Pockets na tijdelijke brug

Author:
Kleintje23
Posted:
zo, 05/14/2023 - 11:23
Heb een jaar met die tijdelijke brug gelopen (op eigen verzoek want ik wilde de ontsteking die bij de stift van het nep-snijtandje was ontstaan echt tot rust laten komen). 3 weken geleden zouden we verder gaan. Dus tijdelijke brug eraf, wat aan het tandvlees moeten doen (geen idee wat) en opnieuw gehapt voor de tandtechnicus. Weer een tijdelijke brug. Vastgezet met doorzichtige lijm. Week later had ik gezwollen tandvlees aan de binnenkant achter de brug. Hij heeft de brug er toen niet afgekregen, maar wat overtollige lijm weggehaald. Dacht aan een allergische reactie. Week later stond de afspraak voor de definitieve brugplaatsing. Dus weer heen en tandarts heeft de tijdelijke brug er afgehaald. bleek dat ik bij de brugpijlers 2 behoorlijk diepe pockets gekregen. Tandarts heeft alles schoongemaakt en de tijdelijke brug er weer opgezet. Foto’s gemaakt en na de verdoving getest of ik nog kou voel. Spring door het plafond bij de hoektand en bij de voortand minder pijnlijk maar niet gevoelloos. Dat zou een wortelbreuk uitsluiten (als ik het goed heb begrepen). De tijdelijke brug is er nu los opgezet. Zonder cement of lijm, gewoon los. Tandarts had dit nog niet eerder meegemaakt en wilde overleggen met iets wat klonk als parodontholoog. Nu een dag of 6 verder, heb gespoeld met waterstofperoxide en perio-aid ik ben sinds gister maar begonnen met Curcumine van Solgar (vond een goed wetenschappelijk artikel hierover) en tandvleesbalsem van Weleda. Heb nu de Waterpik 560 gekocht en vul die deels met Oxyfresh Power Rinse mondwater. De pijn wordt minder. Nu nog 2dd200 ibuprofen en 2dd1000 PCM
Ben nieuw op dit forum en hoop op tips of adviezen. Lees al aardig wat vragen met goeie antwoorden, vandaar!!
Hoe weet ik of ik met die sproeier goed bij de pockets kom? Ik maak iig nog maar even dagelijks foto’s om te zien of de zwelling minder wordt.
Attach
Tandarts_Richa…

Altijd v tandvlees af sproeien. Nooit naar binnen. Als verdoofd is is het verdoofd en kan je niet meer testen of misschien testen of de verdoving werkt. Verstandig het advies v e parodontoloog te vragen. Weet niet of al die middeltjes door elkaar verstandig is. Spoelen met Perio Aide moet voldoende zijn in combinatie met goed schoon maken o.a. ragers.
zo, 05/14/2023 - 12:26 Permalink
Kleintje23

Dank voor de snelle reactie! Sproeien van tandvlees af. Goeie tip. Ik dacht juist dat je erín moest sproeien zodat de pocket schoonspoelt?!
De test mbt gevoel met koude watje deed de TA toen de verdoving was uitgewerkt. Heb daarvoor 1-1 1/2 gewacht. Dat had ik wat duidelijker kunnen beschrijven.
Snap de opmerking mbt middelen door elkaar. Met de perio-aid spoelde ik al ruim 2 weken. En dat is ook niet heel goed dacht ik te lezen. Maar ik begrijp wat u bedoelt. Ik ga iig door met de curcumine capsules (dat kan sowieso geen kwaad) en met de waterflosser (en dan de goeie richting uit).
zo, 05/14/2023 - 19:26 Permalink
Kleintje23

Klinkt idd logisch. Dank voor het advies! Als de boel tot rust is gekomen (ik hoop dat dat gebeurd)…hoe lang kan de TA zo’n losse tijdelijke brug laten? Ik bedoel…er kan nu immers toch ook “rotzooi” tussen de pijlers en de echte afgevijlde tand komen (nu geen lijm of cement gebruikt)?
zo, 05/14/2023 - 23:09 Permalink
Kleintje23

Ik dacht…om het tandvlees met rust te laten. De zwelling is nog niet minder geworden. Hoop vandaag iets te horen van m’n tandarts. De pijn / kloppende gevoel is er door de dag heen gelukkig wel uit. Nu alleen nog gevoelig bij koud drinken/ertegen tikken.
Zal sowieso nu de WP met snoer bestellen: die kan ik wat beter/fijner/zachter instellen.
ma, 05/15/2023 - 10:13 Permalink
Kleintje23

Morgen gaat de TA de noodkroon er even afhalen om de tanden te testen op gevoeligheid van druk en koude. Dat geeft hem dan informatie of de oorzaak zit in de wortel of in het tandvlees (als ik m goed begrepen heb).
Daarna heeft hij vakantie dus gebeurd er sowieso even niks denk ik.
Krijg een droge mond van de perioaid inmiddels maar goed het is voor het goeie doel.
di, 05/16/2023 - 19:55 Permalink
Tandarts_Richa…

Een gefractureerde tand wordt getrokken dus is er niet meer om als pijler te dienen. Voor mijn beeldvorming: Ik zie een noodbrug 21-23. Kan niet zien of er 3 pijlers zijn of dat een wortel ontbreekt. En u geeft aan dat een waarschijnlijk gefractureerd is. Hoeveel elementen en welk is verloren.
di, 05/16/2023 - 23:10 Permalink
Kleintje23

De tandarts belde dat hij de brug er toch niet meteen af wilde halen om die koude test te doen maar eerst een scan wilde. Kon daar meteen terecht. Heb die gisteren gehad. Ik geloof dat het een cone beam CT scan heet. Ook hier geen breuk te zien (wat het nog steeds niet uitsluit) en geen botafbraak. De parodontoloog heeft niet zelf ín mijn mond gekeken maar de scan telefonisch besproken met de TA.
Omdat de zwelling heel langzaam lijkt af te nemen wachten we nu 14 dgn even af. De tandarts heeft vakantie maar alles overgedragen aan de collega’s. Ik ga door met de perio-aid gel en met ragen/poetsen/waterflosser en de curcumine. Wellicht volgt er een wortelkanaalbehandeling van 21 (en mss ook van 23) met opvullen van het kanaal zodat de pijler stevig is.
do, 05/18/2023 - 10:22 Permalink
Kleintje23

Dus omdat het nog steeds niet helemaal duidelijk is wat de oorzaak is van de zwelling en het ontstaan van de pockets is de hoop dat de ‘pauze’ meer duidelijkeid gaat geven en dan kunnen de opties worden besproken. Over een eventuele flapoperatie heeft TA het trouwens ook gehad.
Het is info zoals ik die heb begrepen van de TA maar of ik dat 100% goed verwoord…
De opties zijn (en dit is mijn eigen idee hoor):
-flapoperatie als de pocket niet weg is over 2 weken.
-facings op 21 en 23 (na eventuele wkb) en implantaat voor 22
-doorgaan met de brug (na eventuele wkb en eventueel opvullen van de pijlers)
Zie ik dat goed? Lastig hoor deze materie!
do, 05/18/2023 - 11:04 Permalink
Tandarts_Richa…

En welk tand heeft een stift verloren (ander post??). Raak zo een beetje in de war. Welk tand heeft een stift? daar zit dan toch een wkb in. Waarom zou een wkb in de 21,23 nodig zijn. een wkb maakt een tand broos en dus zwakker. Tenzij de zenuw "dood" is. Nu begrijp ik het helemaal niet meer.
-Het duurt langer dan 2 wkn na een flap om resultaat te kunnen beoordelen
-Facing??? er worden al kronen gemaakt dan kan geen facing meer.
-Doorgaan brug maar waarom wkb...zijn de zenuwen "dood" is er een ontsteking??.
Denk dat u zich beter niet met de materie moet bezig houden, dat geeft alleen maar ruis in uw hoofd, en vertrouwen op de deskundigheid v uw behandelaar.
do, 05/18/2023 - 12:49 Permalink
Kleintje23

Dat laatste zeker! Het is niet mijn specialiteit. De rekening is wel voor mij (en die zal niet mals zijn denk ik) evenals het zeggen van “ja” of “nee”. Omdat het voor de tandarts niet helemaal duidelijk was toen hij me onderzocht en behandelde; dan ga ik meezoeken.
De stifttand heb ik in mijn eerste post genoemd. In de 22 (ik noem dat een snijtand maar hier werd begonnen met nummers dus ik heb dat nummer opgezocht) zat een stifttand.
Er is idd nog steeds sprake van een brug.
De tandarts weet (nog) niet of de zenuw dood is. Dat zou hij woensdag testen maar daarvoor is de afspraak voor die scan in de plaats gekomen.
Dat een flap meer tijd nodig heeft dat begrijp ik. Er is nog geen sprake van dat nodig is. Ik weet dus pas over ruim 2 weken hoe de situatie zich heeft ontwikkeld als ik weer in de tandartstoel lig.
Er is idd nog veel onduidelijk. En ja, excuus, maar dan ga ik ook proberen mee te denken. Een wkb is nodig als blijkt dat de zenuw in de 21 toch dood is. De zenuw in de 23 doet pijn bij koud drinken enzo dus die doet het nog. Maar ik begrijp niet waarom die pijn blijft. En dat kan betekenen dat ook daar een wkb nodig is.
En inderdaad; ik moet het afwachten. Intussen probeer ik ook informatie te verzamelen. Dacht dat hier kon.
do, 05/18/2023 - 14:33 Permalink