12:40 Permalink
de digitale tandarts

Niet met zekerheid te zeggen, maar een mogelijke verklaring zou het volgende kunnen zijn.

Door de ontsteking waren de omringende weefsels gezwollen/ de druk in de weefsels verhoogd. Bij het inspuiten van deverdovingsvloeistof wordt er nog meer volume aan de weefsels toegevoegd waardoor de druk verder toeneemt en de pijn mogelijk ook.

Gelukkig komt de situatie die u heeft meegemaakt maar weinig voor en hoop ik dat u vanaf nu niet meer zulke verveledne ervaringen hoeft mee te maken.

Met vriendelijke groet.
wo, 10/15/2003 - 12:54 Permalink
karenn

Klinkt logisch ja. Nee dit geneurt me niet meer hoor. Eerst antibiotica. Dit was een hel.

Dank voor het antwoord.

Groeten karen
wo, 10/15/2003 - 14:07 Permalink
misty

Ik wil hier even verder op reageren.
Ik ben totaal niet te verdoven met locale verdovingen, mijn zenuwen reageren hier totaal niet op terwijl rondom liggend weefsel dat wel doet. Ik heb zelfs een keer 7 injecties gehad en heb nog liggen gillen van de pijn.

Ik moet ook zeggen dat andere zenuwpijnen bij mij ook bijna onmogelijk te behandelen zijn, ik moet altijd het paardemiddel hebben wil het wat doen tegen mijn zenuwpijnen. Gewone pijnstillers doen bij mij helemaal niks.
Afgelopen weekend kreeg ik weer last van een kaakabces ik zit nu aan de tramadol 100mg per dag!
Andere pijnstillers werken niet tegen zenuwpijn die ik van deze kies heb.

Wat kan er mis zijn, waarom zijn mijn zenuwen niet te verdoven?
di, 08/26/2008 - 22:32 Permalink
jacqueline81

Ik heb hetzelfde meegemaakt: dat de verdoving niet werkte. Mijn tandarts geloofde me toen niet en heb onder mijn gegil, gewoon de kies eruit getrokken.... :o :smt013
Hoewel de pijn onbeschrijfbaar was, vond ik nog het ergste dat de tandarts mij niet geloofde.
vr, 12/05/2008 - 09:29 Permalink
smit2009

L.S.,
Er zijn ook stoffen die de werkzaamheid van een verdoving teniet doen, zoals alcohol. Een avondje borrelen kan de werking van een tandartsverdoving negatief beïnvloeden.
Misschien geldt dit ook nog voor andere stoffen.
Henk
ma, 03/09/2009 - 14:35 Permalink
kees3

Helaas werkt bij mij de tandarts verdoving ook niet en geloof niet dat dit een psychisch iets is omdat hij jaren geleden een wortelbehandeling moest uitvoeren en ik eigenlijk na de verdoving helemaal geen pijn verwachte maar dat pakte anders uit .
Kan niet zeggen dat ik toen bang was er kwam nog geen boor aan te pas maar hij begon met een haak waarna ik na de eerste aanraking dreigde flauw te vallen door deze alles overheersende prikkel alles werd zwart , uiteindelijk heeft die er een watje met vloeistof in gedaan naar ik vermoed om de wortel eerst af te laten sterven

Inmiddels is hij er wel van overtuigd dat het ( relatief begrip) veel pijn bij me oplevert
Tijdens het trekken van een kies wilde hij nog eens bewijzen dat de verdoving wel degelijk werkte en prikte de haak in het tandvlees van de verdoofde kant wat pijn deed waarna die dit ook nog eens herhaalde aan de niet verdoofde kant om het verschil kenbaar te maken
Groot was zijn verbazing toen bleek dat ik helemaal niet met pijn reageerde en daarna heeft hij de haak er flink diep ingestoken heeft zonder dat dit pijnlijk werd zijn commentaar was , hier begrijp ik echt helemaal niets van
Het bleek denk ik dus wel dat mijn pijngrens niet echt laag was daar ik niets voelde aan de niet verdoofde kant
Kunt u dit verklaren
Bij het boren is er nooit verdoving gebruikt iets wat ik ook niet wilde omdat ik het nooit als echt pijnlijk ervaarde en het middel pijnlijker is als de kwaal want ook inspuiten doet veel pijn


Nu is mijn gebit na veel in de tandartsstoel te hebben gezeten (ook periodiek) versleten en ben heel eerlijk gezegd bang dat dit weer een marteling gaat worden
Maar helaas moet er aan geloven want kan zo niet blijven lopen en bijkomend nadeel is dat ik nu in Hongarije woon en ik de goede man een kaakchirurg mede door een gebrekkige communicatie waarschijnlijk moeilijk zal kunnen overtuigen
Zal graag implantaten willen hebben maar vrees dat dit door de pijn niets gaat worden
wo, 01/13/2010 - 12:24 Permalink