brug brokkelt af

Author:
Victoria
Posted:
vr, 02/22/2002 - 17:11
Hallo,

Ik heb ongeveer een jaar geleden een 3 delige (eindbrug) gekregen. Ik was hoopvol over het estetisch resultaat en mij werd gezegd dat het zo goed als mijn eigen kiezen zou voelen. Na een hoop gedoe kreeg ik dan de definitieve kroon die eerst nog voor een week met tijdelijk cement is gezet omdat de brug iets te hoog was. Ik moest hem inbijten..Daarna werd de brug met definitief cement geplaatst. Toen brak er zomaar (na het eten van een onbenullig snoepje (hartje) een puntje van m´n brug!. Dit kon niet meer teruggeplaatst worden, maar het estetische vind ik nu niet meer helemaal ok. Het is te doen. Maar, 2 dagen geleden breekt toch weer zomaar een stuk af! Dit keer aan de binnenkant, maar toch. De brug (3.500 gulden) zou levenslang en probleemloos een oplossing zijn voor mijn probleem toen. Nu binnen een jaar dus al twee brokstukken eraf en dan nog gezwegen over de ongeloofelijke gevoeligheid voor kouw. Ik moet alles met links drinken en kouwen ook.

Nu ontmoet ik volgende week mijn tandarts, en ik zou hem willen voorstellen een nieuwe brug voor mij te laten bakken, die perfect past. Ik vermoed dat door slechte pasvorm de pijn ontstaat en de beet ook niet meer klopt, waardoor te veel druk ontstaat op een plek die dat niet kan hebben en dus afbrokkelt. Ik vermoed dat mijn tandarts met mijn voorstel niet blij zal zijn, maar is niet elke tandarts verzekerd tegen slecht passende baksels van de tandtechniker? Hoe kan ik deze heikele en lelijke situatie toch tot een goede oplossing proberen te bregen? Het lijkt me toch belachelijk als ik weer 3500 gulden/euro moet betalen voor iets wat al in de eerste plaats goed had moeten zijn.

Ik stel jullie advies enorm op prijs!

Alvast dank,

Victoria
de digitale tandarts

Problemen na het vervaardigen en plaatsen van kroon- en brugwerk komen helaas geregeld voor.
Ik begrijp uit je betoog dat er eigenlijk twee problemen zijn;

allereerst de afgebroken stukjes porselein en,

ten tweede de blijvende gevoeligheid bij koude en kauwen van de zogenaamde pijlerelementen waarop de driedelige brugconstructie is bevestigd (definitief gecementeerd).

1).

Het meeste kroon- en brugwerk bestaat uit een onderstructuur van een metaallegering en een (in tandkleur) opgebakken laag porselein.
Helaas gebeurt het weleens dat een schilfer van de laag opgebakken porselein afspringt.
Je zou je af kunnen vragen of het in een dergelijk geval zinnig is om de gehele brugconstructie los te halen (met alle risico's van breuk of beschadiging brugpijlers), om deze opnieuw te laten voorzien van een laag opgebakken porselein door de tandtechnieker.
Ditzelfde geldt wanneer het kroon- en brugwerk vervaardigd is uit volledig porselein, reparatie met behulp van porselein kan alleen door de tandtechnieker geschieden wanneer de gehele constructie los wordt gemaakt van de pijlerelementen.

Alternatief is om met behulp van speciaal hiervoor verkrijgbaar hechtmiddel het porseleindefect te herstellen met behulp van composiet (wit vulmateriaal.

2).

Op je tweede vraag kan ik geen eenduidig antwoord geven, meer uitgebreide diagnostiek zou allereerst nodig zijn om de werkelijke problematiek te achterhalen.
Gevoeligheid van vitale pijlerelementen komt vaker voor na preparatie en plaatsen van kroon- en brugwerk.
Meestal is deze toegenomen gevoeligheid tijdelijk en dus van voorbijgaande aard.
Bespreek je klachten met je tandarts en probeer samen dit probleem op te lossen.

Veel succes!!

De Digitale Tandarts.

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-03-05 22:49 ]
ma, 02/25/2002 - 13:41 Permalink