bijna klaar

Author:
leon2606
Posted:
ma, 02/02/2004 - 16:22
hoe denken de mensen erover om bij een kersverse tandarts onder behandeling te gaan.
schrikt dit af of is dat onzin. zou je t bewust niet doen of misschien net wel? ik gooi een balletje op, doen jullie de rest ok?

bedankt voor jullie reactie


[ Dit Bericht is bewerkt door: leon2606 op 2004-03-05 22:24 ]
Sakura

Ik zou er wel vertrouwen in hebben. Het lijkt me juist prettig om een verse tandarts te hebben die net is afgestudeerd, de kennis is nog vers en up-to-date.

Ik ben heel blij met mijn pas afgestudeerde huisarts. Ze weet veel en is heel zorgvuldig terwijl dat laatste er bij mijn oude huisarts nog weleens aan schortte.

Groeten,
Sakura

Ps. heb jij dan misschien een antwoord op mijn probleem?
ma, 02/02/2004 - 16:27 Permalink
dj

Dat probleem lijkt me dat dan deze:

http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=2712&forum=1

Neej nieuwe tandartsen (en andere behandelaars) daar heb ik geen problemen mee. Mijn ervaring: beginnende behandelaars zijn wat geduldiger en leggen meer uit, zijn misschien ook wat meer gewend aan het idee van een mondige patient. Ervaring is natuurlijk ook heel wat waard maar die ervaring werd niet met mij gedeeld, hoogstens op mij toegepast.
Ik moet wel zeggen dat het mij heel erg moeilijk lijkt om geduldig te blijven, zeker in de huidige omstandigheden.
Ook een reden waarom ik deze site zo goed vind (patienten vinden het sowieso geweldig): het moet ook tandartsen tot op zekere hooge ontlasten, een goed geinformeerde patient dat praat wel zo makkelijk (als de tandarts tegen dat idee kan dan, maar goed de wet vereist gewoon dat de patient is voorgelicht voor de behandeling).

Ik ben allang blij dat er nog tandartsen bijkomen, is hard en hard nodig.
Ik zou wel graag zien dat tandartsen beginnen met standaard een portie psychologie in hun opleiding of dat ze zich daarna iets voor bijscholen, er zijn alhoewel het door de techniek en de WGBO denk ik minder wordt, nog steeds veel angstige patienten en dit zal nog wel even zo blijven, zeker als psychologische basiskennis ontbreekt. GGZ kan trouwens ook wel wat van tandheelkunde leren.

Doeg,

[ Dit Bericht is bewerkt door: dj op 2004-02-02 18:19 ]
ma, 02/02/2004 - 17:15 Permalink
minique

Ik zou niet bij voorbaat 'nee' zeggen tegen een t.a. die net klaar is met zijn opleiding. Aan de andere kant: ik zou me er ook niet meteen prettig bij voelen.
Eerlijk is eerlijk: bij elke andere t.a. zou ik moeten wennen en weer nieuw vertrouwen moeten opbouwen. Maar ik denk dat het bij een 'nieuwe' net even iets spannender zou zijn.

groetjes,
minique
ma, 02/02/2004 - 18:50 Permalink
JDijkstra

Zit al ontzettend veel psychologie nu in het programma in groningen. vanaf volgend jaar wordt het weer meer waarschijnlijk, nieuw studieprogramma
ma, 02/02/2004 - 20:32 Permalink
Cid

Het lijkt me dat je pas overweegt bij een andere tandarts te gaan kijken als je niet tevreden bent over je huidige of ernstige twijfels hebt bij zijn/haar visie/behandeling e.d.
Ik persoonlijk vind het een behoorlijk grote stap, omdat je wel een stukje zekerheid achterlaat.
Het vertrouwen moet bij de nieuwe dan weer helemaal opnieuw opgebouwd worden. Maar hoe doorzichtiger de tandarts is in zijn/haar ideeën (hoe meer communicatie er is), hoe sneller dat denk ik gaat.
Zelf zou ik het een eerste bezoek het liefst houden bij vrijblijvende verkenning, waarbij je aangeeft wat je als patiënt verwacht v/d tandarts en je gebit. De tandarts kan dan hierbij even naar het gebit en de (evt. te maken) foto's kijken en aangeven wat de prognose en mogelijkheden zijn. Ook lig ik veel lekkerder in de stoel als de tandarts eerst vertelt wat hij gaat doen, zodat je je erop in kunt stellen. Ik denk dat veel angst voortkomt uit onwetendheid. En veel pijn door het idee dat het pijn zal gaan doen.

Bij een goed persoonlijk contact, waarbij je je geen patient hoeft te voelen en je als mens centraal staat ipv alleen je tanden, dat geeft een goed en vertrouwd gevoel.
Dat een kersverse tandarts nog minder ervaring heeft, hoeft geen probleem te zijn, als hij/zij de inherente risico's of beperkingen in relevante gevallen maar aangeeft. Voor speciale dingen kun je uiteindelijk toch ook doorverwezen worden. Aan de andere kant heb ik het idee dat nieuwere, en hiermee enthousiaste tandartsen wel preciezer werken en daar meer tijd ook voor nemen, wat erg prettig is natuurlijk.

[ Dit Bericht is bewerkt door: Cid op 2004-02-03 03:06 ]
di, 02/03/2004 - 02:54 Permalink
babs2

Ik denk nu dat ik zo zou overstappen naar een nieuwe net afgestudeerde tandarts als dat kon. Mijn eigen heb ik wel vertrouwen in maar ik ben daar supergestresst. Zweethanden, hartkloppingen, droge keel etc. Pas geleden ben ik een paar ik in het AZG in Groningen geweest ( mijn eigen tandarts wist niet waar de pijn vandaan kwam)en dit was voor mij echt een verademing. Ik werd zo rustig benaderd en er was zoveel tijd voor mij dat ik er zelf rustig van werd. Ik ben bij 3 verschillende geweest en allemaal even aardig. Probleem is touwens nog niet opgelost. Maar ik heb wel vertrouwen in hen. En ik zie nu meer tegen die afspraken op.
di, 02/03/2004 - 18:32 Permalink
Ini

In tegenstelling tot andere artsen, zou ik zo een net gestudeerde tandarts nemen! Iedereen kent wel die oude tandartsen die niet aan foto's doen (kom maar op met die gaatjes...) en moderna apparatuur niet gebruiken. Gewoon doen dus!
wo, 02/25/2004 - 15:33 Permalink
Caroline32

Ben het helemaal met de reactie van Cid eens,
ook ik zou serieus overwegen om over te stappen naar 'n net afgestudeerde ta!
Uiteraard is communicatie HEEL belangrijk!

Maarre Leon2606.... welke regio woon je of ga je straks als ta starten, haha??
do, 02/26/2004 - 10:00 Permalink
leon2606

trouwens, dj. psychologie in de opleiding thk... dat zit er bij ons in nijegen ook al in al stelt t weinig voor. ik ben van mening dat sociale vaardigheden in je bloed zitten en niet (lees: nauwelijks) uit de boeken te halen is. Als ik zie wat ze tegenwoordig met die decentrale selectie naar binnen sluizen omdat t een 7,5 of hoger had.... nou, mijn cactus in het raam heeft nog betere communicatieve vaardigheden. maar goed, dat even in het kader van de psychologie.

gr.
leon
do, 03/04/2004 - 21:20 Permalink
Moon

Ik zou er geen probleem mee hebben. Denk dat juist kersverse tandartsen beter zijn dan "oude rotten in het vak..." omdat zij nog bang zijn om fouten te maken en alles goed willen doen. Mijn eigen tandarts is ook nog een vrij jonge man(heb werkelijk geen idee hoe lang ie al klaar is) maar waarom zou iemand niet geholpen willen woren.. zolang je je diploma hebt!

Sterkte nog even met de laatste loodjes!
do, 03/04/2004 - 21:52 Permalink
dj

Is april het afstuderen of het beginnen met werken?

Ben blij te horen dat er in ieder geval wat aan wordt gedaan. Zeker toegegeven: sociale vaardigheden aanleren dat valt niet mee. Natuurlijk is het effectiefste vroege selectie, daar zijn we het over eens.

Toch kun je denk ik wel wat dingen doen:
- Behandeling van angstige patienten en kinderen etc naar voren halen in de opleiding, en dan in een aantal modules door de opleiding heen opbouwen.
- Rollenspellen gebruiken.

Maar ja als je er dan niet op selecteert..
do, 03/04/2004 - 22:01 Permalink
leon2606

april = aan de slag met werken

wat betreft die angstpatienten. ik ben blij dat er instellingen zijn waar deze patienten naartoe kunnen want in de "normale" praktijk is er nauwelijks tijd voor. je kan t niet plannen. daarnaast is het zo dat je er als tandarts ook zin in moet hebben want het vergt soms veel van je geduld. daarbij moet ik ook zeggen dat het je wel een goed gevoel geeft als je extreem bange mensen behandeld hebt en dat ze achteraf zeggen dat het allemaal wel mee viel, maar goed. de behandelkamer zit ook vol.
het blijft een roeping denk ik.

gr.
leon
do, 03/04/2004 - 22:08 Permalink
dj

Mogen we je dan al feliciteren? Klopt natuurlijk van dat niet plannen.

[ Dit Bericht is bewerkt door: dj op 2004-03-04 22:12 ]
do, 03/04/2004 - 22:10 Permalink