Ontstoken tandvlees door tandsteen; tandarts zelf verwijderen?

Author:
Simon E
Posted:
do, 08/24/2017 - 12:52
Goedemiddag,

Ik had sinds een weekje of twee wat last van een zeurende pijn in de achterste kiezen rondom het tandvlees. Koud/warm en eten oid deed verder geen pijn, dus ik ging er zelf vanuit dat mijn tandvlees wat ontstoken / geïrriteerd was en dat dit vanzelf zou weg trekken. Echter merkte ik dat bij flossen (trouwens ongelooflijk moeilijk bij de achterste kiezen) tussen sommige kiezen het vervelend pijnlijk is en dat het daarna gaat bloeden. Hierdoor toch maar besloten langs de tandarts te gaan om te checken wat exact de oorzaak is.

Afgelopen Maart waren er foto's gemaakt en daar was niks op te zien, alles zag er prima uit. De tandarts heeft gekeken en zei dat alles er netjes uitzag, geen voedselresten of gaatjes, maar zei dat mijn tandvlees her en der (niet alleen mijn aangegeven pijnlijke plekken) is ontstoken, met als oorzaak veel tandsteen / tandplak. Hij heeft mij bij de apotheek een fles met chloorhexidine laten ophalen waarmee ik tweemaal per dag moet spoelen voor twee weken lang. En hij gaf aan dat het tandsteen moet worden verwijderd. Volgende week heeft hij een afspraak voor een half uurtje ingepland.

Nu vroeg m'n moeder uit interesse hoe of wat en reageerde verbaast dat ik de afspraak bij de tandarts heb, en niet de mondhygiëniste. Ze zei dat ze hier wel eens was geweest en dat de kosten belachelijk hoog zijn (700 euro!?) en waarschuwde mij wat voor afspraak ik heb gemaakt. Ik heb het nog nagekeken voor de zekerheid, maar mijn afspraak staat gewoon bij mijn eigen tandarts

Kan een tandarts zelf tandsteen verwijderen, en zo ja, hoe gaat dit in zijn werk? Heb dit nog nooit laten doen en ben niet zo'n grote fan van de tandarts.
Mijn tandarts is gelukkig super begripvol over mijn 'angst', maar is deze behandeling gevoelig. Zijn er dingen, behalve het spoelen, dat ik nu nog kan doen om de behandeling makkelijker te maken?

En wat zijn gemiddeld gezien de kosten van deze behandeling? Ik woon op mijzelf en heb niet bepaald de financiën om ff een paar honderd euro neer te tellen.
Klinkt heel stom, maar zulk soort onverwachte uitgaven kan ik mij niet veroorloven

Ben benieuwd,

Groeten Simon.
Lieneke

Je hebt tandsteen verwijderen en tandsteen verwijderen....De meeste tandartsen verwijderen wel tandsteen maar beperkt zich dit tot een paar minuten bij de halfjaarlijkse controle. Op de opleiding tot mondhygiënist wordt meer aandacht geschonken aan preventie en intensiever getraind op tandsteen verwijderen en de behandeling van parodontitis. Wat mij opvalt is dat de tandarts je aan een spoelmiddel zet, vaak is dit helemaal niet nodig, maar een andere manier van tussen de tanden schoonmaken wel waarvoor je een instructie kunt ontvangen. Het spoelmiddel heeft namelijk ook bijwerkingen en is het effect van een behandeling alleen maar kort. 700 euro voor deze behandeling van parodontitis is een behandeling waarbij je gedurende het jaar een aantal behandelingen krijgt. Je hebt zelf keuze in behandelaar...
do, 08/24/2017 - 14:24 Permalink
vV

Als antwoord op door Lieneke

ik weet niet of de opleiding inmiddels veranderd is maar ""in mijn tijd"" was er mbt het pakket wat de MH onderwezen kregen geen verschil met wat de tandarts in de opleiding kreeg.

Verwijzing mh is, tenzij er een aanwezig is binnen de praktijk , meestal een inschatting van grootte van het probleem en ook insteek van patient zelf.
Dat er 30 min voor uitgetrokken is betekent wel dat het meer is dan ""wat"" tandsteen, voorschrijven spoelmiddel ook, al is dat denk ik vnl om de tijd tot er plek is even te overbruggen.

mbt de kosten is het het handigste even de tandarts zelf te bellen.
do, 08/24/2017 - 14:50 Permalink
Simon E

Als antwoord op door Lieneke

Lieneke, ik neem aan dat als het maar een paar minuten duurt voor de doorgaans verwijderen dat hij het vandaag tijdens de afspraak wel had kunnen doen.

Ik neem daarom ook aan dat er wel iets meer onderhoud wordt gedaan volgende week, gezien de tijd dat hij inpland.

Met 'andere manieren tussen de tanden schoonmaken', wat bedoel je dan precies? Momenteel flos ik met die plastic gummy gevallen en voor de achterste kiezen gebruik ik flosdraad. Daarnaast spoel ik met enige regelmaat ook met mondwater. Dit alles twee keer per dag. Zijn er nog andere dingen die men kan doen om de lastige plekken schoon te houden?
do, 08/24/2017 - 16:50 Permalink