Fluoride echt zo belangrijk?

Author:
wesley
Posted:
za, 05/04/2002 - 11:54
Is het poetsen met een tandpasta echt heel belangrijk? Ik poets nu ongeveer een jaar lang met een tandpasta zonder fluoride. Maar ik heb nu laatst ontdekt dat ik een gaatje heb. Kan dit komen door het ontbreken van fluoride in de tandpasta?
de digitale tandarts

Tandpasta maakt het poetsen aangenamer en bevat schuurmiddel en oppervlakte verlagende stoffen wat aanslag en plak makkelijker verwijderd.
Tevens bevatten de meeste tandpasta een therapeuticum. Met deze toevoegingen wordt geprobeerd tandbederf en tandvleesontstekingen tegen te gaan.

Hoewel er niet mee geadverteerd wordt, is fluoride nog steeds het sterkste en duidelijkst bewezen therapeuticum dat tandbederf tegengaat!

Kijk bij algemene informatie onder <a href="/html/fluoride/inleiding.php">fluoride</a> daar is o.a. het volgende te vinden.

Bij een onderzoek waar de jeugdige inwoners van Tiel met fluoride in het drinkwater vergeleken werden met de jeugdige inwoners van Culemborg werd een zeer duidelijk verschil geconstateerd in het voorkomen van tandbederf.

De aanwezigheid van fluoride maakt het glazuur minder oplosbaar en remt het ontstaan van gaatjes. Ikzelf spoel na het poetsen van mijn tanden s'avonds mijn mond niet goed, zodat de restjes van de tandpasta met fluoride hun heilzame werking nog vele uren kan doorgaan.

Lees ook eens het krantenartikel met de goeroe van de preventieve tandheelkunde: professor Van Loveren

Poetsen als rustpunt

Door Joep Engels, bron dagblad de limburger

"Het zouden mooie rustpunten kunnen zijn, die ochtenden en avonden voor de badkamerspiegel. Maar nee, haastig schrobben we ons gebit en laten de heilzame bestanddelen ongebruikt in het putje verdwijnen.

"We weten dat u vaak niet toekomt aan die twee minuten tandenpoetsen", zegt de reclame geruststellend. "Gelukkig werkt het aminfluoride in Elmex al wel voordat u het uitspoelt." Het is een reclameboodschap die Cor van Loveren, medewerker van de afdeling preventieve tandheelkunde in Amsterdam, niet aanspreekt. "Ik wil helemaal niet dat mensen worden aangemoedigd om snel te poetsen." Het gaat er volgens hem vooral om dat het zorgvuldig gebeurt. En dat heeft nu eenmaal tijd nodig, daar ben je in een minuutje niet mee klaar.

Tandpasta's zijn dan ook vooral schoonmaakmiddelen. Hoe verschillend in prijs of uiterlijk ze ook zijn, ze bestaan allemaal voor het overgrote deel uit water, schuurpoeder en een bindmiddel. En natuurlijk enkele zogeheten therapeutica zoals enzymen en fluoride.

Fluoride is het succesverhaal van de moderne tandheelkunde. Hoewel de introductie wat moeizaam verliep, is het tegenwoordig bijna onmogelijk om fluoride te mijden. En de resultaten zijn boven verwachting goed. "We dachten dat we met de fluoridering van tandpasta het tandbederf met twintig à dertig procent zouden kunnen terugdringen", zegt Van Loveren. "Maar cariës is met tachtig tot negentig procent afgenomen." Tandbederf begint met tandplak. Als die plak goed zit, hebben de bacteriën erin vrij spel. Normaal is er een evenwicht tussen de mineralen die uit het glazuur losweken en die er weer in neerslaan. Maar het zuur van de bacteriën trekt die balans scheef. Fluoride herstelt dat evenwicht weer. Het bindt zich aan het tandoppervlak en zorgt ervoor dat mineralen die losweken, meteen weer neerslaan.

Bij de eerste fluoridetandpasta's werkte dat nog niet. Het fluoride zat er als vrij ion in, bond al in de tube met het calcium van het schuurpoeder en verliet onverrichter zake de mond. Met monofluorfosfaat ging het beter. Hier zit het fluoride vast aan een fosfaatgroep en dit hele complex bindt wel aan de tanden.

Of het met aminfluoride nog beter gaat, is de vraag. In het laboratorium wel, zegt Van Loveren. "In een potje hecht aminfluoride zich beter en sneller aan de tand dan andere fluoriden. Maar klinische studies hebben het voordeel hiervan nooit bevestigd. Domweg omdat de cariës zo ver is teruggedrongen dat je nauwelijks meer verschillen kunt zien tussen onderzoeksgroepen."

Als het aan Van Loveren ligt, moet de tandenpoetser zich ook niet zo druk maken om de tijd, maar moet hij wat bewuster poetsen. "Kijk mee in de spiegel, zeg ik altijd. Let op dat je overal komt met je borstel en zie het niet alleen als poetsen, maar ook als aanbrengen van fluoride."



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-05-04 17:11 ]
za, 05/04/2002 - 16:15 Permalink