Dat snoepen slecht voor je gebit is mag duidelijk zijn. Echter hoe zit dat nu met chips? Voor zover ik weet bestaan chips geheel uit complexe koolhydraten en bevatten geen directe suikers. Ook zou het niet de zuurgraad in je mond verlagen.
Zijn chips dan toch schadelijk voor je gebit of valt dat relatief gezien wel mee?
Zijn chips dan toch schadelijk voor je gebit of valt dat relatief gezien wel mee?
Eigenlijk vind ik dat "normale aardappelchips" toch behoorlijk aan je gebit kunen kleven, o.a in beginnende gaatjes dus.
Re: Chips
chips en vooral patat/frietjes zijn een zeer onderschatte voedingsbron die ook wel zeer degelijk gaatjes veroorzaken. Koolhydraten dienen namelijk als voedingsbron voor de gaatjesveroorzakende bacterien die in de mond aanwezig zijn, ik geloof dat het in het geval van patat zo is dat door de bewerking van de chemische structuur van de koolhydraat door het frituurvet een grotere gaatjes veroorzaker wordt dan een standaard gekookte aardappel.
Het zou me niet verbazen als het zetmeel (= lange glucoseketens) door het frituren al enigszins wordt afgebroken, en daarmee sneller toegankelijk is voor micro-organismen.
Frites en aardappelchips worden gemaakt van "goed bakkende aardappelen". Dit zijn aardappelen die enige bruine verkleuring geven als je ze bakt. Ik vermoed zo dat deze bruinkleuring het gevolg is van "caramellisatie" van kortere koolhydraatketens of zelfs enkelvoudige suikers. Aardappelchips zijn natuurlijk vrijwel volledig gebakken, omdat ze zo dun zijn. Zijn er levensmiddelentechnologen in de zaal :lol:?
Nog een punt is dat mensen die veel chips eten misschien vaak ook andere ongunstige voedingsgewoonten zullen hebben, zoals bv gebruik van veel frisdranken of van te weinig zuivel (een risicofactor voor ontkalking).
bericht inmiddels 8x bewerkt..