Is dit normaal bij het plaatsen van een brug?

Author:
dons
Posted:
wo, 09/01/2004 - 16:24
Hallo,

Bij mijn vriendin is onlangs een brug geplaatst van 4 kronen. Eerst heeft ze enige tijd rondgelopen met een noodbrug, toen al had ze regelmatig last van de noodbrug of van de afgeslepen kiezen. Volgens de tandarts zou de brug niet goed afsluiten omdat het een noodbrug was. Wij "leken" geloven dit, we hebben er geen verstand van en gaan er dus vanuit dat na plaatsing van de echte brug het probleem zal verdwijnen.

Maar je raad het al, na het plaatsen van de echte brug (vier kronen), verdwenen de klachten niet. Na een paar keer de kronen zogenaamd uit de occlusie te hebben geslepen (ik heb er geen verstand van, maar op dit forum gelezen dat dit zo heet) verdwenen de klachten niet.

Nu heeft ze een zenuwbehandeling gehad waarbij er lekker geboord is in een van de kronen. Betaal je een paar duizend euro om van het gedonder af te zijn, gaat ie in een spiksplinternieuwe kroon lopen boren. En nu komt de volgende rekening er natuurlijk weer aan voor de zenuwbehandeling.

Mijn vraag is nu, en ik hoop dat iemand hier een antwoord op heeft. Heeft deze tandarts zijn werk goed gedaan? Dus plaats je toch een definitieve brug ondanks dat de patient klachten heeft op het moment van plaatsen? Zit er geen garantie op een behandeling? Het feit dat de klachten blijven nadat de brug definitief is geplaatst is niet conform het verhaal van de tandarts.

Alvast bedankt voor de reakties.
de digitale tandarts

Een noodvoorziening sluit in de regel minder goed af dan de definitieve voorziening zodat de veel voorkomende (warmte&koude) gevoeligheid na plaatsen van de def. voorziening langzaam zal verdwijnen.

Helaas gebeurt dit niet altijd zoals u gemerkt heeft! U vraagt of u garantie heeft... in principe heeft een tandarts een inspanningsverplichting. Hij/zij zal de behandeling volgens de geldende regels moeten uitvoeren.
Indien de brug goed aansluit zal de tandarts waarschijnlijk hebben voldaan aan zijn inspanningsverplichting en zal het voor u moeilijk zijn om aan te dragen dat de tandarts zijn werk niet goed heeft gedaan.
Mogelijk als u een brief schrijft waarin u de situatie uitlegt dat de brug al veel geld heeft gekost en dat u niet gerekend had op de extra kosten van een kanaalbehandeling, dat er nog iets met de prijs te doen is; nee heeft u ja zou u kunnen krijgen.

Het is helaas van te voren moeilijk in te schatten wat de goede keuze is. De definitieve kroon cementeren en er van uit gaan dat nu de kies goed afgesloten is en deze tot rust komt - of al eerst de zenuw te verwijderen d.m.v. een wortelkanaalbehandeling.

Dit is een bekend verhaal, wat helaas meer voorkomt en waardoor zowel voor de patient maar ook voor de tandarts een vervelende situatie ontstaat, ik heb het zelf ook weleens meegemaakt. Het doen van een wortelkanaalbehandeling door een (nieuwe) kroon is behalve moeilijk ook frusterend werk.

Met vriendelijke groet.
wo, 09/01/2004 - 17:59 Permalink