Graag help: probleem nog steeds niet opgelost

Author:
Mischa4
Posted:
zo, 05/10/2009 - 09:50
Hallo,

In het kort leg ik even mijn probleempje uit en ik hoop dat iemand er iets over kan vertellen:

- in oktober 2008 heeft de tandarts een zwart puntje aangetipt op mijn kies van linksonder. Dit omdat ik last had bij het knarsen en eten, het gaf een 'schok gevoel'.
- het 'schok gevoel' was bij het knarsen weg maar wel niet bij het eten.
- na onderzoek bleek er een barst te zitten dus die heeft de tandarts in november 2008 helemaal gevuld. Helaas was hierna het probleem nog steeds niet weg, wel minder.
- de tandarts heeft de kies in december en januari tot 2 keer toe vlakker gemaakt maar geen resultaat, wel weer iets minder last
- in maart 2009 nog maar een keer het gaatje opnieuw laten vullen, dit keer met ander spul. Helaas nog steeds geen verbetering.
- afgelopen woensdag maar een wortelkanaalbehandeling ondergaan. En helaas: ik voel nog steeds schokjes bij het eten. Voornamelijk bij chips, broodkorsten, beschuit, vissticks, kruiden. Eigenlijk alles wat enigszins door je kies moet worden gemalen, praktisch bij alles dus.

Ik weet nu dus niet meer wat ik moet doen. De zenuwen zijn dood dus waarom voel ik nog steeds die schokjes?

Graag advies, alvast heel erg bedankt!

Mischa
robinson

Is er ook gecontroleerd tot hoever de breuk doorloopt?
Hoe is de tand opgebouwd?Op de plaats waar de fractuur/fracturen zich bevinden moet je deze overkappen.Volgend voorbeeld maakt het misschien iets duidelijker.

Een vrouw van 30 jaar had pijn aan een eerste bovenmolaar met een amalgaamrestauratie (afb. 2a).
http://ntvt2.inoxa.nl/UserFiles/Image/2003/03jun239afb2a.jpg
Afb. 2. a. Eerste bovenmolaar bij een 30-jarige vrouw, gevoelig bij bijten en bij contact met koud voedsel en koude drank.


Er waren klachten bij contact met koud voedsel en koude drank en wanneer er op hard voedsel werd gebeten. Bij testen met een bijtinstrument (‘tooth slooth’) werd vastgesteld dat de buccale knobbels gevoelig waren bij belasting. Na het stellen van de werkdiagnose ‘cracked tooth’ werd de bestaande amalgaamrestauratie verwijderd. De onvolledige fractuur in de buccale knobbels werd zichtbaar (afb. 2b).

http://ntvt2.inoxa.nl/UserFiles/Image/2003/03jun239afb2b.jpg
Afb. 2. b. Na verwijdering van de amalgaamrestauratie was een aantal onvolledige facturen zichtbaar (zie pijlen).


Na verlaging van de buccale knobbels werd het gebitselement met een composietkroon gerestaureerd, gebruikmakend van een totaaletstechniek, driestappenadhesief en een hooggevuld hybride composiet (afb. 2c).

http://ntvt2.inoxa.nl/UserFiles/Image/2003/03jun239afb2c.jpg
Afb. 2. c. Na restauratie met composiet.

Na een week waren de klachten aanzienlijk verminderd en na vijf weken gaf de patiënt aan geen pijn meer te ervaren. Bij de controle na twee jaar reageerde het element normaal op de vitaliteitstest en functioneerde de composietkroon nog steeds naar tevredenheid.

Indien de fractuur te ver doorloopt is afhankelijk van de plaats een hemisectie( gedeeltelijk weghalen) of extractie( geheel weghalen) geïndiceerd.
zo, 05/10/2009 - 10:21 Permalink
Mischa4

Bedankt voor uw uitgebreide reactie!

Wat kan ik nu het beste doen. Nagaan bij mijn tandarts of ik een composietkroon heb, volgens mij heb ik dat namelijk niet.

In uw stukje blijkt dat de klachten bij deze mevrouw na 5 weken weg waren. Kan dit ook betekenen dat mijn klachten ook na 5 weken over zijn? Ik dacht dat als er geen zenuwen meer zijn er ook geen pijn meer kan zijn.

Alvast bedankt,

Mischa
zo, 05/10/2009 - 11:17 Permalink