Hoi, na een wkb van een jaar geleden bleef de kies gevoelig. Op foto's was steeds niets te zien ook niet bij de kaakchirurg. Nu is de betreffende kies een maand geleden getrokken en toen bleken er door de wortels heen stukjes ijzerdraad ( van de behandeling ??) te steken. Nu vraag ik me af of de klachten hierdoor veroorzaakt kunnen zijn, vooral ook omdat ik recent in een andere kies ook een wkb heb gehad en deze kies dus ook gevoelig blijft. Ben dus bang dat ook nu weer te diep gevijld, cq. opgevuld is. Is deze angst terecht of kunnen die gevoeligheidsklachten niet hierdoor worden veroorzaakt??? Ben benieuwd, groetjes joshua
Het risico dat een vijltje een ontsteking veroorzaakt (dan wel in stand houdt) neemt toe naarmate het vijltje eerder in de behandeling afbreekt (als er dus nog niet grondig gevijld en gespoeld is).
Wat ook een reden van ontsteking kan zijn, is wanneer de kanalen gevuld zijn met zog. zilverstift secties, deze staan er wel om bekend dat ze ontstekingen veroorzaken (ze corroderen nl), maar het lijkt me stug dat er zilverstiftsecties zijn gebruikt, deze zijn voor zover ik weet in nederland niet meer in de handel verkrijgbaar.
Overigens is het vershil tussne een zilverstiftsectie en een vijltje dat een zilverstiftje glad is, en een vijltje draaiingen vertoond (mocht je de kies nog hebben dan kun je dat eens bekijken)
Ja dat met zilverstiften is een punt. Dat ze corroderen is m.i. contra-intuitief aangezien het hier toch een edelmetaal betreft. Zet dat nog ta's op een dwaalspoor? Ik krijg die indruk.
Wat m.i. ook een issue is:
1 zilverstift corrrodeert, met apicitis tot gevolg
2 tandarts constateert een indicatie tot apexresectie, al dan niet in de wetenschap/er rekening mee houdend dat de apex niet zal hoeven.
3 patient gaak naar kaakchirurgie, de kaakchirurg ziet corroderende zilverstift maar vermoed dat er geen infectie is van het pulpakanaal, meldt dat, vervangt de afsluiting en maakt het weer dicht
4 de kans dat een patient helemaal niet mee heeft gekregen dat er nooit een apexresectie uit is gevoerd is enorm. Tandheelkundigen, stel je voor dat er weinig van weet..
5 De patient komt veel later bij een tandarts vanwege probleem x aan dat meestal bekroonde element. "Zijn er apexen gebeurd?" vraagt de TA. "Ja"zegt de patient en noemt er 1 meer dan is gebeurd!
Dat is dus ongelukkig voor de laatste TA, die onjuiste info kan krijgen over de voorgeschiedenis. De termijn voor dossiervorming is onlangs verlengd van 5 tot 10 jaar, dat wel.
@dj: We hebben het wel eens over de 'apical shave' gehad waarbij de ontsteking wel verwijderd wordt maar geen vulling in de wortelpunt wordt aangebracht, dit wordt ook vaak door patienten aangemerkt als een apexresectie, terwijl er in dat geval niet aan de wortelpunten gezaagd wordt.
Dat kan zeker een ontsteking veroorzaken (dan wel een ontsteking in standhouden), ook hiervoor geldt dat het niet perse zo hoeft te zijn.