Kroon laten zetten

Author:
WvdW
Posted:
ma, 07/29/2002 - 12:40
Binnenkort is het weer zover... een halfjaarlijks bezoek aan de tandarts. In Februari is er een vulling geplaatst in een kies die al eerder het slachtoffer is geworden van een vulling. Hij vertelde me dan ook dat dit in de loop der tijd wel eens een kroon zal worden. Ik heb eea rond gezocht op het forum en weet wel hoe het in z'n werk gaat. Ik vraag me alleen af of de tandarts nou ook aan de zenuw moet werken of niet?! Mij is verteld dat zoiets, ookal is men verdoofd, pijnlijk is. Klopt dit, of zijn dat "oerverhalen"?? En sindskort ben ik particulier verzekerd. Hoe werkt zoiets? Ik dacht dat ik met de rekening kon aankloppen bij de verzekeraar en een gedeelte vergoedt krijg. Bedankt.
de digitale tandarts

Ik heb een kroon op een bovenkies gekregen. Ik werd verdoofd waardoor boren helemaal geen pijn deed, maar de verdoving in mijn verhemelte was wel eventjes vervelend.

De dagen erna was de kies en het tandvlees een beetje gevoelig en zeurderig, maar gelukkig zeker toen de echte kroon erop zat was dat snel over.

Ik had een aanvullende verzekering die 75% van de kroon zou moeten dekken, dus nadat ik de rekening van de tandarts had gekregen heb ik die direct gekopieerd en doorgestuurd. Wat bleek nou mijn verzekering dekte geen techniekkosten en dat is bijna de helft van de rekening...ik kreeg dus 75% van de helft terug, errug balen.

[ Dit Bericht is bewerkt door: vaart op 2002-07-29 22:24 ]
ma, 07/29/2002 - 22:24 Permalink
Helox

wat zijn gemiddelt de kosten van een kroon?
ik heb zelf 2 jaar geleden mn 2 voortanden beschadigt en die zijn gerepareerd met composiet maar dat moet vervangen worden door 2 kronen.

mijn vraag hier is hoeveel zoiets gaat kosten...
wo, 08/28/2002 - 11:24 Permalink
de digitale tandarts

Kan verschillen per kroon, enerzijds doordat voor de ene kroon meer verrichtingen noodzakelijk zijn en anderzijds omdat de tandtechniekkosten variëren.

Hier een standaardbegroting van een kroon, maar bedenk wel dat het globaal is!!!

R25 Kroon 195,50
A10 Verdoving 11,10
R00 Tandtechniekkosten 225
totaal 431,60

Extra kosten ontstaan als eerst vullingen vervangen moeten of er een opbouw (stift) onder de kroon gezet moet worden..de meerkosten 50-200 euro.

Succes.
wo, 08/28/2002 - 16:41 Permalink
WvdW

Ben ik weer.

Tot nu toe geen kroon. Maar ik vrees dat het de komende keer wel raak is. Linkerbovenhoek is bij het poetsen op 1 punt af en toe gevoelig (alsof er een gaatje zit). In die hoek zijn voorheen al diversen vulingen gezet.....

Zijn er eigenlijk andere opties die je op verzoek kan doen bij een tandarts ipv een kroon????
vr, 06/13/2003 - 08:27 Permalink
WvdW

Is er een tandarts in de zaal die mij een antwoord kan geven??? Ook vraag ik me af wat de kosten zijn voor een kroon OF voor een evt. andere mogelijkheid.

Iemand?? (Van Leeuwen, digitale tandarts??)
vr, 06/13/2003 - 16:30 Permalink
Van Leeuwen

Misschien kunt u eens aan uw tandarts vragen of de mogelijkheid bestaat de kies te repareren met een witte vulling. Deze zijn helaas nog niet zo sterk als kronen en zijn niet altijd toepasbaar maar kunnen wel zeer fraai zijn.

De kosten van een kroon zijn helaas niet te vermelden. Zoals al eerder vermeld in deze discussie zijn tandartsen gebonden aan een aantal vaste tarieven maar de tarieven van de tandtechniek (R00) kunnen variëren.

Reken maar op (schrik niet) zo'n 450 tot 600 euro per kroon.

Mijn advies luidt: bespreek het eens met uw tandarts en vraag naar de verschillende mogelijkheden. U bent niet verplicht een kroon te nemen.

Gr. Maurice
vr, 06/13/2003 - 17:27 Permalink
WvdW

Maurice,

Kan dat dan nog... in een kies/tand die al vaker gevuld is opnieuw een vulling zetten?? Mijn tandarts zei destijds dat op die kies (die dus al vaker gevuld is) er een kroon opgezet zou moeten worden.

Ik neem zeker een keer contact op met mijn tandarts. Toch wil ik (nogmaals) graag uw reactie weten.

Als ik mijn vraag telefonisch aan de tandarts(assistente) vraag... kan hij dan eerst kijken in zijn adm. en aangeven of dat daadwerkelijk mogelijk is in die reeds gevulde kies? Kost een telefonisch advies eigenlijk wat? Een huisarts doet dat namelijk wel (recept bijvoorbeeld).

Wederom bedankt alvast voor je reactie Maurice.

Groeten,
WvdW
vr, 06/13/2003 - 23:54 Permalink
de digitale tandarts

Een groot deel van het werk van tandartsen bestaat uit het vervangen van oude vullingen, met andere woorden het is mogelijk dat een tand/kies meerdere malen gevuld wordt.

Je moet echter wel beseffen dat over het algemeen er steeds minder tandweefsel overblijft na het maken van een nieuwe vulling. Hierdoor zal de tand/kies minder sterk worden en het zal steeds moelijker worden om de natuurlijke vorm weer met een vulling te herstellen.

Het op tijd laten zetten van een kroon kan voorkomen dat de tand/kies (ongunstig) breekt en zal over het algemeen minder snel lekken dan een vulling en ook langer meegaan.

Wanneer tanden/kiezen grote vullingen bevatten, worden ze dus zwakker. Er is minder tandweefsel en de kans dat er een breuk optreedt wordt groter.

Tevens kan het voor de tandarts moeilijk zijn om de kies weer op te bouwen, zeker als de randen ook nog onder het tandvlees liggen. Een kroon kan in deze gevallen de oplossing zijn.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/tijdvoorkroon.jpg
In deze kies bevindt zich een wortelkanaalbehandeling en een grote vulling, hierdoor zijn de wanden erg dun geworden en is er een vergroot risico op breuk.

De tandtechnieker is in staat om op het gipsmodel een kroon te vervaardigen, die als een "dop" over de kies heen valt en beschermt tegen ongunstige krachten op de dunne wandjes. Met een kroon is het tevens makkelijker om de natuurlijke vorm, inclusief contactpunten te herstellen.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/kroon.jpg

Beoordelen of uw kies een vulling of een kroon nodig heeft kan niet via het forum. U zult dit met uw eigen tandarts moeten bespreken of indien u het noodzakelijk vindt een second-opinion aanvragen bij een andere tandarts.

Met vriendelijke groet.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-06-14 13:49 ]
za, 06/14/2003 - 13:47 Permalink
WvdW

Laatste vraag... hoort bij een kroon dan een wortelkanaalbehandeling??? Mij is destijds bij biologie geleerd dat een zenuw niet te verdoven is (plaatselijk) en dat je dit altijd zal voelen (pijnlijk bedoel ik). Wat is hiervan waar???

Bedankt.

MvG
WvdW
zo, 06/15/2003 - 01:39 Permalink
de digitale tandarts

Een wortelkanaalbehandeling en een kroon zijn twee behandelingen die in principe los staan van elkaar.

Als op een element een kroon gemaakt wordt hoeft er om deze reden geen wortelkanaalbehandeling in uitgevoerd te worden. Alleen echter in het geval dat er te weinig houvast is voor de kroon, zal er verankering d.m.v. een stift in het wortelkanaal gezocht moeten worden en dus toch een kanaalbehandeling gedaan moeten worden. Zie deze vraag: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=212&forum=8

Andersom geldt dat het vaak verstandig is om op een kies met een wortelkanaalbehandeling een kroon te laten zetten. Hierdoor wordt de kanaal behandeling goed afgesloten/beschermd en de kans op breuk verkleint.

Zenuwen die pijnprikkels geleiden zijn zeer goed te verdoven met lokaal anaesthesie. De vloeistof blokeert de ionenpoorten van de zenuwvezel waardoor er geen verplaatsing van electrische lading kan plaatsvinden en dus de pijnprikkel ook wordt geblokkeerd.

Met vriendelijke groet.
zo, 06/15/2003 - 12:45 Permalink
Van Leeuwen

Misschien ten overvloede; wanneer een kies al meerdere malen gevuld is en de vulling steeds groter is geworden bestaat de kans dat de vullign ook steeds dieper is geworden.

Wanneer er in een kies geboord wordt zal de zenuw vrijwel altijd een reactie geven. Dat kan zo'n kleine reactie zijn dat het niet eens waar te nemen is maar dit kan bijvoorbeeld ook leiden tot kiespijn die na een tijdje weer verdwijnt.

Het is echter ook mogelijk dat de kiespijn niet verdwijnt en dat de zenuw zichzelf niet meer kan herstelllen. In zo'n geval is er dus wel een wortelkanaalbehandeling nodig. Dit is helaas van te voren niet te voorspellen maar komt gelukkig niet zo vaak voor.

Suc6

Gr. Maurice

P.S. Bedankt digitale tandarts voor de mooie plaatjes en duidelijke uitleg.
zo, 06/15/2003 - 19:23 Permalink
WvdW

Ik vergeet nog te vragen naar een antwoord op een andere mogelijkheid. Als blijkt dat weer een vulling plaatsen geen optie is ivm evt. breuk, zal de tandarts overgaan tot een kroon. Is er nog een andere mogelijkheid dan een kroon? Een vulling plaatsen is bij mij dan ook geen optie meer. Wie o wie? Ik vrees echter dat alleen een kroon dan nog kan. Maar dan heb je ook wat!
di, 06/17/2003 - 12:38 Permalink
Van Leeuwen

Eigenlijk moet je een kroon gewoon zien als een grote vulling die buiten de mond gemaakt wordt. Een kroon is dus de topper van alle vullingen. Hij is het stevigst, gaat het langst mee en is het mooist.

Een andere optie voor een grote vulling kan een plastische kroon zijn. Het woord zegt het al; dit is een vulling die van een plastisch (composiet, amalgaam of galsionomeer) vulmateriaal wordt gemaakt. Helaas is zo'n plastische kroon vaak niet mogelijk ivm de aanwezige omstandigheden zoals bijv diep onder het tandvlees.

Een andere optie is er eigenlijk niet; er zit een gat in de kies en dit gat moet gevuld worden; dan kom je dus al snel op een vulling.

Suc6

Gr. Maurice


[ Dit Bericht is bewerkt door: Van Leeuwen op 2003-06-17 13:10 ]
di, 06/17/2003 - 13:05 Permalink
Van Leeuwen

Het is vaak moeilijk te zeggen hoe lang een kroon meegaat. Natuurlijk zijn er verschillende onderzoeken gedaan maar helaas lijken de theorie en de praktijk niet gelijk te lopen.

Theoretisch gaat een kroon ongeveer 10 jaar mee. In de praktijk worden kronen vaak maar 1-malig geplaatst en gaan ze gedurende het hele leven mee.

Er zijn verschillende redenen om kronen te vervangen; enkele van die redenen zijn: de kroonrand wordt (lelijk) zichtbaar) of er breek een deel van de kroon af.

Nogmaals; het is dus erg moeilijk om de levensduur van een kroon te bepalen. Het is echter niet zo dat de tand die de kroon bevat meteen verloren is als de kroon niet meer in orde is. Vaak is de kroon dan te vervangen.

Hopend u voldoende geïnformeerd te hebben,

Gr. Maurice
wo, 06/18/2003 - 13:00 Permalink
WvdW

Nog een kort vraagje.

Geschatte kosten voor een kroon zijn ca. 450 euro. Het eerst plaatsen van een stift brengt extra kosten met zich mee varierend van 50 tot 200 euro. Klopt dit verhaal?

PS: m'n schoonmoeder moet 2 kronen laten vervangen. Prijs per kroon: 750 euro!! Ik had geloof ik ook tandarts moeten worden....

Wat ik het meest balen vind is de vergoeding. Tandtechniekkosten worden bij de meeste verzekeraars niet vergoed. Weet iemand daar de achterliggende gedachte van?!

Alvast bedankt.

[ Dit Bericht is bewerkt door: WvdW op 2003-08-03 16:17 ]
zo, 08/03/2003 - 16:12 Permalink
WvdW

Weet iemand de "code" die gehanteerd wordt bij een stift (incl. de codes van een wortelkanaalbehandeling etc.)? Ik doel op de code die hier eerder genoemd is en die belangrijk zijn voor de verzekeringsmaatschappij. Ook de gemiddelde prijzen die bij een WKB/stift/etc. horen. Ben erg benieuwd hoeveel het kost en wat ik terugkrijg van de verzekering.

Ik hoop gauw een reactie te mogen lezen.

Groet.



[ Dit Bericht is bewerkt door: WvdW op 2003-08-14 13:47 ]
do, 08/14/2003 - 12:57 Permalink
WvdW

Oops, keek verkeerd. Ja klopt. Het staat er bedankt.

Maar dit is volgens mij een indicatie zonder stift en WKB... zijn daar codes voor en indicaties???
di, 08/19/2003 - 14:43 Permalink
Van Leeuwen

Even snel wat codes dan:

E10; eerste kanaal; 71.00
E15; volgende kanaal; 35.50

(kies heeft vaak 3 a 4 kanalen)

R31/R32/R33;verschillende opbouwen;
26.60 tot 88.80

V80; stift; 15.50
v00; techniekkosten stift en opbouw; wordt bepaald door het gebruikte materiaal

P.S. Het is altijd mogelijk een begroting aan uw tandarts te vragen zodat u weet welke codes er gebruikt zullen gaan worden.

Suc6

Gr. Maurice
di, 08/19/2003 - 15:35 Permalink