Gaatjes en gevoelige tanden

Author:
Hechtinkje
Posted:
vr, 04/22/2011 - 12:16
Ik heb verschillende klachten over mijn tanden.
Zo is het eerste punt dat wanneer ik op een avond meer dan 2 wijntjes drink, ik de volgende dag niet meer normaal kan eten. Mijn tanden zijn dan zo gevoelig geworden dat brood eten enz. echt veel pijn doet. s'Avonds word het wel al minder maar echt naar twee dagen is het pas weg. Ik heb dit ook tegen mijn tandarts gezegd, deze zegt dat op sommige plekken mijn glazuur weg is gegaan (waardoor weet hij ook niet) en dat dat niet meer terug komt en hij er ook niks tegen kan doen. Mijn gaatjes zijn 2 weken terug gevuld, waar het ook aan kon liggen, maar het blijkt pijn doen en gevoelig. Ik poets trouwens wel met Sensodyne maar dat helpt maar een klein beetje. Weet iemand wat ik hier tegen kan doen.

Het tweede punt is dat ik redelijk veel gaatjes krijg. Nou zijn laatst dus mijn weer twee gaatjes gevuld, maar vorige week keek ik in de spiegel en zag ik dat een tand een beetje geel was. Nou weet ik niet of dat alleen glazuur weg is of dat er weer een gaatje onder zit en de tand binnenkort uit elkaar gaat vallen. Ik zou een foto bij voegen zodat jullie misschien kunnen zien wat het is.

Nou is mijn vraag dus; wat kan ik doen tegen die gevoelige tanden, want ik wil hier niet de rest van mijn leven last van hebben.
En weet iemand wat dat gele plekje is op mijn tand? (sorry de foto is een beetje slechte kwaliteit)

http://img339.imageshack.us/img339/9062/tandgeel.jpg

Alvast bedankt
twilitekid

Het probleem dat je beschrijft herken ik helemaal, ik heb daar een jaar of 10 geleden alweer ook last van gehad. De tandarts kon heel lang niets vinden totdat hij een keer ontdekte dat er bij mij sprake was van lichte tanderosie. Kort gezegd is dat het langzaam oplossen van het tandglazuur door het gebruik van zure voedingsmiddelen. Met name frisdrank, bepaalde soorten fruit maar bijvoorbeeld ook rode wijn zijn erg zuur, en hebben als effect dat je glazuur (tijdelijk) zachter wordt. Dat zorgt er weer voor dat het harder slijt, helemaal als je vlak na het eten/drinken van iets zuurs je tanden poetst, want dan poets je je glazuur weg. En als je glazuur zwakker is, zul je ook sneller gaatjes hebben.

Helaas is tanderosie een onomkeerbaar proces, glazuur dat weg is komt niet of nauwelijks meer terug. Je kunt het gelukkig wel stoppen. Deze folder legt het beter uit dan ik zou kunnen doen, dus lees 'm goed door! Sinds ik bewuster omga met zure dingen is de gevoeligheid bij mij wel helemaal weg (dus hopelijk gebeurt dat bij jou ook!) en kan ik nu in principe weer gewoon alles eten en drinken zonder dat daarna mijn hele gebit 2 dagen lang overstuur is, maar toch ben ik nog altijd een beetje huiverig voor zure dingen. :P
di, 04/26/2011 - 02:14 Permalink
Hechtinkje

Bedankt.
Eigenlijk houd ik me al aan al die dingen, ik probeer een uur na het eten pas te tandenpoetsen enz.
Ik probeer ook zo min mogelijk zuur enz te eten en drinken, maar ik vind ook dat je het af en toe wel moet kunnen drinken.

Iemand anders nog tips?

Edit: ohja, zou je hiervoor ook naar de mondhygiëniste kunnen gaan? of helpt dat niet?
vr, 04/29/2011 - 16:48 Permalink