hoevaak mag je AB?

Author:
rozeveld
Posted:
za, 11/03/2007 - 03:19
Ik heb een dringende maar misschien ook wel rare vraag. Sinds begin augustus heb ik problemen met ontstekingen aan kiezen en kaak. De ontstoken kies is in juli getrokken maar pas daarna begonnen de problemen.

Heb in juli een AB kuur gehad van 10 dagen. Amoxicilline. Begin september weer één van 6 dagen. Nu, na bijna 2 maanden krijg ik weer pijn.

Hoe vaak mag je Amoxicilline en blijft dit wel werken? De verklaring van mijn tandarts, en ook van de weekend tandarts is dat er destijds zo in de ontsteking is geroerd dat dit voor kan komen. De ontstoken wortel is nl afgebroken en er uit geschraapt ofzo.

Ik ben iemand die z'n kuur altijd netjes afmaakt, maar dat doe je ook wel als je veel pijn hebt. Ik gebruik er geen pijnstillers bij, 3x ubr. 600 is nl slechter voor m'n lever dan enkele halve liters bier om in slaap te vallen.

Heb vanavond het 'hele' internet afgezocht naar een antwoord maar niet gevonden. Weet misschien één van de forum tandartsen hoevaak dit voorgeschreven mag worden en of dit de werking beïnvloed?
Lieneke

Er bestaat geen maximum. A.b. wordt echter alleen voorgeschreven als het echt nodig is. Hier is men heel voorzichtig mee. Als het niet baat, schaadt het namelijk altijd. Het is inderdaad een behoorlijk paardenmiddel.
De reden dat er voorzichtig mee om wordt gegaan, is dat er resistentie voor de a.b. kan worden ontwikkeld. De net iets andere bacterien die door die bepaalde a.b. niet worden 'herkend' overleven dat soort a.b. en vermenigvuldigen zich dan. Een soort versnelde evolutie van die bacterie krijg je dus.
Ik weet niet of ik het helemaal juist beschrijf, maar dit is wat ik geleerd heb. Ik hoop dat er een tandarts ook nog even wil antwoorden.
za, 11/03/2007 - 11:43 Permalink
rozeveld

Hallo Lieneke. Dat weet ik. Vandaar dat ik me ook afvraag of dit type AB blijft werken. Heb nu trouwens een kuur met amoxicilline/clavulaan. Kun je daarna weer gewoon amoxicilline gebruiken?

Via, via weet ik dat dit type AB in ziekenhuizen vaak en veelvuldig wordt gegeven bij bepaalde aandoeningen en dat het bij correcte toediening z'n werk blijft doen maar wil het toch graag even weten. Tandartsen schrijven dit middel zo vaak voor dat ik hoop dat één van de forumtandartsen hierop een antwoord weet. Of moet ik m'n vraag elders stellen?
zo, 11/04/2007 - 01:08 Permalink
Spiegeltje

Volgens mij is niet de vraag hoe vaak je antiobiotica kunt gebruiken maar óf je in dit geval wel antiobiotica moet gebruiken. Aangezien de indicaties van AB-gebruik in de tandheelkunde zéér beperkt zijn, namelijk eigenlijk alleen uit voorzorg bij bepaalde hartproblemen, (grote) abcessen en bij ernstige parodontitis als ondersteuning van de behandeling, is het de vraag of bij u gebruik van AB is geindiceerd. Zeker als een initiele poging niet aanslaat. Nu bij u de oorzaak duidelijk lijkt te zijn zou de behandeling daarop gericht dienen te zijn. Wellicht dat de kaakchirurg hier een oplossing kan bieden als u klachten blijft houden?

Is al uitgesloten dat de naastgelegen kiezen de oorzaak van de klachten kunnen zijn?
zo, 11/04/2007 - 19:58 Permalink
rozeveld

Yep, naastgelegen kiezen zijn OK. Volgens beide tandartsen zijn er geen restjes oid achtergebleven. Ik begrijp je opmerking over AB waar ik, in principe, nou niet bepaald een enorm voorstander van ben. Feit is wel dat, zodra ik dit gebruik, de pijn verdwijnt, zwelling afneemt enz. Ook wordt de periode tussen de 'aanvallen' steeds groter.

Maar terug naar mijn oorspronkelijke vraag, hoe zit het met de blijvende werking?
ma, 11/05/2007 - 01:27 Permalink
hermina

Na twee kuren amoxi op zich logisch om over te gaan op amoxi/clavulaan. Clavulaanzuur is een middel wat toegevoegd is om een resistentiemechanisme van bacterien tegen amoxicilline aan te pakken (betalactamaseproduktie), tot nu toe blijft dat goed zijn werk doen, ook bij meerdere kuren.
Lijkt me alleen dat de oorzaak toch verder uitgezocht zou moeten worden en bij een derde kuur lijkt me kweek met een gevoeligheidsbepaling niet overbodig, dan weet je wat je aan het doen bent.
ma, 11/05/2007 - 22:36 Permalink
rozeveld

Heb er bij de tandarts zelf om moeten vragen. M'n vrouw (is verpleegkudige) opperde dit. Ze weet natuurlijk heel goed hoe met AB om te gaan. Overigens heb ik de kuur nog niet gebruikt. De pijn en zwelling is zo goedals verdwenen dus ik wacht maar rustig af. Hoe minder AB hoe beter natuurlijk.

Blijft bij mij de vraag hangen dat de tandarts en weekend arts dit wel voorschrijven maar m'n vragen erover niet kunnen beantwoorden.
do, 11/15/2007 - 03:30 Permalink