Composiet vs Biocompatible fillers

Author:
gatso24
Posted:
zo, 01/25/2015 - 10:22
Een vraag aan de professionals hier: ik heb door frisdrankgebruik nogal flinke erosie in mn 36 en 46. Een bevriende tandarts heeft recent goede ervaringen opgedaan met Activia, een biocompatible filler (wow 3 x woordwaarde) . We hebben nu 1 element behandeld met etsing/bonding composiet en het andere element met etsen en activa. Nu maar eens kijken welk element het best geconserveerd blijft.

Wat is de ervaring met biocompatible fillers hier? Zijn ze echt zo revolutionair als de fabrikant doet geloven? Voor geerodeerde kiezen en tanden zou het wel een goede oplossing kunnen zijn. Graag jullie mening.
Grappa

Ik zou wat terughoudend zijn. Niet om de biologische maar vooral de fysische eigenschappen. Het is niet anders dan een iets gemodificeerd glasionomeer cement en fysisch gedraagt het zich ook zo. Het is dus niet erg slijtvast en de contactvlakken/punten vormen een probleem. Daar gaat het materiaal stuk. Een kleine vulling of tijdelijke vulling kan dus heel goed maar grote meervlaksvullingen kunnen op termijn problemen geven. De afdeling materiaalwetenschappen van ACTA heeft hier onderzoek naar gedaan. Ik heb even op de site van de fabrikant gekeken. De literatuurlijst daar bevat niet veel serieus wetenschappelijk onderzoek over de fysische eigenschappen van dit specifieke materiaal. Niet zonder reden neem ik aan.
zo, 01/25/2015 - 16:15 Permalink
vV

daar sluit ik mij bij aan.
Voor de lange termijn zeker niet eerste keus materiaal voor het genoemde probleem. Als de 36 en 46 flinke erosie hebben , zijn er meer trouwens met erosie, wellicht op het oog minder maar toch. Dan hangt het plan wel erg af van mate slijtage van de rest en eventuele andere factoren. Dan is dit een aardig experimentje, maar dat staat dan even los van het echte zorgplan denk ik.
zo, 01/25/2015 - 16:59 Permalink
gatso24

Zolang er geen echte problemen ontstaan, is er geen zorgplan behoudens het drinken van minder zuur en de gebruikelijke damage control. "Zomaar" even een eenvlaks vulling leggen in een verder redelijk element is imo geen alternatief. Zolang de schade zo beperkt kan blijven, is het interesant te meten wat het meest stabiele resultaat geeft. Vandaar de bovenstaande vraag. Eerder aangebrachte sealant bood in ieder geval geen alternatief ...
zo, 01/25/2015 - 17:35 Permalink