Wortelpuntonsteking

Author:
Julie3630
Posted:
do, 06/20/2024 - 14:13
Beste tandarts(en)
ik heb sinds enige tijd een wortelpuntontsteking aan de 2de kies linksboven. Ik ben dit beginnen voelen doordat ik een verdikking voelde bovenaan het tandvlees. Ik kan gewoon eten en drinken. Ik heb ong 2 jaar geleden een WKB gehad aan deze kies, dus moet langs kaakchirurg. Deze afspraak staat ingepland voor eind juni. Tandarts zei dat ze daar eerst zelf nog een foto gaan maken en dan pas afspraak gaan inplannen voor apexresectie.
Ik heb een zware hypochonder en heb al verhalen gelezen dat een wortelpuntontsteking kan lijden tot sepsis/meningitis.. Ik ben als de dood hiervoor.
Ik heb geen AB kuur gekregen vd tandarts aangezien er (tot nu) geen abces is en ik eigenlijk alleen pijn voel als ik op de verdikking/bult duw. Ik heb wel het gevoel dat de bult wat groter is geworden.
Ik spoel wel met hextril 2x per dag.
Is de kans groot dat je hierdoor sepsis of een andere levenbedreigende ziekte/aandoening krijgt?
Ik ben een meid van 27 met , voor zo ver ik weet, geen aandoeningen.
Julie3630

Bedankt voor u snelle antwoord!
Er is alleen wat aan gevoeld (aan de verdikking) en foto van gemaakt. Aangezien deze kies al ontzenuwd is + WKB behandeling heeft gehad hebben ze meteen gezegd gewoon apex resectie of trekken vd kies. Ik ben pas 27 en wil de kies graag nog behouden aangezien je anders een gat zult zien met het lachen.
Wat id KC trouwens?
Ik ben gewoon echt als de dood dat de ontsteking uitbreid en ik hier iets levensgevaarlijk aan overhou. Heb met momenten ook het gevoel dat de verdikking wat trekt, geen pijn op dit moment. Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik er vaak op druk.. zal ook wel niet handig zijn veronderstel ik
vr, 06/21/2024 - 18:44 Permalink
Tandarts_Richa…

Zoals eerder vermeld, een complicatie waar u bang voor bent ben ik nog niet tegen gekomen. Een Apex kan maar ik vind, indien mopgelijk, een her behandeling bij de endodontoloog meer kans v slagen hebben, op den lange duur.
vr, 06/21/2024 - 23:34 Permalink
Julie3630

Fijn om te horen, maar ik weet dat de kans er wel is..
Ik merk wel dat de bobbel/verdikking wat groter is geworden. Het voelt op dit moment alleen pijnlijk als ik erop druk. Af en toe krijg ik jeuk aan men wang net boven de plek waar de verdikking zit. Op dit moment nog geen verdikte wang. Bobbel voelt hard aan.
Aangezien de bobbel groter is geworden, betekend dit niet dat ik toch eerder naar KC moet? Of opnieuw tandarts?
za, 06/22/2024 - 19:51 Permalink
Julie3630

Hier ben ik weer. Anderhalve week geleden toch AB kuur (clindamycine ofzoiets) gekregen. Ik dacht dat ik een abces had, aangezien bobbel dikker was geworden. Maar bleek niet zo te zijn. De tandartspraktijk waar ik ga zitten 2 tandartsen, had dit x laten nazien bij de andere tandarts en die zei dat hij eerst opnieuw een WKB ging doen ipv dat ik apexresectie moest doen. Dus nu sta ik volgende week zaterdag op. Ik merk wel dat de bobbel met bepaalde dagen pijnlijker aanvoeld. Is ook wel echt een dikke bobbel, wang nog niet gezwollen gelukkig. als ik met mijn wang beweeg voel ik het wel. Bobbel is ook echt hard. De schrik zit er nu dus weeral fel in dat deze ontsteking voor vanalles en nogwat aan het zorgen is (zoals eerder vermeld sepsis enz, of iets met het hart..) Is deze kans echt niet groot?
vr, 07/12/2024 - 16:00 Permalink