kiespijn: nog even aanzien?.

Author:
lena
Posted:
do, 05/12/2005 - 11:17
Tot drie maanden geleden was ik een jaar of vier niet bij de tandarts geweest. Toen toch maar moed bij elkaar geraapt, en het viel reuze mee. Er was een vulling die vervangen moest worden. Dat heeft de tandarts gedaan, en hij heeft nog wat geslepen en gepoetst aan mijn gebit. Hij legde niet veel uit wat hij ging doen (hij spreekt niet geweldig goed Nederlands). Sindsdien was die kant van mijn gebit gevoelig voor koud water en koude lucht. Vorige week dinsdag kreeg ik plotseling last van kiespijn. Ben vrijdag bij de tandarts geweest. Tandarts heeft foto gemaakt van gebit en zag niets. Zei dat het mijn verstandskiezen waren, Dat vond ik vreemd, want de vorige keer zei hij nog dat hij geen verstandskiezen kon vinden, en dat hij dat zo opvallend vond. Hij liet me nog uitzoeken of ik ze echt niet had laten verwijderen vroeger. Ik zei dat ik zelf eerder dacht aan een probleem met de vulling van de vorige keer. Toen zei de tandarts dat dat inderdaad waarschijnlijk was. Hij zei dat waarschijnlijk dan bij het boren vlakbij een zenuw geboord is, zodat de zenuw open ligt. Er was een kans dat dit zichzelf weer zou herstellen. Ik moest het nog maar twee weken aankijken, als het erger zou worden, zou ik een wortelkanaalbehandeling moeten.

Het ging de afgelopen week eigenlijk steeds beter, maar sinds gisteravond heb ik weer meer pijn. De pijn is niet constant, hij komt en gaat met vlagen. Het behoorlijk pijnlijk, maar wel uit te houden zonder pijnstiller. De pijn straalt uit naar de hele kaakhelft. Ik spoel af en toe met waterstofperoxide (verdund) of corsodyl (een keer per dag). (kan dat kwaad?). Ik kauw vrij veel kauwgom (xylifresh sensitive) voor mijn gevoel helpt dat wel een klein beetje. Kauwen doet in ieder geval geen pijn, ook tikken tegen de tand niet.

Ik zie er erg tegenop om terug te gaan naar de tandarts. Ik heb een beetje mijn vertrouwen in hem verloren omdat ik nergens last van had tot ik weer naar hem toeging (dat is misschien wat irreeel) en omdat hij volgens mij zelf de verkeerde diagnose stelde. Ook voel ik mij niet op mijn gemak bij deze tandarts.

Wat raden jullie aan? Nog even aanzien? Terug naar deze tandarts? Andere tandarts zoeken?

Bedankt voor het lezen, ik heb ook al veel geleerd van de andere vragen/antwoorden op dit forum, dank daarvoor.

Lena
Geke

Het kan inderdaad zo zijn dat de tanden nog gevoelig zijn door het maken van de vullingen, dan is de zenuw wat geirriteerd en kan je tand gevoelig reageren bij warm en koud. De zenuw kan dan vaak nog herstellen, wel is het belangrijk dat de vulling ook niet te hoog is, want als de tand overbelast wordt kan de zenuw ook geirriteerd raken en als dat lang duurt kan hij afsterven en dan is er ook een wortelkanaalbehandeling nodig. Dat de tand wat gevoelig is nadat hij gevuld is, komt vaak door de witte vullingen, deze krimpen een beetje en hechten aan de tand, waardoor de tand eigenlijk een beetje bij elkaar getrokken wordt. Na een week of soms iets langer verdwijnt deze gevoeligheid vaak weer. Als de gevoeligheid erger wordt en de pijn bij kou langer blijft dan enkele seconden, is de zenuw waarschijnlijk blijvend beschadigd en is een wortelkanaalbehandeling nodig. Als de pijn zo weer verdwijnt kun je eerst nog even afwachten. Jammer dat je je niet zo op je gemak voelt bij deze tandarts, want een vertrouwensband met je tandarts is wel belangrijk en prettig. Je kunt op zoek gaan naar een andere tandarts en bijvoorbeeld bij een andere tandarts eerst komen voor een soort intakegesprek, om te kijken of je het wat vind. Dus als de pijn niet te lang aanhoudt zou ik nog even afwachten en ondertussen kijken of er een andere tandarts in de buurt is, waar je je beter bij voelt. Anders kun je het beste eerst nog een keer terug gaan naar deze tandarts.

:smt006 Geke
do, 05/12/2005 - 12:31 Permalink
Valura

Hoi,

Ik heb ook zoiets meegemaakt. Na het vervangen van oude vullingen in mijn hoektanden boven begon ik ook aan één tand pijn te krijgen. Ik heb toen wel een wkb gehad en de pijn was gelijk weg. Teon begon de andere tand ook pijn te doen, en ja hoor, weer een wkb! Daarna nog een keer terug geweest, er was toch nog een ontsteking ontstaan, maar daarvoor heb ik een antibiotica kuur gekregen. Hierna heb ik er geen last meer van gehad. Nu heb ik wegens een verhuizing een nieuwe tandarts en hij vind dat ik op één van die hoektanden een kroon moet laten zetten, de vulling is zo groot dat hij denkt dat deze tand vandaag of morgen gaat afbreken...hij wil dan tevens de vulling ernaast gaan vervangen, maar je begrijpt dat ik daar na bovenstaande ervaringen erg tegenop zie...! Dus het blijft lastig, met een wkb ben je wel van je pijn af waarschijnlijk maar je tanden worden er natuurlijk niet echt sterker van!! Succes... :smt001
do, 05/12/2005 - 12:54 Permalink
lena

Bedankt voor jullie reacties. De pijn wordt volgens mij alleen maar erger, en verdwijnt ook bijna niet meer, dus ik heb de tandarts maar gebeld. Volgens hem moet ik het nog maar een dag of vijf aanzien :( Hij zei dat er nu een nieuw laagje glazuur aan het vormen is, en dat de pijn weg is als dat klaar is. Klinkt op zich goed, en ik ben ook wel blij dat hij niet te snel een wortelkanaalbehandeling wil doen, want daar zie ik ook erg tegenop, maar ik vind het wat gek dat het meer pijn gaat doen, ik ben toch een beetje bang dat het aan het ontsteken is en dat ik straks nog verder van huis ben :( Het verhaal van Valura is ook aan alle kanten mijn schrikbeeld. Er was voor mijn gevoel niets aan de hand, en straks zit ik met allerlei behandelingen waar ik ook nog eens geen geld voor heb :(

Bedankt voor de waarschuwing voor chloorhexidine, daar zal ik dan maar weer extra voorzichtig mee zijn.
do, 05/12/2005 - 18:31 Permalink
2wortelpuntbeh…

je hoeft niet tegen een wortelkanaalbehandeling op te zien, in principe voel je er helemaal niets van.
Sterkte ermee.
do, 05/12/2005 - 18:41 Permalink
lena

Ik heb inderdaad op deze website gelezen dat een wkb in principe geen pijn doet, dat stelt me wel wat gerust. Zie er ook om andere redenen tegenop: angst voor complicaties, en ik heb geen oppas voor mijn dochtertje van 1,5.

Zie er alweer wat minder tegenop, want de pijn wordt steeds erger :( Het doet nu constant pijn, kauwen en druk is nu ook pijnlijk, eten en drinken ook. Ga zo maar een pijnstiller nemen. Ik zou het erg op prijs stellen als iemand die er verstand van heeft zou willen zeggen of mijn tandarts gelijk kan hebben dat mijn kies nu zichzelf aan het herstellen is, dat er nu een nieuw laagje glazuur gevormd wordt en dat het dan vanzelf beter gaat. Ik wil hem graag geloven maar ik lees er zo weinig over, en vind het geen goed teken dat het steeds erger pijn doet.
vr, 05/13/2005 - 00:29 Permalink
Geke

Ik heb wel gehoord dat onder een sealant van glasionomeercement zich nieuw glazuur kan vormen, maar bij echt diepe vullingen niet. Wel zoals hierboven staat sclerotisch dentine, dat is dichter gemineraliseerd dentine, wat ook een goede bescherming geeft voor de onderliggende zenuw. Glazuur kan ook herstellen op een plaats van een beginnend gaatje, bijvoorbeeld tussen de tanden. Als het gaatje nog niet tot in het dentine (tandbeen) zit, kan het glazuur dat zacht geworden is door de bacterien, zich weer herstellen. Maar zoals ik het van jou hoor, was het een diep gaatje, omdat de tandarts in de buurt van de zenuw had geboord.

:smt006 Geke
di, 05/17/2005 - 10:16 Permalink
Cooldragon

Ik heb wel gehoord dat onder een sealant van glasionomeercement zich nieuw glazuur kan vormen, maar bij echt diepe vullingen niet. Wel zoals hierboven staat sclerotisch dentine, dat is dichter gemineraliseerd dentine, wat ook een goede bescherming geeft voor de onderliggende zenuw. Glazuur kan ook herstellen op een plaats van een beginnend gaatje, bijvoorbeeld tussen de tanden. Als het gaatje nog niet tot in het dentine (tandbeen) zit, kan het glazuur dat zacht geworden is door de bacterien, zich weer herstellen. Maar zoals ik het van jou hoor, was het een diep gaatje, omdat de tandarts in de buurt van de zenuw had geboord.

:smt006 Geke


nieuw glazuur zal er hoogstwaarschijnlijk niet gevormd worden, wel kan een beginnende laesie(gaatje) remineraliseren door fluoride afgifte door het glasionomeer en hermetische afsluiting van de bacterien van de mondflora zodat deze geen voeding meer krijgen. Je hebt gelijk dat in diepere caviteiten(grotere gaten) een (glasionomeer-)sealant vaak niet afdoende is om het caries proces te stoppen
wo, 06/01/2005 - 02:49 Permalink
Geke

Dat klopt, dat weet ik, maar dit was een heel nieuw onderzoek bij acta wat net afgerond was en ik weet niet zeker of het al gepubliceerd was, maar het zag er veelbelovend uit.

:smt006 Geke
wo, 06/01/2005 - 17:07 Permalink