Amalgaam vulling die lekt: wie kan dit vaststellen?

Author:
makeco
Posted:
wo, 04/21/2004 - 11:57
Beste tandarts,

Ik heb flink wat vullingen met amalgaam (8). Vanwege gezondheidsproblemen kreeg ik van iemand te horen dat lekkende vullingen de oorzaak konden zijn.
Mijn vraag is: hoe kan men bepalen of ik inderdaad een lekkende vulling (zogenaamde kwikvergiftiging) heb? Wie kan zo'n controle doen?

Ik zou het natuurlijk wel zeker willen weten voordat ik alles laat vervangen.

Alvast bedankt voor de reactie.




[ Dit Bericht is bewerkt door: makeco op 2004-04-21 11:57 ]

[ Dit Bericht is bewerkt door: makeco op 2004-04-21 11:58 ]
de digitale tandarts

Amalgaamvullingen lekkend of niet lekkend zijn naar alle waarschijnlijkheid bijna nooit aanleiding voor gezondheidsproblemen.

In Zweden is in 2002 een grootschalig onderzoek gedaan naar mogelijke verbanden tussen kwikbelasting en gezondheidsproblemen. Hier is niks van gebleken! Vaak waren de klachten te herleiden tot geheel andere bronnen/oorzaken en de correlatie tussen kwikgehalte in bloed en de hoeveelheid klachten was er niet of nauwelijks.

Laat niet zomaar goede amalgaamvullingen vervangen door witte (composiet)vullingen, hierdoor kunt u weleens van de regen in de drup raken.

Met vriendelijke groet.

relevante wet. art:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubme…

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubme…

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubme…




[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2004-04-21 12:09 ]
wo, 04/21/2004 - 12:02 Permalink
admin

Geachte digitale tandarts,

Sorry, maar het vorige bericht ging verkeerd.

Ik wilde even reageren op het antwoord dat u gaf aan MAKECO.
U geeft aan dat men niet zomaar goede vullingen moet laten vervangen door witte vullingen omdat men hierdoor van de regen in de drup zou kunnen geraken. Ik vraag me nu af waar u met deze opmerking op doelt?

Als (zeer) angstige patient heb ik massa's informatie proberen te verzamelen mbt witte vullingen. Er blijken zowel voor- als nadelen te kleven aan die witte vullingen. Nadelen vooral ik de trant van hardheid,levensduur en mogelijke klachten na de behandeling. U moet weten dat ik voor een complete restauratie naar de tandarts ben geweest die bij mij 8 vullingen heeft vernieuwd. Voorheen allemaal almagaam en nu dus composiet en glasionomeer. Ik heb ontzettend zitten twijfelen of ik wel die witte vullingen zou laten plaatsen. Uiteindelijk kwam ik er niet echt uit en heb de sprong in het duister gewaagt en deze dus laten plaatsen. Gelukkig heb ik buiten een beetje drukgevoeligheid aan één kies geen complicatie's gehad. De toekomst moet nu uitwijzen hoe goed en betrouwbaar dat composiet en glasionomeer uiteindelijk zal zijn. Als uw opmerking te maken heeft met de materiaalkeuze van de vullingen blijkt het dus toch niet zo zorgenloos te zijn als men ons patienten wil laten geloven. Ik neem aan dat die vullingen van mij ook wel nodig bleken te zijn anders had mijn tandarts ze waarschijnlijk niet vervangen. Graag zou ik van u een reactie willen ontvangen mbt uw uitspraak van de regen en dat druppeltje. U heeft mij al vaker ter woord gestaan op dit forum en daar ben ik u ook zeer erkentelijk voor.

Groetjes....
wo, 04/21/2004 - 23:14 Permalink
de digitale tandarts

Als uw tandarts aangaf dat ze vervangen moesten worden, zou er mogelijk wat aan de hand kunnen zijn met de amalgaamvullingen. In dat geval is vervangen door (met zorg gelegde) composietvullingen een reële optie.

Maar in mijn antwoord ging ik van goede amalgaamvullingen uit! Deze vullingen zouden nog probleemloos jaren in de mond kunnen verblijven. Eerder vervangen met mogelijk (kleine risico's) van (na)pijn is in dat geval niet doelmatig.

Je zou je wel mogelijk kunnen voorstellen dat zichtbare grijze amalgaamvullingen worden vervangen in verband met cosmetische redenen.

Ik wilde alleen tot voorzichtigheid manen! Het laten vervangen van vullingen zonder evidence-based redenen, maar op basis van een vermoeden, is niet altijd in het voordeel van de patiënt.

Met vriendelijke groet.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2004-04-21 23:37 ]
wo, 04/21/2004 - 23:33 Permalink
admin

Geachte digitale tandarts,

U als vakman zal net als mijn eigen tandarts
beter weten wat er met vullingen aan de hand zou kunnen zijn. Ik als argelose patiënt moet hier gewoon in vertrouwen. En dit vertrouwen heeft mijn tandarts dus ook van mij. Doch door veel nare verhalen (niet alleen op de PC) kom je wel eens aan het wankelen om goede keuzes te maken als leek. Daarom vond ik uw reactie ook zo verwarrend. Maar het is een kwestie van interpretatie van mijn zijde. Het is me nu duidelijk waar u op doelde. Mijn hartelijke dank voor uw uitleg.

Met vriendelijke groet,
M
wo, 04/21/2004 - 23:56 Permalink