kroon met zichtbare metalen rand

Author:
Cezan
Posted:
zo, 10/10/2010 - 19:13
Een aantal jaren geleden is er bij mij een kroon geplaatst op één van de achterste kiezen. Na plaatsing viel me op dat er van de kroon een klein bruin metalen randje zichtbaar was bij het tandvlees. Toen ik dit meldde, werd mij meegedeeld dat er altijd op deze manier kronen werden geplaatst op kiezen die niet in het zicht zaten. De kroon zit verder prima.
Na is er een andere kies, ook niet in het zicht, aan de beurt om een kroon te krijgen.
Mijn vraag is of het normaal is om op deze manier kronen te plaatsen of dat ik nadrukkelijk kan vragen om een kroon op een manier te plaatsen waarbij dit randje niet zichtbaar is. Hoewel niet in het zicht, stoort het me toch enigszins.

Groeten, Cezan
Spiegeltje

Toen ik dit meldde, werd mij meegedeeld dat er altijd op deze manier kronen werden geplaatst op kiezen die niet in het zicht zaten.
Dat zal wel, maar is voor u geen antwoord op de vraag. Er zijn preparatievormen waarbij het metalen randje niet zichtbaar is. Daar zitten ook weer nadelen aan vast, zoals bijvoorbeeld een ongewenste reactie van het tandvlees (irritatie). Daarom heeft de tandarts kennelijk een bepaalde voorkeur en die is best te begrijpen. Toch zou het beter zijn geweest om in uw geval - omdat u er specifiek naar heeft gevraagd - de voor en nadelen van een aantal preparatievormen op tafel te leggen. Dan kunt u een gefundeerde afweging maken.

Een andere mogelijkheid is om meteen te kiezen voor een volkeramische kroon (bijvoorbeeld op basis van zirkoniumoxide). Daar komt namelijk geen metaal aan te pas dus ook geen storend randje. Deze zijn sterk, esthetisch erg mooi en niet duurder dan een traditionele kroon. Steeds meer tandartsen gebruiken dit type kronen. Voor zover ik weet zijn er nauwelijks situaties waarbij deze niet kunnen worden toegepast.

Dus overleg nog eens met uw tandarts over eventuele alternatieven..
zo, 10/10/2010 - 19:39 Permalink
Romy32

Een andere mogelijkheid is om meteen te kiezen voor een volkeramische kroon (bijvoorbeeld op basis van zirkoniumoxide). Daar komt namelijk geen metaal aan te pas dus ook geen storend randje. Deze zijn sterk, esthetisch erg mooi en niet duurder dan een traditionele kroon. Steeds meer tandartsen gebruiken dit type kronen. Voor zover ik weet zijn er nauwelijks situaties waarbij deze niet kunnen worden toegepast.

Dit raad ik je ook aan.

Toen ik een kroon moest (op de 24), wilde ik er eentje van volledig porselein. Mijn toenmalige tandarts weigerde die te plaatsen, aangezien die volgens hem binnen no time zou breken. Als ik porselein wilde, moest ik maar naar een andere tandarts gaan, want hij ging dat risico niet lopen.

Beetje met tegenzin dus toch maar metaal-porselein genomen. Zónder cervicaal metalen randje, want dat wilde ik echt niet. En inderdaad, er zit geen randje, maar echt tevreden ben ik nooit over de kroon geweest. Hij zit wel goed, maar bij bepaald licht zie je toch dat er metaal onder het porselein zit. Niet dramatisch, helemaal niet, maar nu ik zelf in een praktijk werk, zie ik dat het echt véél mooier kan.

Met bijvoorbeeld die kroon op basis van zirkoniumoxide. Had ik dat maar eerder geweten!

Als ik jou was, zou ik dat dus zeker doen.
zo, 10/10/2010 - 19:53 Permalink
mecánico para …

iedereen kan wel enorm lopen kwijlen over volledig porcelein, maar je moet er ook wel even een 3/4 mm MEER tandweefsel voor weghalen dan voor metaal-porcelein. Als dat dan tekoste gaat van de houvast, dan ben je in mijn optiek dom bezig wil je er dan per se toch porcelein op. Kan me voorstellen dat je met een porcelein-metaal combinatie soms is=n apart licht herkent (als je wet waar je naar moet kijken), maar ik zou bij zware belasting, korte kroonstomp en mijn eigen mond meteen voor metaal/porcelein of volledig metaal gaan. Daarom is een tandarts 5 en nu 6 jaar opgeleid, niet om alleen maar in termen van MOOI te denken maar ook in functioneel en passend bij de patient.
In een ander topic wordt een stukje glazuur verwijderd en de patient is (terecht) niet tevreden. Nu offeren we lachend een dikke schil eigen materiaal op op een kies waar dat waarschijnlijk niet per se nodig was.......... tiens tiens
zo, 10/10/2010 - 20:21 Permalink
Spiegeltje

Hele volkstammen aan tandartsen werken nu met zirkoniumoxide kronen. Dat is niet voor niets. Maar ik raad altijd aan om - als patienten kennelijk wat eenzijdig zijn voorgelicht - eventuele andere opties met de tandarts te bespreken. Het is niet zo dat het dan ook altijd de meest ideale opties zijn voor een bepaalde situatie. Alles heeft zijn voor en nadelen, dat is natuurlijk zo.
zo, 10/10/2010 - 20:36 Permalink
Romy32

Daarom is een tandarts 5 en nu 6 jaar opgeleid, niet om alleen maar in termen van MOOI te denken maar ook in functioneel en passend bij de patient.

Daar ben ik het natuurlijk mee eens.
Alleen sta ik er een beetje van te kijken dat de tandarts bij wie ik nu zelf werk, iedereen volledig porselein aanraadt, terwijl ik dat destijds graag wilde, maar het niet voor elkaar kreeg.

Ik heb hem ook gevraagd of het al vaak is voorgekomen, dat mensen terugkwamen met gebroken porseleinen kronen. Hij beweert van niet.

Ik geef toe dat ik misschien te veel denk in 'termen van mooi', maar als je om je heen niet anders ziet, is dat wel een beetje een logisch gevolg.

Uiteindelijk is de functionaliteit het belangrijkste, daar sluit ik me bij aan.
zo, 10/10/2010 - 21:16 Permalink
Spiegeltje

De "oude" porseleinen kronen zijn/waren wel kwetsbaar en worden/werden om die reden vooral in het front toegepast vanwege de superieure esthetische eigenschappen. Deze mogen qua sterkte echter niet worden vergeleken met de moderne keramische materialen zoals zirkoniumoxide. Misschien verklaart dat wat van het wantrouwen dat sommige tandartsen nog hebben wat betreft de sterkte.Ik heb ergens gelezen dat zelfs betrouwbare zwevende bruggen mogelijk zouden zijn met een zirkoniumoxide onderstructuur (weet niet of dat echt zo is).

Logisch dat je als patient niet alleen naar functionaliteit kijkt maar ook naar hoe het eruit ziet. Anders zaten hadden we allemaal gouden kronen op de kiezen. Heb daar zelf ook aan lopen denken maar het is toch ook zirkoniumoxide geworden een aantal jaren geleden alweer :D.
zo, 10/10/2010 - 22:25 Permalink
mecánico para …

patient kijkt helemala niet naar de functionaliteit, hoe kom je daar nou bij? Die wil een mooie kroon. Maar je hebt misschien niet in de gaten dat zirkonium oxide om het gefreesde kapje gaat wat aansluitend uiteraard nog wel van een "tand" vorm moet worden voorzien door deze op te bakken. En bij te weinig ruimte kan dat niet.........dan kijk je dus rechtstreeks op die kap. Nou, mooi is anders. Het is wel wit, da's waar...........maar dat is mijn badkamermuur ook
ma, 10/11/2010 - 11:25 Permalink
Chris888

patient kijkt helemala niet naar de functionaliteit, hoe kom je daar nou bij?


Omdat ie zelf over volledig gouden kronen heeft nagedacht? bijvoorbeeld.

Jij hebt ervaring met de keuzes van patiënten en ik niet, maar ik vind het wel vreemd klinken dat nagenoeg alle mensen het erg zouden vinden als er hier en daar achter in de mond wat metaal zichtbaar zou zijn als ze weten dat dat een betere keus is wat betreft functionaliteit en duurzaamheid. Als je dat laatste niet weet is het wat anders natuurlijk, dan ga je uitsluitend voor mooi.

Ik laat mijn amalgaamvullingen ook niet vervangen omdat ik in de veronderstelling ben dat dat risico's met zich mee brengt, terwijl ik composiet echt wel mooier vind.
ma, 10/11/2010 - 14:52 Permalink
mecánico para …

patient kijkt helemala niet naar de functionaliteit, hoe kom je daar nou bij?

Omdat ie zelf over volledig gouden kronen heeft nagedacht? bijvoorbeeld.



denken over een uitvoering is niet over functie. rode auto's zijn sportwagens en die zijn sneller............echt waar?
ma, 10/11/2010 - 15:01 Permalink
mecánico para …

staat niets onwaars in, echter korte kronen door te veel afnemen is iets dat je niet als vraag gesteld hebt. En ik ben ondertussen weer terughoudend geworden omdat ik niet alles aan lijm/cement wil overlaten. voortschreidend inzicht.

overigens, spiegelmansz, als je iets wilt tackelen, doe het dan goed
ma, 10/11/2010 - 18:10 Permalink
mecánico para …

Blijft het feit dat je van mij zonder problemen volledig porcelein op een kies mag zetten. Echter, je moet EERST de randvoorwaarden op orde hebben. Dus indicatie is eerste vereiste, daarna is de keus aan de patient. En let wel, het is niet erg om materiaal op te offeren van de tand of kies. Soms is cosmetisch een aderlating wat betreft het tandmateriaal. Maar als de patient dat wil en de gevolgen snapt dan is het okee.
Op een korte stomp ook nog eens een stukje extra kwijtraken om redenen van cosmetische aard, en dan de retentie en resistentie van de kroon ondermijnen........dat is dom.
ma, 10/11/2010 - 18:48 Permalink
Cezan

Ik heb inmiddels veel geleerd over kronen plaatsen en ben beslist gevoelig voor het argument van de functionaliteit, zeker wanneer een kroon niet in het zicht zit. Ik begrijp nu ook beter waarom de tandarts destijds zo´n kroon heeft geplaatst. Wellicht was het prettig geweest wanneer het even was uitgelegd toen ik ernaar vroeg.
In ieder geval ben ik nu goed op de hoogte. Een ieder bedankt voor zijn inbreng.

Groeten,

Cezan
di, 10/12/2010 - 19:06 Permalink
vin

Dag
Vlgs mijn tandarts zitten er zirkonium kronen bij mij in 10 stuks hij zegt ligt aan mijn tandvlees dat je zwarte bruine randen ziet ik kan wel huilen voor zoveel geld… heeft iemand tip idee wat te doen…????
Is niet overal zijkant tanden ed net naast m’n voortanden
Graag jullie hulp mvg
di, 06/13/2023 - 16:15 Permalink