Kies trekken, wkb of niets doen?

Author:
Mieke185
Posted:
do, 02/07/2019 - 10:43
3 weken geleden is de vulling in mijn voorlaatste kies rechtsonder vervangen.
Sindsdien last, ene moment wat meer dan het andere maar eigenlijk continu zeurderig gevoel. Na 1,5 week dit laten checken.
Op foto's nog geen ontsteking te zien, geen pijn bij tikken, kon gewoon kauwen. Moest het nog een week aankijken. Het kon nog goed komen anders wortelkanaalbehandeling.
Inmiddels zijn we een week verder. Het wordt niet minder maar ook nog niet heel heftig meer, gebruik soms nog paracetamol maar kauwen doet nu wel pijn. Gaat niet goed dus. Ook in de middag koortsig en gewoon ziek gevoel.

Ik kan pas over een week bij mijn eigen tandarts terecht. Inmiddels heel veel gelezen over wortelkanaalbehandeling (pro en anti) en tot de conclusie gekomen dat ik mijn kies liever laat trekken. Ook niet zaligmakend maar voor mijn gevoel moet deze kies er gewoon uit. Vind het wel moeilijk om deze discussie aan te gaan met tandarts. Er zit al een andere vulling en hij ligt een beetje schuin geklemd tussen de andere kiezen in. Moeilijke ligging , moeilijk schoon te houden. Op de foto is te zien dat de kies scheefgezakt is en de wortels schuin/krom lopen en niet recht naar beneden. Het vertrouwen in een goede slagingskans WKB heb ik dan ook niet. Tandarts blijkbaar wel anders zou het niet voorgesteld worden denk ik.

Zijn er meer mensen die voor deze keuze hebben gestaan? WKB of trekken? Of die nog langer hebben gewacht, niets hebben gedaan en waarbij het uiteindelijk vanzelf is goed gekomen met de pijn?

Ik hoor het graag.
Lieneke

As je de kies eruit laat halen...wat dan? Dan loop je met een gat dat gevuld moet worden anders krijg je weer andere problemen. Kan er een brug op komen? Of moet je dan een implantaat? Ik ben ook benieuwd of je je echt hebt verdiept in het wetenschappelijke verhaal en niet van de anti-club iets aanneemt wat helemaal nergens op gebaseerd is. Je kunt die zogenaamde feiten namelijk nergens nachecken. Weg is weg...zou eeuwig zonde zijn als iets doet waar je eigenlijk niet achter staat.
do, 02/07/2019 - 17:02 Permalink
Mieke185

Als antwoord op door Lieneke

Dank voor je reactie.
Zoals genoemd heb ik beide kanten gecheckt. Er wordt vaak geschermd met "de wetenschap". Juist dat vind ik altijd een beetje tunnelvisie. De wetenschap dacht vroeger ook dat de aarde plat was, aderlatingen de oplossing waren etc. De wetenschap is altijd aan veranderende inzichten onderhevig en dat wetenschappers zich ook niet altijd keurig aan de regels houden met hun onderzoek is ook al meer dan eens gebleken.

Vandaar dat ik eigenlijk op zoek was naar ervaringen van andere mensen, zowel positief als negatief met zowel trekken als wkb . Dat zegt niets over hoe het bij mij zal verlopen maar ik ben daar wel nieuwsgierig naar.

Morgen wordt er een foto gemaakt voor de laatste stand van zaken. Daarna zal ik in overleg met tandarts besluiten wat het gaat worden.
do, 02/07/2019 - 17:27 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door Mieke185

Daarom nemen we de wetenschap ook niet zomaar voor lief. Daarom zijn tandartsen wetenschappelijk geschoold; om kritisch te kijken naar alle onderzoeken. Om zin van onzin te onderscheiden. Daarnaast leggen we onze ervaringen en de wensen van de patient om tot een goed behandelplan te komen. Helaas is er nu een trend van 'influencers' die menen het beter te weten en zich heel vaak op juist hele slechte wetenschap of een theorie baseren. Het alternatieve circuit is een marketing op zichzelf geworden. Zo zie je overal ineens het woordje 'natuurlijk' opduiken daar waar het juist om gemanipuleerde producten gaat en zelfs schadelijke producten. Nu blijft de patient dus in verwarring achter. De ervaring van anderen is zeer subjectief. Slechte verhalen krijgen vaak de overhand en worden aangedikt. Een voorbeeld is het spiraaltje. Heel veel vrouwen zijn tevreden maar vrouwen onderling hoor je enkel over slechte ervaringen. Ik snap heel goed dat je ervaringen wilt, maar kan jij die ander wel met jou zelf vergelijken? Het is van zoveel factoren afhankelijk...en die zet de tandarts op een rijtje; een kosten-baten-analyse. Degelijk wetenschappelijk onderzoek doet dubbel blind onderzoek: de patient weet niet wat hij wel/niet krijgt en de onderzoeker ook niet. Bovendien wordt er dan een zeer grote groep getoetst en wordt met statistiek bekeken of er sprake is van toeval of niet. En zo zijn er nog een hele hoop meer regels die we in acht nemen voordat we iets voor waarheid aannemen. Bijvoorbeeld of het onderzoek wel/niet gesponsord is en of het goed nog een keer te doen is (uitvoering moet worden vastgelegd). Bij behandelingen zijn altijd kanttekeningen en het is geweldig dat jouw behandelaar die heeft uitgesproken.
vr, 02/08/2019 - 15:01 Permalink
Mieke185

Als antwoord op door Lieneke

Ik begrijp je reactie vanuit jouw perspectief volkomen. En dat mijn eigen tandarts precies dat doet wat jij omschrijft bleek vandaag. Maar voor mij er is niets zo veranderlijk als de (getoetste) mens. Wellicht dat we over 50 jaar wel compleet anders denken over de huidige tandheelkunde. Voor mij is dus alles mogelijk. Ik vind het wel goed dat in je ieder geval de moeite om duidelijk en correct te reageren.

Hoe dan ook terug naar de problemen met mijn kies ;-) Mijn eigen tandarts was op vakantie dus ik heb tot 2x toe zijn collega gezien. Op de foto van 2,5 week geleden was niets te zien. Koude testjes bleven op gevoeligheid in gevulde kies wijzen. Ik bleef wijzen op het branderige gevoel achter de laatste kies. Tikken etc gaf geen pijn, kauwen wel. Zij gaf mij de optie wkb al na de 1e keer. Na twee weken wikken en wegen, was ik eindelijk zover. Ik ging toch voor een wkb. Vandaag voor de zekerheid ook nog maar even bij mijn eigen tandarts langs. Ik kreeg de afgelopen dagen nog meer pijn en nu ook aan een kies aan de bovenkant. Dus even kijken wat de stand van zaken was.

Het maakte me inmiddels ook niet meer uit wat er nodig was, ik ben klaar met de pijn. Hij heeft echt heel zorgvuldig alles weer nagelopen. Geduwd, getikt, nieuwe klacht aan bovenkant bekeken daarna hebben we het uitgebreid besproken. Ik wist ook weer precies waarom ik al 20 jaar bij deze tandarts zit. Hij gaf aan dat klachten die ik heb bij verschillende zaken passen. Niet eenduidig gericht. Hij wil daarom dat de kaakchirurg mee gaat kijken. Hij vindt dat ik een prachtig gebit heb, vulling zit naar zijn mening dus niet zo diep en met zijn onderzoek vermoed hij dat die niet het probleem is. Hij wil daarom ook de kies nog niet open maken voor een wkb. (collega had hem al uitgevoerd als ik de eerste keer ja had gezegd...)Helaas kan ik pas over een maand terecht bij de kaakchirurg. De moed zonk me wel een beetje in de schoenen. Goed onderzoek om onnodige behandelingen te voorkomen vind ik erg goed maar nog een maand met deze ellende door te moeten...

Wordt vervolgd dus.
vr, 02/15/2019 - 12:50 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door Mieke185

Dank voor de update. Meestal zwakt de pijn wel wat af in de loop van tijd, dus ik hoop dat dit voor je het geval is. Het is namelijk erg verleidelijk om dan maar tot trekken over te gaan terwijl je eigenlijk op de lange termijn iets anders wenst.

Na jaren dat vV en ik hier vragen beantwoorden, komen we heel vaak uit op 'knarsen en klemmen' bij onbegrepen klachten. Komt je dat bekend voor?
ma, 02/18/2019 - 14:20 Permalink
Mieke185

Als antwoord op door Lieneke

Die optie is zeker ook besproken. Maar wat dan wel weer toevallig is dat ik daar ineens last van heb na het plaatsen van de nieuwe vulling. Daarvoor nooit last gehad. Maar ik sta voor iedere optie open. Sterker nog, ik heb ooit van de orthodontist na een beugelperiode een bitje gekregen omdat ik slijtageplekken o. i. d. had. Maar ik had geen klachten.

Zelf denk ik toch aan een sluimerende ontsteking die nog niet te zien is. De tijd zal het allemaal uitwijzen. Bij ontwikkelingen zal ik weer wat posten!
ma, 02/18/2019 - 18:25 Permalink