atypische aangezichtspijn

Author:
joek
Posted:
do, 05/19/2005 - 20:02
Ik zit misschien op het foute forum, maar ik weet niet zo goed waar deze topic thuis hoort.
Ik heb vorig jaar een aantal kiezen laten trekken. Twee daarvan hadden een wkb ondergaan, omdat de zenuw aan het afsterven was. Er zat een ontsteking onder de kies. lang en veel napijn na de wkb. Ontsteking was toch niet weg, dus toen laten trekken.
Ik heb er al met al maanden mee gelopen.
Een kies links onderin heeft na het trekken heel lang napijn gegeven. Bij elke stap die ik zette deed het pijn. Dit is langzaam minder geworden.
Het is nu 10 maanden later en het doet nog steeds pijn.
Na wat zoeken op het internet vind ik het zelf nog het meeste op atypische aangezichtspijn lijken. Dit is niet de bekende aangezichtspijn, die in vlagen komt.
Ik heb de hele dag een pijnlijk gevoel op de plek waar mijn kies heeft gezeten, ook de lymfeklier op die plaats doet zeer.
Nu is mijn vraag of dit iemand bekend voorkomt en of iemand een oplossing heeft of misschien een idee.
Ik word er langzaam aan een beetje gek van. De tandarts snapt het niet, en ik heb gelezen dat een neuroloog er eigenlijk niets aan kan doen.
Ik hoop dat iemand wat weet.
Groetjes,
Joke
carabelli

Beste Joke,

Pijn na zo'n lange tijd komt niet vaak voor en is dus ook niet normaal (maar zover was je zelf ook al).

Dat de lymfeklier aan de kant waar je kies is getrokken ook meedoet doet toch een vermoeden dat er een ontsteking een rol speelt.

Is er ooit een overzichtsfoto gemaakt na de extractie van de kies/kiezen?
za, 05/21/2005 - 19:50 Permalink
joek

Ja, de ta heeft daar al naar gekeken.
En het is meer de omgeving van de lymfeklier die pijnlijk is.
Als ik onder mijn kaaklijn voel, is het daar pijnlijk.
Ik heb zelf ook niet het gevoel dat er een ontsteking zit. Het is niet dik of rood of zo. Ook niet extreem gevoelig.
Wel is het zo dat als ik wat kouds eet, het extra optreedt.
Het voelt vaak als een soort kramp met af en toe pijnlijke zenuwscheuten.
Er zit geen kies naast, dus dat kan het niet zijn. Ik weet ook zeker dat het die plek is, want het is al pijnlijk geweest vanaf de extractie.
Fijn dat je reageert, ik snap dat dit iets is wat niet zo bekend is.
Groetjes,
Joke
zo, 05/22/2005 - 16:15 Permalink
joek

Nog even een vraagje, Carabelli. Waar denk jij persoonlijk aan bij deze klachten? Natuurlijk "off the record". Dus ik zal er geen conclusies aan verbinden. :smt002
Groetjes,
Joke
zo, 05/22/2005 - 21:18 Permalink
carabelli

Beste Joke,

Sorry voor de late reactie, je klachten hebben me nl. een tijdje bezig gehouden.

Jouw klachten geven een paar goede aanknopingspunten in die zin dat je duidelijk aangeeft wat het probleem is, waar het pijn doet en waar niet, dat er toch iets van lymfeklier activiteit is etc. Je tandarts heeft al foto's gemaakt waarop op het eerste gezicht niet zoveel mis is.

Het zal wel weer een lang verhaal worden, maar ik hoop dat je me kan volgen hoe ik tot mijn idee kom.

1) Er waren reeds persisterende endodontische (voor zover ik begrijp peri-apicale ontsteking)problemen met de kies (kiezen) voordat deze getrokken werd(en).

2) Na het trekken heeft de wond veel napijn gegeven, deze pijn is weliswaar minder geworden maar is niet over gegaan en blijft 'zeuren' en is niet goed te duiden (atypisch), maar wel ter plaatse van het getrokken element.

3) De plek van de extractie is niet dik, rood of extreem gevoelig

4) Je meldt dat de pijn soms iets meer is bij warm en koud en dat deze kramp-achtig van aard is.

5) De lymfeklier(regio) voelt pijnlijk aan.

Gezien het klachtenpatroon vermoed ik een vorm van osteomyelitis

Osteomyelitis (er zijn meerdere vormen, waarover zodadelijk meer), is in essentie een ontsteking van het kaakbot. Theoretisch gezien is een wortelpuntontseking ook een vorm van osteomyelitis maar er wordt pas van osteomyelitis gesproken bij meer diffuse ontstekingen van het kaakbot. Deze ontsteking van het kaakbot breidt zich ook vaak uit naar het periost (botvlies), wat zich kan uiten in een chronische periostitis. Chronische periostitis is zelden pijnlijk, maar periost staat er wel om bekend dat het bij beschadiging een kramp-achtige pijn kan afgeven (als je je arm breekt scheurt het periost en dat geeft de eerste dagen ook zo'n vervelend kramp-achtig gevoel)

Het ontstaan van osteomyelitis is gelieerd aan verschillende oorzaken waaronder moeilijke extractie van gebitselementen, niet vitale elemten etc.

Osteomyelitis ontstaat vaak in een acute vorm, welke pijn, koorts en pijn geeft in de lymfeklieren, na verloop van tijd kan deze acute vorm overgaan in een mildere chronische vorm die in een aantal vormen voor kan komen. Gezien het feit dat bij jou op de rontgenfoto's op het eerste gezicht weinig bijzonders te zien is en je verder geen klachten hebt behalve de pijn, gaat mijn verdenking in de richting van een chronische diffuus scleroserende osteomyelitis.

Chronische diffuus scleroserende osteomyelitis wil zeggen dat de kaakbot ontsteking chronisch is geworden en dat op rontgenfotos niet scherp begrensde opake (witachtige) en soms ook lucente (grijsachtige) veranderingen waar te nemen zijn waarin de bottekening soms niet goed meer herkenbaar is (Dit is alleen vaak niet duidelijk aan te merken als osteomyelitis omdat dit soort witte en grijze verkleuringen ook bij patienten voorkomen die geen osteomyelitis hebben, de bottekening verschilt ook qua dichtheid per patient, dus wordt het vaak niet als zodanig herkend). Deze vorm van osteomyelitis kan zonder klachten verlopen, maar kan ook pijnlijk zijn en eventueel trismus geven (beperkte kaakopening). Het periost kan ook in uiteenlopende mate mee doen wat zich kan uiten in een iets verbrede kaakwal, maar dit hoeft niet het geval te zijn...

Mocht deze mogelijkheid nog niet ter sprake zijn geweest tussen jou en je tandarts dan zou ik dit zeker te berde brengen en eventueel door een kaakchirurg laten onderzoeken.

Ik hoop dat je er iets mee kunt, vanuit mijn prive leven weet ik van dichtbij hoezeer een chronische pijn je doen en laten kan beinvloeden.

Sterkte! :smt006
di, 05/24/2005 - 00:59 Permalink
joek

Tjee Carabelli, ik schrik wel een beetje van je verhaal.
Heel erg bedankt dat je al die moeite hebt genomen!
Ik ga het zeker vragen aan mijn tandarts en laat me anders doorverwijzen.
Ik heb nog een vraagje: nl., is er iets aan te doen?
Het heeft inderdaad een behoorlijk impact op je leven. Het is niet extreem pijnlijk, maar je voelt het de hele dag. Verder heb ik twee plekken naast de pijnlijke plek een kies met een kroon zitten. De wkb die hierop uitgevoerd is, is al bijna een jaar geleden maar nog steeds gevoelig met druk. Kan dit ook van de osteomyelitis komen?
Ik krijg af en toe ook pijn op andere plekken waar kiezen zijn getrokken.
Het kan zich toch niet uitbreiden van linksonder naar rechtsboven?
Alvast bedankt (het zijn toch weer meer vragen geworden).
Groetjes, Joke
di, 05/24/2005 - 08:01 Permalink
carabelli

De diffuse vorm zoals boven beschreven komt alleen voor in edentate delen van de kaak (dus waar geen kiezen meer zitten),dit gebied kan wel begrensd worden door elementen natuurlijk.

De reden dat ik de osteomyelitis noem is omdat er kennelijk in dat gebied geen kiezen meer zitten, mochten aan dit gebied nog tanden of kiezen grenzen die drukgevoelig zijn dan ligt een persisterende ontsteking aan 1 van de buurelementen meer voor de hand natuurlijk. Gezien je verhaal heb ik aangenomen dat dit al onderzocht was, zo niet dan staat een buurelement met drukgevoeligheid natuurlijk hoger op het verdachtenlijstje. Percussie (druk) gevoeligheid is meer iets dat met een wortelpuntonststeking samenhangt dan met een osteomyelitis.

Osteomyelitis is niet iets dat je diagnosticeert op klachten alleen, maar enkel in combinatie met uitsluiting van andere oorzaken, ik durf op grond van je klachten in het eerste berichtje ook niet mijn hand ervoor in het vuur te steken, maar als al het andere uitgesloten kan worden zou ik het toch zeker onderzoeken.

Dus eerst scrupuleus de meer voor de hand liggende oorzaken (persisterende apicale ontstekingen etc) onderzoeken, mocht dit geen bevredigend resultaat hebben dan pas de mogelijkheid van osteomyelitis onderzoeken.

Osteomyelitis komt alleen voor in de onderkaak, maar de pijn kan wel een uitstralend gevoel geven.

Het is overigens absoluut niet mijn bedoeling geweest je te laten schrikken(het spijt mij als dat zo is :oops: ), ik durf ook absoluut niet te beweren dat er per definitie sprake is van osteomyelitis, maar durf wel te zeggen gezien de klachten dat wanneer de rest niets oplevert het toch waard is deze mogelijkheid te onderzoeken.

Behandeling van osteomyelitis verschilt per vorm en kan varieren van antibiotica tot hyperbare zuurstoftherapie en evt. behandeling door de kaakchirurg om necrotische botdeeltjes te verwijderen. Vorm van behandeling verschilt nogal en is zoals gezegd afhankelijk van de soort, mate van ontsteking etc.

Beste Joke, dit allemaal gezegd hebbende, maakt je vooralsnog dus niet teveel zorgen, laat je klachten grondig onderzoeken en neem de osteomyelitis pas in gedachten wanneer alle meer voor de hand liggende mogelijke oorzaken falen.

Succes! :smt006
di, 05/24/2005 - 13:21 Permalink
joek

De pijn in het gebied van de extractie was dus al voor de extractie aanwezig. Daarnaast zit niets en dan komt de kroon.
Er heeft hier nl. eerst een brug gezeten.
Ik weet eigenlijk bijna zeker dat de klachten niet van deze kies komen, er is ook een foto gemaakt waar niets op te zien was.
Mijn ta snapt het niet, maar heeft ook nooit de moeite genomen om verder te zoeken zoals jij nu doet.
In ieder geval heel erg bedankt. Ik ga een afspraak maken met de tandarts.
Groetjes,
Joke
di, 05/24/2005 - 13:27 Permalink
carabelli

Ik zou in deze, omdat de pijn ook al voor de extractie aanwezig was, ook de mogelijkheid van cmd (craniomandibulaire dysfunctie) onderzoeken.

Ben je wellicht voor een groot deel aan de andere zijde gaan kauwen?
Hierdoor kan overbelasting ontstaan van de kauwspieren aan de zijde waar je niet meer kauwt, dit geeft vaak een zeurende uitstralende pijn. Deze pijn wordt minder wanneer ook aan de aangedane zijde wordt gekauwd en zodoende de spieren daar minder belast worden.

Bovenstaande komt veelvuldig voor bij mensen die om wat voor reden ook last krijgen aan 1 zijde en vervolgens vanwege deze klachten consequent aan de tegenoverliggend zijde gaan kauwen.

Je zou eens kunnen proberen aan de aangedane zijde te gaan kauwen, binnen 2 weken zou er dan verbetering moeten optreden wanneer bovenstaande de oorzaak van de klachten is

Dus vooralsnog de osteomyelitis alleen nog maar even in het achterhoofd houden en eerst de rest uitsluiten

Succes! :smt006
di, 05/24/2005 - 14:06 Permalink
joek

Begrijp ik nu goed dat je pijn kan krijgen aan de kant waar niet meer wordt gekauwd?
Dat lijkt me zo tegenstrijdig.
Het lijkt mij niet zo te zien, omdat de pijn weg was en toen weer terugkwam, waarna er (opnieuw) een ontsteking aan de wortelpunt zat.
Ik eet inderdaad altijd aan de andere kant.
Na de extractie heb ik nl. bijna geen kiezen meer aan 1 kant. :o
Groetjes,
Joke
di, 05/24/2005 - 15:06 Permalink
dj

Bedoel je niet het "bewegingsapparaat" aan de andere kant Carabelli?

Ik heb altijd begrepen dat aan één kant kauwen (of bruxeren) in ieder geval het kaakgewricht (wat overigens ook bestaat uit pezen, die overgaan in spieren) aan de andere kant kan overbelasten.
di, 05/24/2005 - 15:15 Permalink
carabelli

Er vindt idd een verdraaiing plaats in het contralaterale (pfff wat een woord voor het tegenovergestelde kaakgewricht) kaakgewricht, dit gewricht wordt dan inderdaad zwaarder belast, maar door de verdraaiing die optreedt worden ook de spieren aan die zijde (en dan met name de masseter) zwaarder belast omdat zij als het ware geforceerd aan moeten spannen (dwz een verdraaide kaak optrekken). Deze belasting kunnen het kaakgewricht en de spieren best aan, maar als het continu doorgaat kan het toch pijnlijk worden.

De belasting kan zich dan inderdaad uiten in het kaakgewricht maar ook in de omliggende spieren en dan meestal in de masseter die aanhecht aan de onderkaak.
di, 05/24/2005 - 15:46 Permalink
dj

Ik snap het wel hoor, als ik in de stoel lig, bevindt de assistente met de afzuiger zich contralateraal tov de tandarts :lol:.
di, 05/24/2005 - 20:14 Permalink
joek

Nou, ik heb nu een paar dagen mede aan de zere kant gegeten, met als resultaat: Meer pijn :roll:
De pijn zit echt op de plaats van de extractie, dus ik vrees dat het niet aan het kaakgewricht zit.
Ik moet eerst wat andere dingetjes afhandelen (o.a. een examen) en dan maak ik een afspraak met mijn ta.
Bedankt voor jullie reacties en ik neem dit stukje van het forum zeker mee.
Groetjes,
Joke
do, 05/26/2005 - 08:41 Permalink
joek

Even een update!
Het is al een hele poos geleden dat ik dit probleem neergelegd heb.

Vandaag was ik bij de kaakchirurg. Hij heeft foto's laten nemen. Er was niets te zien. Dus gelukkig geen osteomyelitis.
Ook de kroon geeft geen afwijkingen te zien.
Het probleem zit in mijn linker kaakkopje. Dat zit niet netjes op zijn plaats en geeft dus de pijnklachten.
Dit komt omdat ik altijd rechts eet en omdat ik een reumatische bindweefselafwijking heb.
Ik moet nu naar de gnatoloog en de kaakchirurg wil mijn frame zien. Hij vraagt zich af waarom ik het niet kan dragen. De kroon waar het frame op rust, doet zeer wanneer ik het draag.
Maar er is niets aan de kroon te zien!
Dus dat mag hij uitzoeken.
Verder vraag ik me nog wel af waarom mijn lymfeklier zeer doet.
Maar goed, ik weet nu in elk geval wat het is en kan gaan zoeken naar een oplossing.

Iedereen die mij toen geholpen, vooral Carabelli, heel hartelijk bedankt.

Groetjes,
Joke
ma, 11/20/2006 - 14:49 Permalink
Roxxxy

Dag Joke, ik hoop voor je dat de kaakchirurg je nu eindelijk kan gaan helpen. Als ik jouw verhaal lees is het alsof ik mijn eigen verhaal lees.
Ik loop op zo'n zelfde manier vanaf maart te tobben. Ik heb ook nog steeds erge napijn na extracie (ook wkb's gehad).

Hou je ons op de hoogte hoe het je allemaal verloopt?
Ik mag 4 dec. naar de kaakchirurg
di, 11/21/2006 - 19:28 Permalink
joek

ok, roxy, zal ik doen
nu ik weer een poosje terug ben van de kaakmeneer, twijfel ik toch aan zijn oordeel.
Ja, ik weet dat mijn kaakkopje er vreemd uitziet en niet op zijn plaats zit. Maar ik heb altijd al knappende kaken gehad.
en de pijn die ik voel zit echt alleen op de plek van de getrokken kies, ik heb er ook zenuwpijn. van die steken.

Roxy, waar heb jij precies last van?

Groetjes,
Joke
di, 11/21/2006 - 19:34 Permalink
Roxxxy

Joke, ik heb zo'n beetje de zelfde klachten als jij omschrijft. Van de zomer is mijn rechterversstandskies onder getrokken (na eerst een WKB). Het trekken deed al hardstikke pijn omdat er nog een ontsteking onder zat.
Ik heb nu nog steeds pijn op de plek waar de kies heeft gezeten.
Het voelt alsof er nog een ingekapselde ontsteking onderzit ofzo.Op foto's bij de kaakchirurg is echter niks te zien. Ik werd 'weggestuurd' met het verhaal onstoken tandvlees! Het straalt ook uit naar mijn oor en mijn lymfeklier/keel.

Ik heb voor vo. week een afspraak met een andere kaakchirurg staan voor een Apex resectie (voor een kies aan de andere kant) Stomme is dat ik daar helemaal geen last meer van heb (dus ik ga me zeker niet daarvoor laten behandelen) maar ik heb des te meer last van die 'getrokken kies'.
wo, 11/22/2006 - 14:57 Permalink
joek

Ja, gek he, dat je zolang napijn kunt hebben.
Ik ben vandaag naar de fysio geweest. Die heeft aan mijn kaak getrokken om het kaakkopje weer op zijn plaats te krijgen.
Maar hij zei ook dat het feit dat ik pijn hem aan mijn lymfeklier betekent da er ergens in mijn hoofd een ontsteking zit. Ik heb al twee en een half jaar pijn aan die lymfeklier.
Heb jij dat ook?

Groetjes,
Joke
wo, 11/22/2006 - 16:47 Permalink
Roxxxy

Ik nu ongeveer vanaf april. Toen heeft de tandarts mijn vullingen in mijn onderkaak vervangen en toen is de ellende begonnen!
Ik slik ook zeker 5 Iburprofen per dag. Superslecht natuurlijk :roll:
wo, 11/22/2006 - 16:58 Permalink
Roxxxy

Ja inderdaad, ook mijn lymfeklier. Als de pijnstiller is uitgewerkt dan voel ik echt specifiek de plek waar de kies heeft gezeten, en dan gaat het ook uitstralen naar die klier en keel, af en toe ook slaap en oor.
Verder heb ik ook vage pijntjes af en toe in de rest van mijn kaken. (niks te zien op foto's) Lijkt wel alsof er een of ander virus door heel dat gebied 'sluimert'

Maar als ik jouw verhaal zo lees is het moeilijk om specifiek behandeld te worden. Moet jij ook iedere dag pijnstillers slikken?
do, 11/23/2006 - 10:16 Permalink
joek

Nee, dat niet. Bij mij is het meer een trekkerig gevoel. Het is moeilijk te omschrijven.
Maar als ik jou was, zou ik me toch laten doorsturen. Het is toch niet normaal.
Heb je ook af en toe van die zenuwscheuten? Echt zo'n scherp tintelend gevoel, precies op de plaats van de getrokken kies?

Groetjes,
Joke
do, 11/23/2006 - 17:08 Permalink
Roxxxy

Het is bij mij echt een zeurend, stekend gevoel.
Ik snap er nu helemaal niks meer van. Laatste dagen geen last meer gehad van die kant waar de kies getrokken is.
Maar vannacht wel heel de nacht wanhopig opgezeten omdat ik zo'n pijn had aan de kies waar ik die apex resectie moet krijgen (toch maar wel dus)
en als extraatje voel ik ook een kies in de bovenkaak zeuren. Pijnstillers hielpen niet.

Waardeloos! De kaakchirurg moet vo. week maar alles op de foto zetten.
za, 11/25/2006 - 19:31 Permalink
joek

ik ga morgen weer naar de kaakchirurg. Hij gaat mijn frame bekijken en uitzoeken waarom ik last heb van mijn kroon.
Verder hebben de behandelingen bij de fysio niet geholpen. Logisch, want afgezien dat mijn kaakgewricht niet helemaal jofel is, komt de pijn daar niet van. Ik heb al jaaaaaaren een knappende kaak. En de pijn die ik nu heb, heb ik pas sinds het trekken van de betreffende kies.

Ik laat morgen weten hoe het gegaan is.

Roxxy, hoe is het met jou?

Groetjes,
Joke
di, 12/05/2006 - 15:27 Permalink
joek

De kaakchirurg was het nu gelukkig met me eens dat mijn pijnklachten niet van mijn kaakgewricht kunnen komen. Hoewel dat kaakgewricht inderdaad niet goed is.
Mijn kroon is gelukkig ook goed, geen ontstekingen of zo. Verder zei hij dat als er een scheurtje in de kies zit, deze onstekingsklachten in het bot te zien zou moeten geven? Is dat zo, weten jullie dat?

Toen zei hij dat de klachten van mijn frame komen. Nee, zei ik, dat draag ik nooit. Oh, was zijn reactie, dan is het waarschijnlijk te belastend voor je kroon.
Maar toch wilde hij een randje weghalen?!?!?!? Bleh, dat lijkt me nu niets. Omdat dit randje voor pijnklachten zorgt als ik eet.
ik vind het een beetje vreemd verhaal, want ik eet nooit aan die kant. Het trekt me ook niet echt. Ik bedoel, het is al een geirriteerd gebied daar, dan ga je dat toch niet meer irriteren?

Ik mag 23 april terug naar een andere kaakchirurg om nog eens naar mijn frame te laten kijken. Dat wordt dan dus waarschijnlijk een ander frame. En dus weer een hele hoop geld. Hmm, ik ga maar sparen.

Groetjes,
Joke
wo, 12/06/2006 - 18:12 Permalink
Roxxxy

Oh Joke, wat een ellende he. Pijn waar ze niks aan kunnen doen!

Ik ben inmiddels ook weer ruim een week verder. Ik had eigenlijk een afspraak staan voor een Apex maar vorige week maandag begon ineens de verstandskies (die naast mijn "Apexkies" stond) accuut op te spelen.
Gelijk naar de tandarts want ik verging van de pijn. Die heeft hem gelijk eruit getrokken en wat denk je... aan die kant ben ik nu helemaal pijnvrij!
Ik ben nog naar de kaakchirurg gegaan, foto van heel mijn gebit genomen. Die apex is niet nodig, ziet er allemaal goed uit.
Maar nu nog die andere kant waar al veel eerder de verstandskies was getrokken en waar ik nog pijn heb. Er is ook niets bijzonders te zien, alleen dat de tandhals van de kies ernaast bloot ligt, dit moet weer een beschermlaagje opbouwen blijkbaar.

Ok, maar nu.... ik geloof dat ik gek word! Begint mijn verstandskies boven op te spelen. Als het morgen nog zo'n pijn doet mag die er ook accuut uit. HOPELOOS!!!

Ik hoop dat het jou beter af gaat allemaal Joke.

Groetjes, Angela
do, 12/07/2006 - 20:35 Permalink
joek

Goh Angela, wat apart dat ineens je klachten voorbij zijn!
Dan had de ta het toch wel heel fout.
Waren er geen foto's gemaakt? Ik hoop dat de rest een beetje afzakt.
Want op een gegeven moment ben je het toch wel beu.

Ik heb op zich niet echt hevige pijn, wel een zeurend gevoel de hele dag.
En dus nu de diagnose dat mijn kaakgewricht helemaal fout zit en misschien ooit voor problemen gaat zorgen. Dat wist ik ook niet echt.

We wachten gewoon maar even af. Succes verder.
Ik hoor het wel he?
Groetjes,
Joke
do, 12/07/2006 - 21:21 Permalink
Neven

Is de pijn uiteindelijk weggegaan?

Bij mijn moeder is er 3 maanden geleden een kies getrokken met als gevolg, eerst alveolitis en daarna is de pijn gewoon gebleven.
Enkel paracetamol helpt niet tegen de pijn.
Men spreekt over een zenuwpijn, maar als de zenuw verdoofd wordt, blijft de pijn nog steeds aanwezig.
Slapen is ook heel moeilijk geworden.
Men schrijft antidepressiva voor, maar die geven zoveel bijwerkingen dat ze niet doorgenomen kunnen worden.
di, 04/11/2023 - 16:05 Permalink